NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Questions
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Questions

NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Agriculture & Rural Development Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Question | Set-19


1. The process of judicious removal of parts like leaf, flower, fruits etc. to obtain good and qualitative yield is called?

  1. Training
  2. Pruning
  3. Fustigation
  4. Sedimentation
  5. None of these
<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – A. Training

Explanation: Training refers to the judicious removal of plant part / parts to develop proper shape of a plant capable of bearing a heavy crop load whereas pruning is defined as the judicious removal of plant parts like root, leaf, flower, fruit etc.to obtain a good and qualitative yield.

2. In __________ farming, the land is used for growing food and fodder crops and rearing livestock.

A. Intensive Farming
B. Plantation Farming
C. Primitive Farming
D. Mixed Farming
E. None of these

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – D. Mixed Farming

Explanation: In mixed farming the land is used for growing food and fodder crops and rearing livestock.

3. In mixed farming the land is used for growing food and fodder crops and rearing livestock.

A. Sericulture
B. Apiculture
C. Floriculture
D. Maricultural
E. Viticulture

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – A. Sericulture

Explanation: Sericulture or silk farming is the rearing of silkworms for the production of silk. Horticulture is the branch of agriculture

4. What is the full form of MGNREGA?

A. Maharashtra Government National Rural Employment Guarantee Act
B. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
C. Meghalaya Government National Rural Guarantee Act
D. Mahatma Gandhi National Rural Empowerment Act
E. None of the above

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – B. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act

Explanation:  Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act is the full form of MGNREGA. Mahatma Gandhi Employment Guarantee Act 2005, is an Indian labour law and social security measure that aims to guarantee the ‘right to work’. This act was passed in 23 August 2005 under the UPA government of Prime Minister Dr. Manmohan Singh. Quick Facts about MGNREGA 2021:

MGNREGA Full Form Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
When the MGNREGA Scheme officially launched? 2nd February 2006

The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act was passed on 23rd August 2005

What was MGNREGA earlier called? It was known to be National Rural Employment Guarantee Act
Are MGNREGS and MGNREGA the same? MGNREGS is a scheme which is based on the MGNREGA (Act)
Number of Districts covered under the MGNREGA Scheme? As of 11th February 2021; 708 districts are covered
Key Stakeholders under MGNREGA
  • Wage seekers
  • Gram Sabha (GS)
  • Three-tier Panchayati Raj Institutions (PRIs)
  • Programme Officer at the Block level
  • District Programme Coordinator (DPC)
  • State Government
  • Ministry of Rural Development (MoRD)
  • Civil Society
  • Other stakeholders (In line departments, convergence departments, Self-Help Groups (SHGs)
What is MGNREGA Job Card? It is a document that renders a worker entitled for work under the MGNREGA Scheme
Mandate of Mahatma Gandhi NREGS Provision of at least 100 days of work that provides guaranteed wage in a financial year
MGNREGA Official Website https://nrega.nic.in/netnrega/home.aspx

Finance Minister Nirmala Sitharaman on March 26th, 2020, the workers under the MGNREGA would get a hike of Rs. 2000 each on an average. It was also announced that three crore senior citizens, persons with disabilities, and widows will get a one-time additional amount of Rs 1,000 in two installments which will be provided through DBT (Direct Benefit Transfer) over three months. This announcement was made as an initiative towards the loss caused by the Covid-19 outbreak. The 21 days lockdown was expected to cost the Indian Economy a cost of around 9 lakh crores.  Funds worth Rs 31,000 crore are also to be provided to augment medical testing, screening, and providing better healthcare facilities to those who have been affected financially due to the Covid-19 outbreak.

5. Jawar, Bajra, Maize and Cotton are which type of crops?

A. Rabi
B. Zaid
C. Kharif
D. Zaid Rabi
E. None of these

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – C. Kharif
Explanation:  Kharif crops – Jawar, Bajra, Maize, Rice, Cotton, groundnut, etc.

You may also like – Types of Cropping Systems- Click Here

6. Yellow revolution is associated with-

A. Potato
B. Fertilizers
C. Food grains
D. Oil seed production
E. None of these

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – D. Oil seed production

Explanation: Revolutions related to agriculture sector White Revolution (In India: Operation Flood) – Milk/Dairy production Yellow Revolution – Oil Seeds production Evergreen Revolution – Overall development of Agriculture Blue Revolution – Fish Production Green Revolution – Food grains Grey Revolution – Fertilizer Silver Revolution – Egg/Poultry Production Round Revolution – Potato Red Revolution – Meat & Tomato Production.

7. Regur soil is another name of-

A. Black soil
B. Peaty soil
C. Laterite soil
D. Arid soil
E. Forest Soil

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – A. Black soil

Explanation:  Black soils are also known as the ‘Regur Soil’ or the ‘Black Cotton Soil’.

8. Livestock census is conducted in every-

A. One year
B. Five years
C. Two years
D. Three years
E. Four years

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – B. Five years

Explanation: The Livestock Census conducted quinquennially is the main source of such data in the country. Livestock Census is the Head Count of Livestock and Poultry. The Livestock Census in the country started in the year 1919-1920. Since then it has been conducted once in every 5 years.

9. The process in which soil fertility declined, when the nutritional status declines and depth of the soil goes down due to erosion and misuse is called as-

A. Soil erosion
B. Soil degradation
C. Soil salinity
D. Soil conservation
E. None of these

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer: B. Soil degradation

Explanation: Soil degradation is the main factor leading to the depleting soil resource base in India. The degree of soil degradation varies from place to place according to the topography, wind velocity, and amount of rainfall.

10. Which of the following is the correct abbreviation of e-NAM?

A. Electronic – Notional Agriculture Research Methodology
B. Electrical – Non-Agriculture Produce Market
C. Electronic – New Advanced Millets
D. Electronic – National Agricultural Market
E. None of these

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – D. Electronic – National Agricultural Market

Explanation: e-NAM or the e-trading platform (online trading portal) for the National Agriculture Market (NAM) was launched by the Prime Minister of India, on April 2016. e – National Agriculture Market (e-NAM) is a pan-India electronic trading portal that nets the prevailing Agricultural Produce Market Committees (APMC) Mandis for making a united national market for agricultural commodities. The e-NAM project would operate via the online portal that is linked to the states’ Mandis (Wholesale markets). All the participating states will be providing the software (Website and Mobile Application) for e-NAM at no cost.

Recent Development related to e-NAM: The list below mentions the latest updates that are in the news which are related to e-NAM:

  • With the integration of 38 new Mandis with e-NAM, the Indian Government fulfiled the target of integrating 415 Mandis in phase 2 of e-Nam
  • 19 Mandis are from Madhya Pradesh
  • 10 Mandis are from Telangana
  • Four Mandis are from Maharashtra
  • One Mandi is from Gujarat
  • One Mandi is from Punjab
  • One Mandi is from Haryana
  • One Mandi is from Kerala
  • One Mandi is from the union territory of Jammu & Kashmir
  • In phase 1, 585 mandis were integrated with the e-National Agriculture Market.
  • Now, there are a total of 1000 mandids operating under e-NAM.

A competent person will be appointed for one year in each sharing mandi in order to enable the seamless and smooth operation of the portal. Read about National Agriculture Market (NAM) in the linked article. Some key points related to e-NAM are given below:

  • The GOI is offering a grant of Rs.30 lakhs to the participating agriculture mandis.
  • Farmers under this scheme will be given ‘farmer helpline services’ 24×7 to help them obtain information about the portal.

Small Farmers’ Agribusiness Consortium (SFAC) is the lead promoter of National Agricultural Market (eNAM). SFAC is formulated under the Department of Agriculture, Cooperation & Farmers’ Welfare (DAC&FW). SFAC through open tender selects a Partner to develop, operate, and maintain the NAM e-platform.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

Free Current Affairs Test & Monthly eBook 2024 – Click Here
SEBI Grade A Cracker 2024 – Attempt 10000+ MCQ  Here
RBI Grade B Cracker 2024 – Attempt 11000+ MCQ  Here
SBI Clerk Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mock Tests – Attempt Free Here
Best Topic Wise Tests for Bank (PO/Clerk) Exams 2024: 10000+ Questions with Answers