Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB
Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB

Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO

Hello Aspirants, As we all know that Polity Questions is a vital part of General Knowledge section for every competitive exam.So here, In this article, we will provide different Questions of Indian Polity.These Indian Polity Questions are important for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the SSC exams, Polity Questions asked in the Tier-I as well as Tier-II exam.There are 8-10 Polity Questions asked in the Tier-II exam (SSC).You want to score more in the Polity section then you should practice more and more Polity questions.

These Polity Questions also important for SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, FCI and other state exams.If you started preparing for the civil services exam and you don’t know How to get more marks in Polity then you should start practice of Polity questions from the below given quiz.

Indian Polity Questions Quiz-1

This “Indian Polity Questions and Answers” is also important for other state exams such as RAS, UPPSC, MPSC, SSC MTS, ASRB Exams and other competitive exams.

1. Who among the following was not a member of the Drafting Committee of Indian Consti- tution?
A. B.R. Ambedkar
B. Alladi Krishnaswamy
C. Rajendra Prasad
D. Gopalachari Ayyangar

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajendra Prasad

Explanation: The Drafting Committee consisted of 7 members: Dr B.R. Ambedkar (Chairman), N. Gopalas- wami Ayyangar, Alladi Krishnaswamy Iyer, Dr K.M. Munshi, S.M. Saadullah, N.Madhava Rati (replaced B.L. Mit- ter) and T.T. Krishnamachari (replaced D.P. Khaitan). Dr Rajendra Prasad headed the Rules of Procedure Com- mittee and Steering Committee.

2.Autocracy means:
A. rule by few
B. rule by king
C. absolute rule by one
D. rule by the representatives of the people

Show Correct Answers

Correct Answer – C. absolute rule by one

Explanation:- An autocracy is a system of government in which supreme power is concentrated in the hands of one person, whose decisions are subject to neither external legal restraints nor regularized mechanisms of popular control both totalitarianism and mili- tary dictatorship are often identified with, but need not be, an autocracy.

3. Constitutional Monarchy means:
A. The King writes the constitution
B. The King interprets the constitution
C. The King exercises power granted by constitution
D. The King is elected by the people

Show Correct Answers

Correct Answer – C. The King exercises power granted by constitution

Explanation:- Constitutional monar- chy is a form of government in which a king or queen acts as Head of State. The Sovereign/Monarch governs ac- cording to the constitution—that is, according to rules, rather than accord- ing to his or her own free will. The ability to make and pass legislation re- sides with an elected Parliament.

4.What is popular sovereignty?
A. Sovereignty of people’s represen- tative
B. Sovereignty of the legal head
C. Sovereignty of the head of state
D. Sovereignty of the people

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sovereignty of the people

Explanation:-Popular sovereignty is the principle that the authority of the government is created and sustained by the consent of its people, through their elected representatives (Rule by the People), who are the source of all political power. It is also known as sov- ereignty of the people.

5.The idea of parliamentary form of government is adapted from:
A. US
B. UK
C. Ireland
D. USSR

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UK

Explanation:-The Constitution of In- dia provides for a parliamentary form of government, both at the Centre and in the states that has been borrowed from the United Kingdom. The par- liamentary government is also known as cabinet government or responsible government or Westminster model of government and is prevalent in Japan, Canada, among others.

6.The state operates through:
A. Political Party
B. Party President
C. Government
D. President

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Government

Explanation:-A government is the system by which a state or community is governed. It is the means by which state policy is enforced, as well as the mechanism for determining the policy of the state. A form of Government re- fers to the set of political systems and institutions that make up the organiza- tion of a specific government.

7.When was the first Central Legis- lative Assembly constituted?
A. 1922
B. 1923
C. 1921
D. 1920

Show Correct Answers

Correct Answer –D. 1920

Explanation:-The Central Legislative Assembly was a legislature for India created by the Government of India Act 1919 from the former Imperial Legislative Council, implementing the Montagu-Chelmsford Reforms. It was formed in 1920.

8.The Constitution of India, describe India as:
A. a federation
B. quasi-federal
C. unitary
D. union of states

Show Correct Answers

Correct Answer –D. union of states

Explanation:-Article (1), in the Con- stitution states that India that is Bharat, shall be a Union of States. The territo- ry of India shall consist of: The territo- ries of the states, The Union territories and any territory that may be acquired.

9.The concept of ‘Rule of Law’ is a special feature of constitutional system of:
A. Britain
B. U.S.A.
C. France
D. Switzerland

Show Correct Answers

Correct Answer –A. Britain

Explanation:-The Rule of Law is an aspect of the British Constitution that has been emphasized by A.V. Dicey and it therefore, can be considered an important part of British Politics. It in- volves: the rights of individuals are de- termined by legal rules and not the ar- bitrary behaviour of authorities; there can be no punishment unless a court decides there has been a breach of law; and everyone, regardless of your posi- tion in society, is subject to the law.

10. The method of amending the Constitution by popular veto is found in:
A. Britain
B. Switzerland
C. Russia
D. India

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Switzerland

Explanation:-Switzerland has made provisions for referendums or pop- ular votes on laws and constitutional decrees or issues on which citizens are asked to approve or reject by a yes or a no. The Swiss Federal Constitution 1891 permits a certain number of citi- zens to make a request to amend a con- stitutional article, or even to introduce a new article into the constitution.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)