Union Budget 2020 Questions with Detailed Answers | Set- 2
Union Budget 2020 Questions with Detailed Answers | Set- 2
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Union Budget 2020 Questions With Answers

Expected Budget 2020-21 Questions with answers for Bank, SSC, and Railway Exams. Download  PDF of Important GK Questions based on Union Budget 2020. As we all know that Finance Minister Ms Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2020-21 in parliament on 01st February 2020. This is her first full time budget presentation.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs and Questions asked in every competitive exams in General Awareness section from Union Budget 2020-21 So, here we are with the Union Budget 2020 Questions With Answers for your daily practice.

To help you in your upcoming exam preparation we have brought you 100+ Most Expected Union Budget 2020 Questions With Answers. Important Union Budget Questions are very important for the upcoming competitive exams and knowing all the Union Budget 2020 Questions With Answers is a must, as it will help you in scoring good marks in General Awareness section of any examination.

Expected Budget 2020-21 Questions With Detailed Answers | Set- 2

Although the number of questions related to Union Budget 2020-21  asked in the exams are relatively less but it is advisable that every aspirant should be aware Important GK Questions based on Union Budget 2020.


1. Which of the following is not the main theme of Budget 2020?
A. Economic Development for all
B. Housing for all
C. Caring Society
D. Aspirational India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Aspirational India

Explanation: The Union finance minister presented Budget 2020 in Parliament on 1 February against the backdrop of a slowing economy at home and globally. It was indeed a tough balancing act for the government amid high expectations from all stakeholders. Keeping the multiple demands in mind, the budget is woven around the three key themes of an ‘aspirational India’, ‘economic development’ and a ‘caring society’, with an aim to stimulate growth, simplify tax structure and bring ease of compliance and doing business in India.

2. Which government scheme removed the dependence of Kerosene & Solar Pump in Budget for FY 2020-21?

A. Krishi Kalyan Abhiyan
B. PM Kishan Yojana
C. PM Kusum Yojana
D. All of the above
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. PM Kusum Yojana

Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman on Saturday announced expansion of Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha Utthan Mahabhiyan (PM KUSUM) Scheme under which 20 lakh farmers would be provided funds to set up standalone solar pumps. While presenting the budget for 2020-21, the minister said that 15 lakh farmers would be provided funds to set up grid-connected 15 lakh solar pumps. The previous Modi government in February last year had unveiled the PM KUSUM scheme with an outlay of Rs 34,422 crore.

3. What is the inflow of FDI from 2014-2019?
A. 290 billion USD
B. 312 billion USD
C. 275 billion USD
D. 284 billion USD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 284 billion USD

Explanation: Foreign direct investment (FDI) into the country has increased to USD 284 billion during 2014-19, Finance Minister Nirmala Sitharaman said on Saturday while presenting the Union Budget for 2020-21. “India’s FDI got elevated to the level of USD 284 billion during 2014-19 from USD 190 billion that came in during the years 2009-14,” she said. The foreign inflows into India grew 15 per cent to USD 26 billion during the first half of the current financial year.

4. To build a seamless national cold supply chain for perishables, Indian Railways will set up which of the following  PPP model so that perishable goods can be transported quickly?

A. Samridhi Rail
B. Food Rail
C. Kisan Rail
D. Atal Rail
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kisan Rail

Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman proposed to set up a “Kisan Rail” through the public-private-partnership (PPP) mode for the cold supply chain to transport perishable goods in her budget speech.

5. In Budget for FY 2020-21 how many Aspirational District will be covered for AYUSHMAAN Treatment?

A. 110
B. 146
C. 112
D. 125
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 112

Explanation: Ministry of Health has been allocated ₹ 69,000 crore in the Union Budget of 2020-21, while it had demanded close to double at ₹1.12 lakh crore. The scheme insures poor families for an annual amount of five lakh rupees for availing hospital care. Finance Minister Nirmala Sitharaman stated that PM-JAY will receive ₹6400 crore in financial year of 2020-21 from the central government. In 2019-20 too, the same amount was allocated. Sitharaman stated that Tier II and Tier III cities have low number of private hospitals empanelled for PM-JAY and it is a barrier for poor people to gain access to medical care. Among 112 aspirational districts where are no private hospitals empanelled for PM-JAY, there will be Public Private Partnership model for supporting district hospital infrastructure via viability gap funding.

6. In Budget, how much funds have been Allocated to nutrition-related programmes for FY 2020-21?

A. 25000 crore
B. 20000 crore
C. 30000 crore
D. 35600 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 35600 crore

Explanation: In a major initiative to improve the health and nutrition profile of children and adults in the country, Finance minister Nirmala Sitharaman in her second Union Budget presented on Saturday, announced Rs. 35,600 crore provision for nutrition-related programmes for the fiscal year 2020-21.

7. “TB हारेगा, देश जीतेगा” Campaign, the target to eradicate Tuberculosis will be achieved by which year?

A. 2028
B. 2025
C. 2022
D. 2023
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2025

Explanation: The target against TB fixed in Mission Stop TB would enter the mission mode with TB Harega Desh Jitega campaign to be launched soon after a formal announcement by finance minister Nirmala Sitaraman. India has pledged to end TB by 2025 which is five years before the deadline set up by the World Health Organisation. Health staff and experts in UP foresee a major impetus to ongoing anti TB activities in the state through TB Harega Desh Jitega.

8. By how much percentage The central Govt Debt has been reducted as on March 2019?

A. 58.8%
B. 48.7%
C. 48.7%
D. 58.3%
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 48.7%

Explanation: During the presentation of Union Budget 2020, Finance Minister Nirmala Sitharaman said Central government’s debt has been reduced to 48.7% of GDP in 2019 from 52.2% in March 2014.

9. How much funds have been allocated for the welfare of newly formed Union Territory Front (UT) of Ladakh?

A. 8323 crore
B. 4978 crore
C. 5958 crore
D. 4320 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5958 crore

Explanation: The government has allocated Rs 30,757 crore for the newly created Union Territory of Jammu and Kashmir in the Budget for 2020-21 presented by Union Finance Minister Nirmala Sitharaman. The government has provisioned Rs 279 crore as the contribution to Union Territory Disaster Response Fund while Rs 30,478 has been allocated for meeting its resource gap. Another Union Territory, Ladakh, which was carved out of the erstwhile state of Jammu and Kashmir, has been allocated Rs 5,958 crore in the Budget.

10. For better marketing and export of horticulture products, the states will focus on which of the following  methodology?

  1. GST compensation
  2. Free 10 year Insurance
  3. One District One product
  4. Easy loan for stakeholders
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. One District One product

Explanation: The government on Saturday proposed 11 per cent increase in the farm credit target to 15 trillion for 2020-21 and announced special rail and flight services for the transportation of farm produce as its seeks to double farmers’ income by 2022. The government also proposed promoting ‘one product one district’ for better marketing and export of horticulture crops. It also called on states for early implementation of three key central model laws on land leasing, agriculture produce and livestock marketing and contract farming.

100+ Expected GK Questions Based on Budget 2020

Set – 1 Set – 2 Set – 3
Set – 4 Set – 5 Set – 6
Set – 7 Set – 8 Set – 9
Set – 10 100+ Expected GK Questions PDF Based on Budget 2020 – Will Update Soon….

Union Budget 2020-21 – Important Links

Union Budget 2020 – Download Budget 2020 PDF
केन्द्रीय बजट 2020 की मुख्य विशेषताएँ 100 Important Highlights of Budget 2020
Union Budget 2020 Live Updates from Parliament House Key Highlights of Economic Survey 2019-20 : Download Volume I and II PDF and Info-graphics

Note: If you want to attempt Daily GK & Current Affairs MCQ with Detailed Explanation at free, please attempt day wise quiz from below link-

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020