100% Free ESI Questions Quiz For NABARD Grade A Exam
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

NABARD Grade A 2022: Economic & Social Issues Questions

NABARD ESI Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material.Expected ESI Questions for NABARD Grade-A Exam. NABARD ESI Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2022, you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Free ESI Questions” for the NABARD Grade A & B 2022 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

Free Quiz of ESI Questions For NABARD Grade-A Exam | Set-25


1. On which commission’s recommendations; Reserve Bank of India was established?

A. Chamberlain Commission
B. Hilton Young Commission
C. Keynes Commission
D. Reddy Commission
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Hilton Young Commission

Explanation-RBI was established on 1 April 1935, based on recommendations of Hilton Young Commission.

2. Which of the following is not the work of RBI?

A. Bank of the banks
B. Credit controller
C. Custodian of foreign currency
D. Allocating funds directly to the farmers for agricultural development
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Allocating funds directly to the farmers for agricultural development

Explanation-RBI allocates funds to NABARD for agricultural development. NABARD further allocates funds to farmers for agricultural development through rural banks and commercial banks.

3. Which of the following words is not used in Monetary Policy?

A. Cash reserve ratio
B. Repo Rate
C. Bank rate
D. Blue chip
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Blue chip

Explanation- The term blue chip is not related to monetary policy. Blue chip is an adjective given to a company which provides assured profit.

4. Why World Bank was established?

A. To promote the International Trade
B. To reconstruct the economies damaged during the Second World War
C. To improve the adverse Balance of Payment situation of the non member countries
D. To promote the business loan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. To reconstruct the economies damaged during the Second World War

Explanation- The prime motive behind the establishment of the World Bank was to provide long run capital to member countries for economic reconstruction and development of the ruined economies.

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

5. Which of the following statement is correct?

A. Every member country of the IMF automatically becomes the member of the World Bank
B. The World Bank has 45 founder members
C. India is not the founding member of the World Bank
D. IMF is the part of World Bank group
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Every member country of the IMF automatically becomes the member of the World Bank

Explanation- Every member country of the IMF automatically becomes the member of the World Bank. In the same way any member country which quits the IMF is automatically expelled from the membership of the World Bank.

6. Which of the following statements is not correct?

A. Both the IMF & IBRD have headquarters in Washington
B. ICSID is the constituent organisation of the World Bank Group
C. IBRD is known as World Bank also
D. India’s vote share in the International Monetary Fund is 10%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. India’s vote share in the International Monetary Fund is 10%

Explanation-India’s share in the International Monetary Fund’s vote share is 2.64% of total votes while as on April 2018, India’s quota in the IMF is 2.76%.

7. Which of the following is not the function of the World Bank?

A. To provide long term loan to the member countries
B. To provide loan to private investors belonging to member countries on its own guarantee
C. To ensure exchange rate stability
D. To provides loan mainly for productive activities
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. To ensure exchange rate stability

Explanation-The World Bank is playing the main role in providing loans for the development works to the member countries. It provides long term loans for 5 to 25 years. Assurance of exchange rate stability is the function of IMF.

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

8. Which of the following institutions is not part of the World Bank community?

A. IBRD
B. WTO
C. IDA
D. IFC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –B. WTO

Explanation-WTO or World Trade Organisation is not part of the World Bank community. World Bank group is comprised of the five institutions i.e. International Bank for Reconstruction and Development (IBRD), the International Development Association (IDA), the International Finance Corporation (IFC), the Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) and the International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).

9. Who does receive largest share of total Indian exports?

A. America
B. United Arab Emirates
C. China
D. Britain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –A. America

Explanation- India sends 13.69% of its total exports to the USA.

10. The Global Financial Stability Report is published by which among the following institutions?

A. World Bank
B. World Economic Forum
C. European Union
D. International Monetary Fund
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. International Monetary Fund

Explanation-  The Global Financial Stability Report provides an assessment of the global financial system and markets, and addresses emerging market financing in a global context. It focuses on current market conditions, highlighting systemic issues that could pose a risk to financial stability and sustained market access by emerging market borrowers. The Report draws out the financial ramifications of economic imbalances highlighted by the IMF’s World Economic Outlook. It contains, as special features, analytical chapters or essays on structural or systemic issues relevant to international financial stability. It is published by International Monetary Fund (IMF).

NABARD ARD Notes 2022

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2022 Study Material – Click Here

Solving NABARD Economic & Social Issues (ESI) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.


A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2022– Download Now

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2022

Study Material for NABARD Grade-A 2022

NABARD Grade A 2022 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2022: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2022 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2022 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2022 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2022 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022