NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions
NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set and study material. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phase i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Agriculture & Rural Development Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Question | Set-12


1. Which state government has rolled out a free crop insurance scheme in collaboration with the Agriculture Insurance Company of India (AIC)?

A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. West Bengal
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. West Bengal

Explanation: The West Bengal government has rolled out a crop insurance scheme, in collaboration with the Agriculture Insurance Company of India (AIC), for the ‘kharif’ season to protect farmers from natural disasters, and to ensure a steady income in case of unstable market prices.

2. Which one of the following is not a mandate crop of The International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT)?

A. Sorghum
B. Pigeon Pea
C. Finger Millet
D. Green Gram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Green Gram

3. Which one of the following birds is often regarded as the “Farmers of the Forest”?

A. Great Indian Bustard
B. Hornbills
C. Myna
D. Toucans
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Shivraj Singh Chouhan

Explanation: Hornbills are unique birds. They get their name from the horn-like projection called a casque on top of their beak. Hornbills are often called as the ‘farmers of the forest’ as they disperse the seeds of many tropical trees and keep the forest alive.

4. Which of the following is India’s largest potato producing state?

A. Uttar Pradesh
B. West Bengal
C. Bihar
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uttar Pradesh

5. Kisan Divas (Farmer’s Day) celebrated on which date in India?

A. 23 Dec
B. 24 Dec
C. 25 Dec
D. 23 Nov
E. 25 Oct

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 23 Dec

Explanation: Farmers’ Day or National Farmer’s Day is celebrated on December 23 in India.

6. From where is Krishak Bharati magazine published?

A. G. B. Pant University of Agriculture & Technology, Kanpur
B. C. S. A. University of Agriculture & Technology, Kanpur
C. Narendra Dev University of Agriculture and Technology, Faizabad
D. Sardar Vallabh Bhai Patel University of Agriculture and Technology, Meerut
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. C. S. A. University of Agriculture & Technology, Kanpur

7. More than how much percentage of loss of urea should not be during silage fermentation?

A. 20% – 22%
B. 15% – 18%
C. 10% – 12%
D. 8% – 10%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 8% – 10%

8. The crops which are grown between rabi and Khaif season is known as-

A. cold weather crops
B. Summer crops
C. Rainy season crops
D. Zaid crops
E. both b and d options are correct

Show Correct Answers

Correct Answer – E. both b and d options are correct

9. The competitive interaction between the crop species in Intercropping and sequential cropping through the release of chemical substances or toxins is called-

A. Annidation
B. Allelopathy
C. Legume effect
D. Temporal annidation
E. Sorghum effect

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Allelopathy

Explanation: The competitive interaction between the crop species in intercropping and sequential cropping through the release of chemical substances or toxins is called Allelopathy.

10. Crops grown to harvest while they are still green and Fed Fresh to livestock in stalls are called-

A. Soiling crops
B. Silage crops
C. Fodder crops
D. Ware crops
E. Ratoon crops

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Soiling crops

Explanation:

Soiling crops – Fed fresh to livestock
Silage crops – Preserve in pits at succulent condition and fed to liverstock during lean months.
Ware crops – Stored for temporary in warehouse.

************************************************************************

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF
NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here