Important GK Questions Based On Union Budget 2020 | Set- 6
Important GK Questions Based On Union Budget 2020 | Set- 6
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Union Budget 2020-21 – Important GK Questions With Answers

Budget 2020-21 MCQ and Quizzes for Bank, SSC, and Railway Exams. Download  PDF of Important GK Questions based on Union Budget 2020. Expected GK Questions From Union Budget 2020. As we all know that Finance Minister Ms Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2020-21 in parliament on 01st February 2020. This is her first full time budget presentation.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs and Questions asked in every competitive exams in General Awareness section from Union Budget 2020-21 So, here we are with the Important Budget Questions For Bank Exams With Detailed Answers for your daily practice.

To help you in your upcoming exam preparation we have brought you 100+ Most Expected GK Questions From Union Budget 2020. Important Budget Questions For Bank Exams are very important for the upcoming competitive exams and knowing all the Important Budget Questions For Bank Exams is a must, as it will help you in scoring good marks in General Awareness section of any examination.

Important Budget Questions For Bank Exams 2020 | Set- 6

Although the number of questions related to Union Budget 2020-21  asked in the exams are relatively less but it is advisable that every aspirant should be aware Important Budget Questions For Bank Exams.


1. In Budget 2020-21, How much allocation has been made to power and renewable sector?

  1. Rs 27,000 crore
  2. Rs 25,000 crore
  3. Rs 22,000 crore
  4. Rs 30,000 crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs 22,000 crore

Explanation: An allocation of Rs 22,000 crore has been made for the power and renewable energy sector in the Union Budget 2020-2021.

2. How much amount allocation has been made to encourage plans to have clean air by the state governments for Budget 2020-21?

  1. Rs 2,400 crore
  2. Rs 1,400 crore
  3. Rs 3,400 crore
  4. Rs 4,400 crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rs 4,400 crore

Explanation: Expressing concern over air pollution in large cities, Union Finance Minister Nirmala Sitharaman on Saturday announced an allocation of Rs 4,400 crore to encourage states formulating plans to ensure clean air in cities which have a population of above one million. Parameters for the incentives would be notified by the Ministry of Environment, Forests and Climate change. Allocation for this purpose is Rs 4,400 crore for 2020-21

3. How much capital has been Infused into Public sector undertakings (PSU) banks?

  1. Rs 1.5 lakh crore
  2. Rs 3.5 lakh crore
  3. Rs 2.5 lakh crore
  4. Rs 4.5 lakh crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs 3.5 lakh crore

Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman has said that government has infused Rs 3.5 lakh crore capital into public sector banks (PSBs) to help them maintain regulatory capital requirements and finance growth plans. In the last Budget, the government had infused Rs 70,000 crore.

4. In Budget 2020-21, The FPI Limit in corporate bonds has been raised from 9% to………….?

  1. 15%
  2. 17%
  3. 19%
  4. 20%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 15%

Explanation: The government plans to increase investment limit of foreign portfolio investors (FPI) in corporate bonds from 9 per cent to 15 per cent, also proposed debt-exchange traded funds comprising mainly government securities, while stating that Rs 22,000 crore has already provided as support to infrastructure project pipeline.

5. In Budget 2020-21, Government has decided to raise capital in LIC. It will done through which of the following method?

  1. Issuing Bonds
  2. FPO
  3. IPO
  4. FPI
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. IPO

Explanation: The government is finally selling a part of its prized family silver Life Insurance Corporation through an initial public offer. While the details are not out, the LIC issue can be in the Rs 10,000 crore-15,0000 crore and upward bracket, akin to that of Aramco by Saudi Arabia or ICBC of China, given the spike in divestment target. The government has doubled the divestment target of Rs 2.1 lakh crore for FY21 over this fiscal, a major chunk is likely to come from the LIC IPO.

6. What is the estimated fiscal deficit for FY 2019-20?

  1. 3.3%
  2. 3.8%
  3. 3.6%
  4. 2.8%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3.8%

Explanation: The Finance Minister identified the fiscal deficit for FY 2019-20 at 3.8%(RE)  and pegged it at 3.5% (BE) for FY 2020-21 which is consistent with government’s abiding commitment to macroeconomic stability as part of Medium Term Fiscal Policy cum Strategy Statement 2020-21.

7. What is the estimated total expenditure for FY21?

  1. Rs 33.12 lakh crore
  2. Rs 27.32 lakh crore
  3. Rs 30.42 lakh crore
  4. Rs 31.54 lakh crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs 30.42 lakh crore

Explanation: Finance minister Nirmala Sitharaman estimated the fiscal deficit at 3.5% in FY21 (2020-21) and at 3.8% for FY20 (2019-20). Estimated government receipts for FY21 at Rs 22.46 lakh crore and pegged the expenditure at Rs 30.42 lakh crore. FM Sitharaman also said that the central government’s debt had reduced to 48.7% of GDP in 2019 from 52.2%.

8. According to the latest Budget 2020-21, What will be the net market borrowing of government?

  1. Rs 4.26 lakh crore
  2. Rs 5.36 lakh crore
  3. Rs 3.16 lakh crore
  4. Rs 5.06 lakh crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs 5.36 lakh crore

Explanation: The government will borrow Rs 5.36 lakh crore from the market in 2020-21, marginally higher than the Rs 4.99 lakh crore estimated for the current financial year ending March 2020. According to the Revised Estimate, the net borrowing for the current financial year was raised to Rs 4.99 lakh crore as against the Budget Estimate of Rs 4.48 lakh crore. The gross borrowing would be Rs 7.8 lakh crore for the next financial year as compared to Rs 7.1 lakh crore estimated for the current financial year.

9. The initiative for inclusive growth i.e. “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas” with focus on –

  1. Clean energy: Ujjawala and Solar Power
  2. Healthcare: Ayushman Bharat
  3. Affordable Housing
  4. All of the Above
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of the Above

10. How much fund is allocated for Swachh Bharat Mission in Budget 2020-21?

  1. 10,450 crore
  2. 12,300 crore
  3. 13,000 crore
  4. 11,140 crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12,300 crore

Explanation: In the Union Budget for the financial year 2020-21, the Finance Minister announced that the total allocation proposed for Swachh Bharat Mission is Rs 12,300 crore. Swachh Bharat Abhiyan or Clean India Mission is a nation-wide campaign introduced by Prime Minister Narendra Modi that aims to clean the streets, roads and infrastructure of cities towns, urban and rural cities and area in India.

The Indian government, the budget allocated for FY21 is less than the budget allocation of Rs 12,644 crore in FY20.  In fact, the allocation for the mission in last year’s budget was 31 per cent less from Rs 19,427 allocated by the government in the FY 2018-19.

100+ Expected GK Questions Based on Budget 2020

Set – 1 Set – 2 Set – 3
Set – 4 Set – 5 Set – 6
Set – 7 Set – 8 Set – 9
Set – 10 100+ Expected GK Questions PDF Based on Budget 2020 – Will Update Soon….

Union Budget 2020-21 – Important Links

Union Budget 2020 – Download Budget 2020 PDF
केन्द्रीय बजट 2020 की मुख्य विशेषताएँ 100 Important Highlights of Budget 2020
Union Budget 2020 Live Updates from Parliament House Key Highlights of Economic Survey 2019-20 : Download Volume I and II PDF and Info-graphics

Note: If you want to attempt Daily GK & Current Affairs MCQ with Detailed Explanation at free, please attempt day wise quiz from below link-

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020