Free ARD Questions Quiz For NABARD Grade A Exam
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

NABARD Grade A 2022: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material.Important ARD Questions for NABARD Grade-A Exam 2022.NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2022, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Expected ARD Questions” for the NABARD Grade A & B 2022 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

ARD Questions for NABARD Grade-A Exam | Set-24


1. Selective removal of certain parts of a plant, such as branches, buds, or roots is known as _________?

A. Pruning
B. Brooding
C. Cogging
D. Breeding
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pruning

Explanation: Pruning is a horticultural and silvicultural practice involving the selective removal of certain parts of a plant, such as branches, buds, or roots. Reasons to prune plants include deadwood removal, shaping (by controlling or redirecting growth), improving or sustaining health, reducing risk from falling branches, preparing nursery specimens for transplanting, and both harvesting and increasing the yield or quality of flowers and fruits.

2. What is the upper limit fixed by the government for interest subvention and credit Guarantee support under the Agri Infrastructure fund

A. upto 1 Cr
B. upto 2 Cr
C. upto 5 Cr
D. upto 10 Cr
E. upto 100 Cr

Show Correct Answers

Correct Answer – B. upto 2 Cr

Explanation: Rs. 1 lakh crore Agriculture Infrastructure Fund (AIF) has been launched to provide medium to long term debt financing for investment in viable projects for post-harvest management Infrastructure and community farming assets through 3% interest subvention and Credit Guarantee support for loans upto Rs. 2 crore.

3.According to the National Horticulture Board data, what is the ideal pit size for Banana cultivation?

A. 70 cm*70 cm*70 cm
B. 50 cm*50 cm*50 cm
C. 20 cm*20 cm*20 cm
D. 80 cm*80 cm*80 cm
E. None of These

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 50 cm*50 cm*50 cm

Explanation: For banana cultivation planting is commonly followed in garden system of cultivation. A pit size of 0.5 x 0.5 x 0.5 m. is normally required. Small pits are dug in case of ridges and furrows.

4. Which of the following is a surface irrigation method?
A. Basin irrigation
B. Border strip irrigation
C. Furrow Irrigation
D. Surge Irrigation
E. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – E. All of the above

Explanation:Surface irrigation is defined as the group of application techniques where water is applied and distributed over the soil surface by gravity. It is by far the most common form of irrigation throughout the world and has been practiced in many areas virtually unchanged for thousands of years.

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

5.What is a broiler?

A. Chickens which are specially raised for development of Comb
B. Broilers are chickens which are raised for cross breeding
C. It is a chicken which is bred and raised for eggs
D. Broiler is any chicken that is bred specifically for meat
E. Both (a) and (b)

Show Correct Answers

Correct Answer – D Broiler is any chicken that is bred specifically for meat

Explanation:Eggs come from hens raised specifically to lay eggs, but chickens that are raised for meat are called “broilers.” These chickens are typically white and are bred specifically for optimal health and size to produce a quality product for the consumer. Broiler chickens are raised in large, open structures called houses, where they roam, explore, eat, and commune with other chickens. Some (including free-range chickens) have varying access to the outdoors, based on farmer preference.

6.Rohu, Catla and Mrigal are the popular Indian species of ________?

A. Turtles
B. Fishes
C. Horse
D. Chicken
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B Fishes

Explanation:The Indian major carp, Catla, rohu, and mrigal are the natural inhabitants of the perennial river network of India, Pakistan, and Bangladesh and enjoy a wide distribution. These species are well established in almost all the rivers and reservoirs where they have been transplanted.

7. What should be the pH range of the water for the successful aquaculture?
A. 6.5 -9
B. 5.5 – 10
C. 6.5 -12
D. 2.5 – 8
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 6.5 -9

Explanation: Very high or very low pH values are unsuitable for most aquatic organisms. Young fish and immature stages of aquatic insects are extremely sensitive to pH levels below 5 and may die at these low pH values.

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

8.“Azotobacter” bacteria is known for biological fixation of which atmospheric gas?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Carbon Dioxide
D. Helium
E. Hydrogen

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nitrogen

Explanation: Azotobacter is a genus of usually motile, oval or spherical bacteria. They are aerobic, free-living soil microbes which play an important role in the nitrogen cycle in nature, binding atmospheric nitrogen, which is inaccessible to plants, and releasing it in the form of ammonium ions into the soil (nitrogen fixation).

9. Which is the most abundant mineral on earth’s crust?

A. Amphibole
B. Limestone
C. Mica
D. Quartz
E. Feldspar

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Feldspar

Explanation:More than 90% of the crust is composed of silicate minerals. Most abundant silicates are feldspars (plagioclase (39%) and alkali feldspar (12%)). Other common silicate minerals are quartz (12%) pyroxene (11%), amphibole (5%), mica (5%), and clay minerals (5%).

10. “Greenhouse Gas Bulletin” is released by which international organisation?

A. Food and Agriculture Organization
B. Intergovernmental Panel on Climate Change
C. World Meteorological Organisation
D. Greenpeace
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. World Meteorological Organisation

Explanation: The World Meteorological Organization (WMO) is the United Nations system’s authoritative voice on weather, climate, and water. Since 2006, the WMO has published an annual Greenhouse Gas Bulletin that reports the latest trends and atmospheric burdens of the most influential, long-lived greenhouse gases.

NABARD ARD Notes 2022

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2022 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2022– Download Now

Study Material for NABARD Grade-A 2022

NABARD Grade A 2022 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2022: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2022 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2022 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2022 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2022 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022