ART & CULTURE QUESTIONS

0

ART & CULTURE QUESTIONS

Art & culture questions has been playing very vital role in every exams. Candidates find these Art & culture questions very relatable but find difficulty in answering questions because of lack of practice so we are providing reliable and good quality set of Art & culture questions

Candidates who are preparing for different examination these Art & culture questions are very useful to know how well the preparation is going on. So here is set of some Art & culture questions.

Set of general knowledge questions on Art & culture.

Set-A

 

Q-1 Poikal attam dance refers to the-

A) Dance of false legs in which dancers are attached to a dummy horse at the waist

B) Peacock dance done by girls wearing the peacock dress

C) Snake dance which is a specialty of south region

D) None of the above

 

Q-2 Pung cholom refers to-

        1) A dance that demands acrobatic abilities and stamina

        2) Dancers themselves play the drum

        3) Dancers dress up like peacock

Find out the correct statement from above-

A) 1only

B) 1and 2 only

C) 2 and 3only

D) 1, 2 and 3

 

Q-3) Find out the correct statement-

A) Bagurumba is a dance performed by the Nicobaris

B) Bagurumba is a dance performed by the girls of Bodo community

C) Bagurumba is a theatrical drama form of Tamil Nadu

D) None of the above

 

Q-4) Find out the correct combination from above statements-

       1) Enactment of hunting expeditions by the early human community is perhaps the earliest known drama.

        2) Seal from Indus valley civilization have some dramatic element

        3) Natya shastra tried to evolve some guidelines for drama

Codes

A) 1 only

B) 1 and 2 only

C) 1 and 3 only

D) 1, 2 and 3

 

Q-5 Amravati school of art is known for-

        1)White marble limestone is the medium

        2)Kings, princes and palaces figure prominently

        3)Red sandstone is the medium

        4)Central character are human beings

Codes

A) 1 only

B) 1 and 2 only

C) 2 and 3 only

D) 1, 2 and 4 only

 

Q-6 considers the following statements on Khayal and Dhrupad and find the correct statement

      1) Dhrupad is more delicate and romantic style while Khayal is serious form and  requires effort from vocal chords and lungs

      2) Dhrupad starts with an alap followed by Jod while Khayal has no such boundation and has more flexibility in rendering

Codes

A) 1 only

B) 2 only

C) 1 and 2 only

D) None of the above

 

Q-7 Chhau  –

      1) Postures resemble that of combatants in traditional fight

      2) Musical accompaniment by drums

      3) Masks are used in all the three streams i.e. Seraikela, Puruliya and Mayurbhanj

Codes-

A) 1 and b only

B) 1 only

C) 1 and 3 only

D) 1, 2 and 3

 

Q-8 Thumari –

      1) Based on the romantic- religious literature

      2) Inspired by bhakti movement

      3) Employs folk scale and text of song is of primary importance

Codes-

A) 1 and 2 only

B) 2 and 3 only

C) 1, 2 and 3

D) 2 only

 

Q-9 Symphony orchestra of India is

       1) Based in Delhi

       2) First fully professional orchestra

Codes-

A) 1 only

B) 2 only

C) 1 and 2

D) None of the above

 

Q-10 Ghazal is –

        1) A product Persian influence on Hindustani music

        2) Indo-Muslim repertoire of religious songs

        3) Composed of independent couplets

Codes-

A) 1 only

B) 1 and 2 only

C) 2 and 3 only

D) 1 and 3 only

 

You may also like- science mock questions

 

Solution to Art & culture questions SET-A

  1. A
  2. b
  3. b
  4. d
  5. d
  6. b
  7. a
  8. c
  9. b
  10. d

 For more click here.

Thank you and All the best

Arise, awake and stop not till the goal is reached- Swami Vivekanand JI

 

Quantitative Aptitude book For Banking and Insurance Exams