NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions
NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Agriculture & Rural Development Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Question | Set-16


1. Which one of the following makes a case for intensive, modern farming?

A. Cropping pattern
B. Higher output using organic method
C. Remunerative price
D. All of these
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Cropping pattern

Explanation: Cropping pattern refers to the yearly sequence and spatial arrangement of crops or of crops and fallow in a particular land area.

2. Which of the following is not an agricultural product?

A. Alum
B. Cotton
C. Jute
D. Rice
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Alum

Explanation: Alum used in leather tanning, as a flocculant in water purification, as an ingredient in aftershave and as a treatment to fireproof textiles.

3. Crop rotation helps to

A. Lessen Use of Pesticides
B. Yield more crops
C. Produce a greater choice of plant products
D. Eliminate parasites which have selective host
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. eliminate parasites which have selective host

Explanation: Crop rotation is the practice of growing a series of dissimilar or different types of crops in the same area in sequenced seasons. It is done so that the soil of farms is not used for only one set of nutrients. It helps in reducing soil erosion and increases soil fertility and yield crop.

4. Potassium chloride contains K

A. 18%
B. 48%
C. 44%
D. 60%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 60%

Explanation:  Potassium chloride KCl is placed to the side of the seed to avoid damaging the germinating plant. Contains 60% Potash (K).

5. Grass carp is used for the control of-

A. Phytoplankton
B. Macrophytes
C. Zooplankton
D. Insects
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Macrophytes

Explanation: The efficiency of grass carp (Ctenopharyngodon idella Val.) for biological control of floating aquatic macrophytes in net cages was assessed in two eutrophic tropical hydroelectric reservoirs through experiments using three macrophyte species (Eichhornia crassipes, Pistia stratiotes and Salvinia auriculata).

6. Science which deals with cause of the plant diseases and nature of the causal agent is-

A. Fertilization
B. Etiology
C. Aetiology
D. Both B & C
E. Both A & B

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Both B & C

Explanation: The word “aetiology” is mainly used in medicine, where it is the science that deals with the causes or origin of disease, the factors which produce or predispose toward a certain disease or disorder.etiology is the study of the causes, origins, or reasons behind the way that things are, or the way they function, or it can refer to the causes themselves.

7. Bordeaux mixture was 1st time used in control of-

A. Downey mildew of grape vines
B. Powdery mildew of pea
C. Root rot of beet
D. Damping off of pea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Downey mildew of grape vines

Explanation: Bordeaux mixture was first controlled the severe downy mildew disease of grapes.

8. Potato spindle tuber disease is transmitted by-

A. Mechanically
B. By water
C. Biological
D. By insect
E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Mechanically

Explanation:  Potato spindle tuber disease is mechanically transmitted by contact between healthy and diseased plants, tractor wheels, tools, etc.

9. Bacterial diseases are controlled by using which of the following chemicals-

A. Antibiotics
B. Viricides
C. Bactericides
D. Fungicide
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Antibiotics

Explanation: Antibiotics, also known as antibacterials, are medications that destroy or slow down the growth of bacteria.

10. Proteins are the polymers of-

A. Lipids
B. Fats
C. Amino acid
D. Carbo hydrates
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Amino acid

Explanation: Proteins are polymers of amino acids. Each amino acid contains a central carbon, a hydrogen, a carboxyl group, an amino group, and a variable R group. … Proteins have different “layers” of structure: primary, secondary, tertiary, quaternary. Proteins have a variety of function in cells.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here