Costing Practice Question for SEBI Grade A 2022
Costing Practice Question for SEBI Grade A 2022

Costing Practice Question for SEBI Grade A 2022

SEBI Grade A Costing Practice Question Test. Costing study material for SEBI Grade A Exam 2022. Costing, Companies Act, Economics, Commerce & Accountancy, Management and Finance Notes PDF for SEBI Grade A Preparation 2022. As we all know The Security Exchange Board of India (SEBI) has released the SEBI Grade A 2022 Notification for the recruitment of 120+ Assistant Managers across the country.

If you are preparing for SEBI Grade A 2022, you will come across a section on Costing, Companies Act, Economics”. In this post, you will attempt SEBI Grade A Costing Practice Question for your SEBI Grade A Preparation 2022. If you prepare this thoroughly, you can very easily crack SEBI Grade A 2022.

SEBI Grade A 2022 – Costing Practice Question | Set- 4


1. Value added is the change in-

A. Face value

B. Market value

C. Book value

D. Realizable value

E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Market value

2. Out of pocket payment involves payment to-

A. Managers

B. Promoters

C. Directors

D. Shareholders

E. Outsiders

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Outsiders

3. Depreciation is ………..expenditure.

A. variable

B. Fixed

C. Direct

D. Indirect

E. Semi-variable

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Semi-variable

4. Opportunity cost does not involve-

A. Cash inflow

B. Cash outflow

C. Cash outlay

D. Either (a) or (b)

E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Cash outlay

5. Work cost is the total of-

A. Direct cost

B. Indirect cost

C. Variable cost

D. Controllable cost

E. Uncontrollable cost

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Controllable cost

6. An opportunity cost is a-

A. Direct expense

B. Indirect expense

C. Variable expense

D. Fixed expense

E. Semi-variable expense

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Direct expense

7. The total of all direct expenses is known as-

A. Total cost

B. Overhead

C. Prime cost

D. Work cost

E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Prime cost

8. In …………. costing the cost of a group of products is ascertained.

A. Process

B. Job

C. Batch

D. Service

E. Marginal

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Batch

9. ………..costing is used in transport undertaking.

A. Operating

B. Standard

C. marginal

D. Absorption

E. Service

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Service

10. Cost accounting is based on ……… figures.

A. Approximated

B. Estimated

C. Historical

D. Either (a) or (c)

E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Estimated

SEBI Grade A Free Study Material- Download Free PDF
Commerce & Accountancy Practice Questions Management Practice Questions Finance Practice Questions
Companies Act Practice Questions Costing Practice Questions Economics Practice Questions

SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 Preparation Book  (VOL. II) – Costing, Companies Act and Economics

Note: If you have any suggestion through which we can improve the quality of this “A Complete Book for SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 (VOL. I)”, then please tell us in the comment, we are looking forward to know your suggestions and make corrections. For any questions, suggestions, feedback, please E-mail us at support@letsstudytogether.co  and letsstudytogether01@gmail.com

SEBI Grade A Officer Exam 2022 – Important Links

Official Notification Exam Pattern and Syllabus Preparation Tips & Tricks
Previous Year Paper PDF Best Preparation Books Exam Date
Admit Card SEBI Result Complete Study Material
SEBI Grade A Complete Book (VOL. I) of Commerce Accountancy, Management, and Finance
SEBI Grade A Complete Book (VOL. II) of Costing, Companies Act and Economics