PFRDA Grade A Preparation Book forPaper-2  General Stream

Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 28th January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 28th January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 28th January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which ministry has released the comic book titled ‘India’s Women Unsung Heroes’?

A. Ministry of Education
B. Ministry of Defence
C. Ministry of Home Affairs
D. Ministry of Women and Child Development
E. Ministry of Culture

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Ministry of Culture

Explanation: Union Minister of State for Culture, Meenakashi Lekhi has released a pictorial comic book titled ‘India’s Women Unsung Heroes’, as a tribute to the forgotten women freedom fighters of the country. The book has been prepared by the Ministry of Culture in partnership with Amar Chitra Katha, an Indian publisher of Indian comics and graphic novels. India will be celebrating 75 years of independence this August 15. And so, the book celebrates the lives of 75 unsung women freedom fighters of India, including Chakali Ilamma, Padmaja Naidu, Durgabhai Deshmukh, among others.

The book is a fitting tribute to the forgotten heroes of our freedom struggle as it celebrates the lives of women who led the charge and lit the flame of rebellion throughout the country. It contains stories of queens who battled imperialism and dedicated their lives for Maa Bharati.

2.____________ has been given the prestigious TX2 award after its tiger numbers doubled to 80 since 2010.

A. Bandhavgarh Tiger Reserve
B. Bandipur Tiger Reserve
C. Sathyamangalam Tiger Reserve
D. Nameri Tiger Reserve
E. Satkosia Tiger Reserve

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sathyamangalam Tiger Reserve

Explanation: Sathyamangalam Tiger Reserve (Erode district, Tamil Nadu) has been given the prestigious TX2 award after its tiger numbers doubled to 80 since 2010. Apart from the STR, the Bardia National Park in Nepal has won this year’s TX2 award for doubling the population of wild tigers. Sathyamangalam wildlife sanctuary was declared a tiger reserve in 2013 and the reserve that spread across 1,411.60 sq km is an important link between the Nilgiris and Eastern Ghats landscape. The Nilgiri biosphere landscape that this reserve is part of is currently the home to the largest tiger population in the world. It is connected to other well-established tiger habitats like Mudumalai Tiger Reserve, Bandipur Tiger Reserve and BR Hills Tiger Reserve.

About the TX2 award:

The award acknowledges the efforts by the State governments and the local communities which have played one of the most important roles to turn a relatively new tiger reserve into one of the source populations of tigers in India. The awards are presented by the Conservation Assured Tiger Standards (CA|TS), Fauna and Flora International (FFI), Global Tiger Forum (GTF), IUCN’s Integrated Tiger Habitat Conservation Programme (ITHCP), Panthera, UNDP, The Lion’s Share, Wildlife Conservation Society (WCS) and WWF.

3.Which of the following Indian classical dance is associated with late Milena Salvini of France?

A. Odissi
B. Sattriya
C. Kathakali
D. Bharatanatyam
E. Kathak

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kathakali

Explanation: Noted Kathakali dancer Milena Salvini of France has passed away. Italian-born Salvini was a regular visitor to India, especially Kerala where she learnt Kathakali, and ran ‘Centre Mandapa’, a school for Indian dance forms, in Paris. The Government of India conferred the Padma Shri award on Salvini in 2019 for her contribution in the field of performing arts.

4.In which year was the National Common Mobility Card introduced in India?

A.  2020
B. 2021
C. 2018
D. 2017
E. 2019

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 2019

Explanation: A teen-focused Fintech startup based in India, Pencilton has recently launched PencilCard, a debit card that is compliant with National Common Mobility Card standards. It has been launched in partnership with Transcorp. The National Common Mobility Card was developed by India’s Ministry of Housing and Urban Affairs in early 2019. It allows the user to pay for travel, toll duties, retail shopping and withdraw money.

Features of Pencil Card:

  • PencilCard works for both online and offline payments in addition to its utility as a metro and bus card. It can currently be used for travel on the airport line in Delhi and a KTC bus card in Pune. It will soon be accepted for metro travel in Pune, Chennai, and Mumbai. Also in the works is utilization on BEST buses in Mumbai.
  • PencilCard is also a Platinum RuPay card that brings additional perks such as free access to all airport lounges in India. Users can activate their card via the Pencilton app for loading money, getting a category-wise spend analysis, blocking or unblocking cards, setting limits, establishing savings goals, saving in a ‘digital piggy bank’, finishing chores given by parents for bonus pocket money and accessing a variety of other functions.

5.India has paid__________ in UN regular budget assessments for the year 2022.

A. USD 39.9 million
B. USD 29.9 million
C. USD 50.9 million
D. USD 19.9 million
E. USD 89.9 million

Show Correct Answers

Correct Answer- B. USD 29.9 million

Explanation: India has paid USD 29.9 million in UN regular budget assessments for the year 2022. As of January 21, 2022, 24 Member States have paid their regular budget assessments in full. India is currently a non-permanent member of the 15-nation Security Council and its two-year term will end on December 31, 2022.

“#India proud to pay again in full! India joins the 2022 Honour Roll of 24 Member States out of 193 that have paid their @UN RegularBudget Assessments in full,” India’s Permanent Mission to the UN tweeted.

6.Air India has been acquired by Tata Sons for what deal price?

A. Rs 12,000 crore
B. Rs 14,000 crore
C. Rs 16,000 crore
D. Rs 18,000 crore
E. Rs 20,000 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rs 18,000 crore

Explanation: The government of India officially handed over India’s flag carrier, Air India to the Tata Group on January 27, 2022, almost 69 years after acquiring the conglomerate. The total value of the deal is Rs 18,000 crore (US$2.4 billion). The strategic disinvestment transaction of Air India includes the transfer of a 100 per cent stake of GoI in Air India to Tata Sons, along with management control.

The transaction covers three entities namely, Air India, Air India Express and Air India SATS (AI SATS). Under the deal, the Tata group will also be handed over Air India Express and a 50 per cent stake in ground handling arm AI SATS.

Important Points:

  • Tata Group Founder: Jamsetji Tata;
  • Tata Group Founded: 1868, Mumbai;
  • Tata Group Headquarters: Mumbai.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Prabha Atre is associated with which field who has been awarded the Padma Vibhushan in January 2022?

A. Veena Maestro
B. Vocalist
C. Sarod Maestro
D. literat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vocalist

Explanation: Vocalist Prabha Atre has been awarded the Padma Vibhushan. Belonging to the Kirana gharana, the 89- year-old holds a world record for releasing 11 books on music in Hindi and English from a single stage at the India Habitat Centre, New Delhi on April 18, 2016.She established the ‘Swarmayee Gurukul’ to teach students all over the world in both the ‘guru-shishya parampara’ and as well as the institutional tradition.

8.With which bank the Punjab and Maharashtra Co-operative Bank is merged with?

A. Maharashtra Co-operative Bank
B. Ujjivan Small Finance Bank
C. Fincare Small Finance Bank
D. Shivalik Small Finance Bank
E. AU Small Finance Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maharashtra Co-operative Bank

Explanation: The Punjab and Maharashtra Co-operative Bank is merged with Unity Small Finance Bank.The amalgamation came into force with effect from the date of the notification of the scheme i.e. January 25, 2022.According to the press release, the scheme of amalgamation notified envisages taking over of all the assets and liabilities of PMC Bank, including deposits, by the USFBL in terms of the provisions of the scheme.

9.The doyen of Indian classical dance form Kathakali, Milena Salvini, who has passed away recently, was from which country?

A. England
B. France
C. Russia
D. Germany
E. Italy

Show Correct Answers

Correct Answer – B. France

Explanation: Noted Kathakali dancer Milena Salvini of France passed away.Italian-born Salvini was a regular visitor to India, especially Kerala where she learnt Kathakali, and ran ‘Centre Mandapa’, a school for Indian dance forms, in Paris.The Government of India conferred the Padma Shri award on Salvini in 2019 for her contribution in the field of performing arts.

10.In association with smart-tech-enabled preventive healthcare platform GOQii and powered by the National Payments Corporation of India (NPCI), Which bank has launched a wearable payment solution called CUB fitness watch debit card?

A. Federal Bank
B. IndusInd Bank
C. Kotak Mahindra Bank
D. City Union Bank
E. South Indian Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – D. City Union Bank

Explanation: City Union Bank, the oldest Private Sector Bank in India, in association with smart-tech-enabled preventive healthcare platform GOQii and powered by National Payments Corporation of India (NPCI), has launched a wearable payment solution called CUB fitness watch debit card.Customers need to hold this wristwatch in front of the PoS device during payment like tapping the card on PoS. For payments above Rs 5,000, customers need to tap and enter their PIN.The introductory price of a smartwatch debit card is Rs 3,499, as compared to an actual cost of Rs.6499)

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.How much amount has been allocated under PLI scheme for drones and drone components?

A. Rs 75 crore
B. Rs 120 crore
C. Rs 200 crore
D. Rs. 240 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Rs 120 crore

Explanation: The MoCA had on September 16 last year approved a PLI scheme for drones and drone components with an allocation of Rs 120 crore spread over three financial years.The PLI scheme came as a follow-through of the liberalised Drone Rules, 2021, released by the MoCA on August 25, 2021.

12.What is name of the digital app which has been launched by the Parliament of India in January 2022?

A. Internet Sansad App
B. Digital Sansad App
C. Sansad Vichaar App
D. Connect Your Sansad App
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Digital Sansad App

Explanation: The Parliament has launched a new app, Digital Sansad, that will make it easier for people to follow proceedings in Parliament, and also their own lawmakers.In addition, it will also help members of parliament access services such as checking personal updates. In the future, the MPs can log in for attendance, give questions for the Question Hour, or submit notices for debates.

Additional Information

Roberta Metsola, a Christian Democrat from Malta, was elected president of the European Union’s parliament. European Parliament President, David Sassoli has passed away due to health issues. Indian Space Research Organisation (ISRO) has given its nod to the Parliamentary Standing Committee on Education to provide technical assistance for satellite TV classrooms in the country to bridge the learning gap due to COVID-induced lockdown. International Day of Parliamentarism is observed globally on 30 June every year.

Inter-Parliamentary Union:

  • Headquarters: Geneva, Switzerland.
  • President: Gabriela Cuevas Barron.
  • Founded: 1889.
  • Secretary-General: Martin Chungong (As of Jan 2022)

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following states has declared first ODF (open defecation free) Plus village in January 2022?

A. Mizoram
B. Assam
C. Nagaland
D. Tripura
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mizoram

Explanation: South Maubuang in Aibawk block of Aizawl district in Mizoram has been declared a model ODF (open defecation free) Plus village. It fulfilled all the criteria as per Swachh Bharat Mission (Gramin) Phase II guidelines. The village has a population of 649 individuals from 116 households. In 2021, the village was awarded the National Panchayat Award which entailed prize money of Rs. 5 lakhs.

Additional Information  

The Government of India, along with the Government of Mizoram and the Asian Development Bank (ADB) has signed a $4.5 million project readiness financing (PRF) loan on October 26, 2021. The government of Mizoram has signed a $32 million loan agreement with World Bank for Mizoram.

Health Systems Strengthening Project.

  • World Bank Headquarters: Washington, D.C., United States.
  • World Bank Formation: July 1944.
  • Chief Minister of Mizoram: Pu Zoramthanga (As of Jan 2022).
  • Governor: Kambhampati Hari Babu (As of Jan 2022).

14.Who among the following union government ministers has released a pictorial book on India’s Women Unsung Heroes of Freedom Struggle in January 2022?

A. Meenakshi Lekhi
B. Smriti Irani
C. Nirmala Sitharaman
D. Renuka Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Meenakshi Lekhi

Explanation: Union Minister of State for Culture Meenakshi Lekhi released a pictorial book on India’s Women Unsung Heroes of Freedom Struggle, as part of Azadi ka Mahotsav, in New Delhi on 27 Jan 2022. The book has been released in partnership with Amar Chitra Katha. It contains the stories of queens who battled colonial powers in the struggle against imperial rule.

Additional Information

Minister of State for Defence Ajay Bhatt inaugurated an interactive Virtual Museum hosted by the Gallantry Awards portal, on 20 January 2022. Defence Minister Rajnath Singh launched the book titled “Veer Savarkar: The Man Who Could Have Prevented Partition” authored by Uday Mahurkar and Chirayu Pandit. Defence Minister Rajnath Singh has inaugurated Swarnim Vijay Parv commemorating 50 years of India’s victory in the 1971 war. PM Narendra Modi has been invited as the chief guest at the 54th convocation ceremony of the IIT Kanpur on 28th Dec 2021. Amid the Omicron scare, Prime Minister Narendra Modi has announced the Covid-19 vaccine for children and booster doses for Health workers and senior citizens in December 2021.Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of Ganga Expressway in Shahjahanpur, Uttar Pradesh in December 2021. India’s Union Minister for Housing & Urban Affairs & Minister for Petroleum and Natural Gas is Hardeep Singh Puri (As of Jan 2022).

15.Which of the following Aerospace company has raised $4.5 million to build infrastructure for the launch of the Vikram-1 rocket in 2022?

A. Epsilon Aerospace Pvt Ltd
B. Lockheed Martin
C. General Electric (GE Aviation)
D. Skyroot Aerospace
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Skyroot Aerospace

Explanation: Skyroot Aerospace has announced a bridge funding round of $4.5 mn. It will be used to build critical infrastructure to facilitate the launch of the Vikram-1 rocket in 2022. The rocket is powered by a solid propulsion engine, Kalam-5. Skyroot had showcased its engine in Dec’20. In Nov’21, it also showcased its first, fully 3D-printed cryogenic second stage rocket engine, called Dhawan-1.

Additional Information

Skyroot, founded by former ISRO scientists, is building the Vikram series of rockets to carry small satellites into space. The first launch vehicle in the series, Vikram-1 is scheduled to be launched in 2022.

  • ISRO Chairman: S Somanath (as of January 2022)
  • ISRO Headquarters: Bengaluru, Karnataka;
  • ISRO established: 15 August 1969

Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2300+ Last 6 Months Current Affairs PDF July to December 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021

SBI Clerk Cracker Book for SBI Clerk Preparation 2022 Let’s Study Together App – Free Mock Test and eBooks