SCIENCE PRACTICE QUESTIONS

0

SCIENCE PRACTICE QUESTIONS

Science and tech questions has been playing very vital role in every exams. Candidates find these questions of science and tech very relatable but find difficulty in answering science and tech questions because of lack of practice so we are providing reliable and good quality set of science practice questions

Candidates who are preparing for different examination these  science practice questions  are very useful to know how well the preparation is going on. So here is set of some science practice questions

Set of general knowledge questions on Science and tech.

Set-d

 

Q-1 Vegetative propagation by stem cutting is generally applies to

         (a) Banana              (b)  sugarcane

         (c) Mango               (d) cotton

 

Q-2 Consider the following statements

  1. Heparin is synthesized in liver.
  2. The pacemaker of human heart is SA node.
  3. The decrease in WBC conditions leads to leukemia.

         Which of the statements given above are correct?

          (a) 1, 2 and 3          (b)  1 and 2

         (c) 1 and 3              (d) None of these

 

Q-3 Which one of the following statements is correct with respect to salt water balance inside the body of living organisms?

(a) When water is not available, camel do not produce urine but store urea in tissues.

(b) Salmon fish excretes lot of stored salt through gill membrane when in fresh water

(c) Paramecium discharges concentrated vacuoles

(d) The body fluids of fresh water animals are generally hypotonic to surrounding water

 

 

Q-4  Match Column I with Column II.

                 Column I                                    Column II

  1. Primary pollutants                        1. PAN, O3, C
  2. Secondary pollutants                  2. H2SO4
  3. Bhopal gas tragedy leakage of 3. SO2, CO
  1. Stone leprosy                                4. Methyl isocaynate

         Codes

               A   B    C    D               A   B    C    D

          (a)  3    1    4    2        (b)    1   4    2    3

         (c)  4    2    3    1        (d)    2   3    1    4

 

Q-5 Consider the following statements

  1. Baking soda is used in fire extinguishers.
  2. Quicklime is used in the manufacture of glass.
  3. Gypsum is used in the manufacture of Plaster of Paris.

         Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a)    1 and 2           (b)  2 and 3

(c)    Only 1            (d) 1, 2 and 3

 

Q-6 Consider the following statements

  1. X-rays show transverse wave characteristics
  2. X-rays can eject electrons from certain metal surfaces.
  3. X-rays of 0.1 A are harder than X-rays of 0.2 A

         Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a)    Only 1            (b)  1 and 2

(c)    2 and 3           (d) 1, 2 and 3

 

 

Q-7 Consider the following statements

  1. The chlorine gas is used for the manufacture of bleaching powder.
  2. Bleaching powder is used for disinfecting.
  3. Bleaching powder is used for bleaching cotton and linen in the textile industry.

         Which of the statements given above are correct?

(a)    1 and 2           (b)  1 and 3

(c)    2 and 3           (d) 1, 2 and 3

 

Q-8 Assertion (A) Coal based thermal power stations contribute to acid rain.

         Reason (R) Oxides of carbon are emitted when coal burns.

(a)    Both A and R are true and R is correct explanation of A.

(b)    Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c)    A is true but R is false.

(d)    A is false but R is true.

 

Q-9 Assertion (A) Hydrocarbons are very good fuels.

         Reason (R) The main natural gas, petroleum and coal.

(a)    Both A and R are true and R is correct explanation of A.

(b)    Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c)    A is true but R is false.

(d)    A is false but R is true.

 

Q-10 Consider the following electromagnetic waves

  1. X-rays            2.   g-rays
  2. microwaves   4.   radio waves

         What is the correct sequence in the  order of their increasing energy?

(a)    4, 3, 1 and 2   (b)  1, 3, 2 and 4

(c)    4, 2, 1 and 3   (d) 1, 4, 3 and 2

 

You may also like- download NCERT       

Solutions for science practice questions Set-D

  1. B
  2. A
  3. A
  4. D
  5. D
  6. B
  7. D
  8. B
  9. B
  10. A

For more practice questions see here