Important Union Budget 2020-21 Questions With Detailed Answers | Set- 1
Important Union Budget 2020-21 Questions With Detailed Answers | Set- 1
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Union Budget 2020-21 – Expected GK Questions With Answers

Budget 2020-21 Questions with answers for Bank, SSC, and Railway Exams. Download  PDF of Important GK Questions based on Union Budget 2020. As we all know that Finance Minister Ms Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2020-21 in parliament on 01st February 2020. This is her first full time budget presentation.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs and Questions asked in every competitive exams in General Awareness section from Union Budget 2020-21 So, here we are with the Important Budget 2020-21 Questions With Detailed Answers for your daily practice.

To help you in your upcoming exam preparation we have brought you 100+ Most Expected MCQs With Detailed Answers. Important Union Budget Questions are very important for the upcoming competitive exams and knowing all the Important Budget 2020-21 Questions With Detailed Answers is a must, as it will help you in scoring good marks in General Awareness section of any examination.

Important Budget 2020-21 Questions With Detailed Answers | Set- 1

Although the number of questions related to Union Budget 2020-21  asked in the exams are relatively less but it is advisable that every aspirant should be aware Important GK Questions based on Union Budget 2020.


1. How much amount have been allocated to SCs and OBCs in Union Budget for FY 2020-21?
A. 55000 crore
B. 85000 crore
C. 25000 crore
D. 40000 crore
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 85000 crore

Explanation: Finance Minister Nirmala Sithraman proposed a budget of Rs 85,000 crore in 2020-21 for the welfare of Scheduled Caste (SC) and other backward classes and Rs 53,700 crore for Scheduled Tribe (ST). “For SC/ST relief and development, a proposal of Rs 85,000 crore for welfare of SC and other backward classes for the year 2021,” said Sithraman while presenting the Union budget. “The government provides Rs 53,700 crore for development and welfare of ST.

2. How much amount have been allocated to Senior Citizens & Divyangs in Union Budget for FY 2020-21?

A. 5000 crore
B. 1000 crore
C. 9500 crore
D. 3500 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 9500 crore

Explanation: Presenting the union budget for 2020-21 in the Lok Sabha on Saturday, Union finance minister Nirmala Sitharaman announced an allocation of Rs 9000 crore for the welfare of senior citizens. Rs 53,700 crore for Scheduled Tribes and Enhanced allocation of 9,500 crore rupees for Senior citizens and Divyangs. “This government is mindful of the concerns of senior citizens and Divyang. Accordingly, an enhanced allocation of about ~9,500 crore is being provided for 2020-21.

3. How much amount have been allocated to Mutritional related programme in Budget 2020-21?
A. 35600 crore
B. 34500 crore
C. 30600 crore
D. 20500 crore
E. 28600 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 35600 crore

Explanation: In a major initiative to improve the health and nutrition profile of children and adults in the country, Finance minister Nirmala Sitharaman in her second Union Budget presented on Saturday, announced Rs. 35,600 crore provision for nutrition-related programmes for the fiscal year 2020-21.

4. How much amount have been allocated to development and promotion of industry and Commerece in Budget 2020-21?

A. 27000 crore
B. 35600 crore
C. 30500 crore
D. 27300 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 27300 crore

Explanation: The Indian government appears to be ready to take up the reins of the new decade with a renewed sense of optimism. Finance Minister Nirmala Sitharaman’s proposed allocation of Rs 27,300 crore for the development and promotion of industry and commerce in 2020-21, shows the government’s push towards uplifting entrepreneurial confidence.

5. As per Budget for FY 2020-21, How many wi-fi facilities have been commissioned at railway stations?

A. 950
B. 650
C. 550
D. 275
E. 450

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 550

Explanation: Union Minister for Finance & Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman said 1.7 lakh crore rupees to be provided for transport infrastructure in the coming financial year. Four station re-development projects and operation of 150 passenger trains would be done through PPP mode and the process of inviting private participation is underway, she announced.

  • 550 Wi-fi facilities commissioned in as many stations.
  • Zero unmanned crossings.
  • 27000 Km of tracks to be electrified.
  • 103 lakh crore worth projects; launched on 31st December 2019.
  • More than 6500 projects across sectors, to be classified as per their size and stage of development.

National infrastructure pipeline has projects worth Rs.19.6 lakh crore for roads, Rs.13.69 lakh crore for railways, Rs.1.43 lakh crore for airports and Rs.1.01 lakh crore for ports.

6. How much amount have been allocated in Budget for FY 2020-21 to Agriculture and Rural Development –

A. 2.33 lakh crore
B. 2.83 lakh crore
C. 1.83 lakh crore
D. 4.10 lakh crore
E. 3.67 lakh crore

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2.83 lakh crore

Explanation: Rs 2.83 lakh crore to be allocated for the 16 Action Points; Rs 1.6 lakh crore allocated to agriculture and irrigation; Rs 1.23 lakh crore for Rural development and Panchayti Raj.

7. How much amount have been allocated to welfare of schedule tribes in Budget for FY 2020-21?

A. 45300 crore
B. 27500 crore
C. 53700 crore
D. 54400 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 53700 crore

Explanation: The Union Budget 2020 has allocated a total of Rs 1,38,700 crore for the welfare of the Scheduled Castes (SCs), the Other backward Castes (OBCs) and the Scheduled Tribes (STs). The government plans to spend ₹85,000 crore for Scheduled Castes & OBCs in FY 2020-21. ₹53,700 crore has been allocated for Scheduled Tribes in FY 2020-21.

8. The income of Farmers is expected to get doubled in which year?

A. 2022
B. 2024
C. 2025
D. 2028
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2022

Explanation: The Inter-Ministerial Committee to examine issues relating to Doubling of Farmers’ Income (DFI) and recommend strategies has identified seven sources of income to double farmers’s income by 2022.

9.Which of the following is the theme of Budget 2020-2021?

A. Aspirational
B. Inspirational
C. Enabling Markets
D. Strengthen Markets
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Aspirational

Explanation: Aspirational India, economic development for all and caring society were the prominent themes of the Budget. Aspirational India, economic development for all and caring society were the prominent themes around which the Budget has been woven.

10. How much amount have been allocated to programmes specifically women  in Budget for FY 2020-21?

A. 30500 crore
B. 27500 crore
C. 28600 crore
D. 48200 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 28600 crore

Explanation: FM said ₹28,600 crore was set aside for programmes specific to women, there was no mention of programmes to boost women’s employment. The last Budget announcement proposed setting up of a committee to look at Budget through the gender lens which would suggest actions but its status and outcome are not yet known. The nodal Ministry, i.e. the Ministry for Women and Child Development, has seen an increase of 14% in allocation, which has gone up to ₹30,007 crore in financial year 2020-2021 from ₹26,184 crore in the current fiscal.

100+ Expected GK Questions Based on Budget 2020

Set – 1 Set – 2 Set – 3
Set – 4 Set – 5 Set – 6
Set – 7 Set – 8 Set – 9
Set – 10 100+ Expected GK Questions PDF Based on Budget 2020 – Will Update Soon….

Union Budget 2020-21 – Important Links

Union Budget 2020 – Download Budget 2020 PDF
केन्द्रीय बजट 2020 की मुख्य विशेषताएँ 100 Important Highlights of Budget 2020
Union Budget 2020 Live Updates from Parliament House Key Highlights of Economic Survey 2019-20 : Download Volume I and II PDF and Info-graphics

Note: If you want to attempt Daily GK & Current Affairs MCQ with Detailed Explanation at free, please attempt day wise quiz from below link-

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020