Day/ Month/ Year/ Age Based Puzzles Questions With Answers
Day/ Month/ Year/ Age Based Puzzles Questions With Answers

Day/ Month/ Year/ Age Based Puzzles Questions With Answers

Hello Aspirants, As we all know that Reasoning Puzzle & Seating Arrangement is a vital part of the reasoning section for every competitive exam. There are different kinds of Puzzle Questions asked in the examination. (Like – Linear Puzzle, Seating Arrangement Puzzle, Box Puzzle, Day/ Month/ Year/ Age-Based, Floor Puzzle). So here, In this article, we will provide Day/ Month/ Year/ Age Based Puzzles with some questions. These Day/ Month/ Year/ Age Based Puzzles questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Reasoning Puzzle Questions were asked in the Prelims as well as Mains exam. There are 3-4 Puzzle based questions set asked in the mains exam (Bank). You want to score more in the Puzzle section then you should practice more and more Puzzle Questions for Bank PO. These “Day/ Month/ Year/ Age Based Puzzles Questions With Answers” are also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, and other competitive exams.

Reasoning Day/ Month/ Year/ Age Based Puzzles Practice Questions | Set-31

Direction (1-5): Read the following information carefully to answer the questions given below.

Seven persons P, Q, R, S, T, U and V are born in different years 1952, 1954, 1960, 1965, 1967, 1993, 2004 but not necessarily in the same order. They are born on same date of the same month in different years. (All the calculations of ages are done by considering 2019 as the base year) They like different fruits i.e. banana, grapes, litchi, apple, mango, guava, kiwi. R is two years elder than U, who likes Kiwi. The number of persons elder than U is same as the number of person younger than Q. Only one person born between Q and the one who likes Guava. T likes Banana and he is younger than V. V does not like Guava. The difference between the ages of U and P is same as the difference between the ages of Q and T. The one who likes Apple born before the one who likes Mango. The one who likes Litchi born after S. Q neither likes Mango nor Litchi.

1. Who among the following likes Mango?

A. V
B. T
C. S
D. Q
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. S

Explanation:

Years Ages Persons Fruits
1952 67 R Apple
1954 65 U Kiwi
1960 59 S Mango
1965 54 P Guava
1967 52 V Litchi
1993 26 Q Grapes
2004 15 T Banana

2. Which among the following pair of persons are the oldest and youngest respectively?

A. R, T
B. P, T
C. S, U
D. U, T
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. R, T

Years Ages Persons Fruits
1952 67 R Apple
1954 65 U Kiwi
1960 59 S Mango
1965 54 P Guava
1967 52 V Litchi
1993 26 Q Grapes
2004 15 T Banana

3. In which of the following year was V born?

A. 1954
B. 1967
C. 1952
D. 1965
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1967

Explanation:

Years Ages Persons Fruits
1952 67 R Apple
1954 65 U Kiwi
1960 59 S Mango
1965 54 P Guava
1967 52 V Litchi
1993 26 Q Grapes
2004 15 T Banana

4. Which of the following statement is true regarding P?

A. P likes grapes
B. P is the youngest
C. P was born before U
D. the difference between the present ages of P and Q is divisible by 2
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. the difference between the present ages of P and Q is divisible by 2

Explanation:

Years Ages Persons Fruits
1952 67 R Apple
1954 65 U Kiwi
1960 59 S Mango
1965 54 P Guava
1967 52 V Litchi
1993 26 Q Grapes
2004 15 T Banana

5. How many persons were born between U and Q?

A. Four
B. Three
C. One
D. Two
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Three

Explanation:

Years Ages Persons Fruits
1952 67 R Apple
1954 65 U Kiwi
1960 59 S Mango
1965 54 P Guava
1967 52 V Litchi
1993 26 Q Grapes
2004 15 T Banana

Direction: Read the following information carefully to answer the questions given below.

Twelve persons G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R born on three dates 7, 18, 29 of four different month March, April, May, June of same year. Only three persons born between G and I. G was born on even date of a month having 30 days. M was born immediately after I. Only two persons born between M and L. P was born immediately after O, who was born on an even date. P was born in a month having 31 days. Only two persons born between P and H. R was born immediately after K. More than five persons born between J and Q. J was born before Q, who was not born on an odd date.

6. Who among the following born on 18th April?

A. R
B. G
C. M
D. H
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. G

Months/Dates 7th 18th 29th
March (31) J O P
April (30) N G H
May (31) L Q I
June (30) M K R

7. How many persons were born between R and L?

A. Three
B. Two
C. One
D. None
E. More than three

Show Correct Answers

Correct Answer – E. More than three

Explanation:

Months/Dates 7th 18th 29th
March (31) J O P
April (30) N G H
May (31) L Q I
June (30) M K R

8. How many persons born before N?

A. Two
B. Four
C. Three
D. One
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Three

Explanation:

Months/Dates 7th 18th 29th
March (31) J O P
April (30) N G H
May (31) L Q I
June (30) M K R

9. Who among the following born immediately after Q?

A. I
B. H
C. N
D. J
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. I

Months/Dates 7th 18th 29th
March (31) J O P
April (30) N G H
May (31) L Q I
June (30) M K R

10. Who among the following born on 7th June?

A. R
B. G
C. M
D. H
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. M

Months/Dates 7th 18th 29th
March (31) J O P
April (30) N G H
May (31) L Q I
June (30) M K R

Reasoning Ability Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Reasoning Ability Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Reasoning Ability Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Syllogism Questions Machine Input Output Logical Reasoning Questions
Coding-Decoding Questions Reasoning Miscellaneous Puzzle and Seating Arrangement

A Complete Book of High-Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2021 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)