Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB
Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB

Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO

Hello Aspirants, As we all know that Polity Questions is a vital part of General Knowledge section for every competitive exam.So here, In this article, we will provide different Questions of Indian Polity.These Indian Polity Questions are important for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the SSC exams, Polity Questions asked in the Tier-I as well as Tier-II exam.There are 8-10 Polity Questions asked in the Tier-II exam (SSC).You want to score more in the Polity section then you should practice more and more Polity questions.

These Polity Questions also important for SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, FCI and other state exams.If you started preparing for the civil services exam and you don’t know How to get more marks in Polity then you should start practice of Polity questions from the below given quiz.

Indian Polity Questions Quiz-3

This “Indian Polity Questions and Answers” is also important for other state exams such as RAS, UPPSC, MPSC, SSC MTS, ASRB Exams and other competitive exams.

1. Who is custodian of the Indian Constitution?
A. President of India
B. Chief Justice of India
C. Prime Minister of India
D. Chairman of Rajya Sabha

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chief Justice of India

Explanation:The Constitution has made the Supreme Court as the custo- dian and protector of the Constitution. The Supreme Court decides disputes between the Centre and the Units as well as protects the Fundamental Rights of the citizens of India.

2.Which of the following is an essential element of the state?
A. Sovereignty
B. Government
C. Territory
D. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of these

Explanation:- The state has four es- sential elements: population, territory, government and sovereignty. Absence of any of these elements denies to it the status of statehood.

3. Which is the most important sys- tem in Democracy?
A. Social
B. Political
C. Economic
D. Governmental

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Political

Explanation:- Democracy is form of government in which all eligible citi- zens have an equal say in the decisions that affect their lives. Democracy al- lows eligible citizens to participate equally in creation of laws and enables the free and equal practice of political self-determination. So, the political aspect can be considered to the most important.

4.Where do we find the ideals of Indian democracy in the Constitution?
A. The Preamble
B. Part III
C. Part IV
D. Part I

Show Correct Answers

Correct Answer – A. The Preamble

Explanation:-The Preamble to the Constitution of India is ‘Declaration of Independence’ statement & a brief introductory that sets out the guiding principles & purpose of the document as well as Indian democracy. It de- scribes the state as a ‘sovereign dem- ocratic republic’. The first part of the preamble ‘We, the people of India’ and, its last part ‘give to ourselves this Constitution’ clearly indicate the dem- ocratic spirit.

5.The phrase ‘equality before law’ used in Article-14 of Indian Constitution has been borrowed from:
A. U.S.A.
B. Germany
C. Britain
D. Greece

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Britain

Explanation:-The concept of ‘equali- ty before the law’ has been borrowed from the British Common Law upon which English Legal System was founded. However, ‘equal protection of laws’ has its link with the American Constitution.

6.Who was the Chairman of the Constituent Assembly?
A. Dr B.R. Ambedkar
B. Dr Rajendra Prasad
C. Jawahar Lal Nehru
D. Vallabhbhai Patel

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Dr Rajendra Prasad

Explanation:-The Constituent As- sembly of India was elected to write the Constitution of India. Following In- dia’s independence from Great Britain, its members served as the nation’s first Parliament. Dr Sachchidanand Sinha was the first president (temporary chairman) of the Constituent Assem- bly when it met on December 9, 1946. Dr Rajendra Prasad then became the President of the Constituent Assembly, and would later become the first President of India.

7.The mind and ideals of the fram- ers of Constitution are reflected in the:
A. Preamble
B. Fundamental Duties
C. Fundamental Rights
D. Directive Principles of State Policy

Show Correct Answers

Correct Answer –A. Preamble

Explanation:-The mind arid ideals of the framers of the Constitution are reflected in the Preamble.

8.Which of the following is not a feature of Indian Constitution?
A. Parliamentary form of Government
B. Independence of Judiciary
C. Presidential form of Government
D. Federal Government

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Presidential form of Government

Explanation:-Presidential Form of Government’ is not a feature of Indian Constitution.

9.What is the basis of classification of governments as unitary and federal?
A. Relationship between legislature and executive
B. Relationship between executive and judiciary
C. Relationship between the Centre and States
D. Relationship between the legisla- tures, executive and judicial wings of government

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Relationship between the Centre and States

Explanation:-The basic principles of federalism axe the distribution of pow- ers between the Centre and the States.

10. Which was described by Dr B.R. Ambedkar as the ‘heart and soul’ of the Constitution?
A. Right to Equality
B. Right against Exploitation
C. Right to Constitutional Remedies
D. Right to Freedom of Religion

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Right to Constitutional Remedies

Explanation:-Dr B.R. Ambedkar, the chairman of the Drafting committee, called-the fundamental right to consti- tutional remedies as the heart and soul of the Indian constitution. Right to constitutional remedies empowers the citizens to move a court of law in case of any denial of the fundamental rights. The courts can issue various kinds of writs. These writs are habeas corpus, mandamus; prohibition, quo warranto and certiorari.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)