Geography Questions

1

Geography Questions

Geography questions has been playing very vital role in every exams. Candidates find these questions of Geography very relatable but find difficulty in answering Geography questions because of lack of practice so we are providing reliable and good quality set of Geography questions

Candidates who are preparing for different examination these Geography questions are very useful to know how well the preparation is going on. So here is set of some Indian Geography questions.

Set of general knowledge questions on Geography.

Set-F

 

 

Q.1 Assertion (A) Anticyclone, which is a high pressure wind system, does not bring about significant change in weather condition.

Reason (R) The outward movement of wind from the high pressure centre keeps limited scope for disturbance.

Codes

a). Bothe A and R are true, and R is the correct explanation of A

b). Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

c). A is true, but R is false

d). A is false, but R is true

 

Q.2 which one of the following is a planetary wind?

(a) Monosoon               (b) Trade

(c) Chinook                   (d) Mistral

 

Q.3 A geographic region has the following distinct characteristics

  1. Warm and dry climate
  2. Mind and wet winter.
  3. Evergreen oak trees.

The above features are the distinct characteristics of which one of the following regions?

(a)Mediterranean              (b) Eastern China

(c)  Longitude                   (d) Forest cover

 

Q.4 Assertion (A) during the day, winds blow from to land

Reason (R) The land gets more heated than the surrounding sea, hence lower pressure develops over land as compared to sea.

Codes

a). Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

b). Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

c). A is true, but R is false

d). A is false, but R is true

 

Q.5 Consider the following statements

  1. Tides are of great help in navigation and fishing.
  2. High tide enables big ships to enter or leave the harbour safely.
  3. Tide prevents siltation in the harbours.
  4. Kandla and Diamond Harbour are tidal ports.

Which of the statements given above are correct?

(a)1, and 4             (b)  2, 3 and 4

(c)  1, 2 and 3                  (d) 1, 2, 3 and 4

 

Q.6 Consider the following pairs 

  1. National Parks are a special category of protected areas of land and sea coasts where people are an integral part of the system.  
  2. Sanctuaries are concerned with concerned with conservation of particular species.   
  3. Biosphere Reserves are connected with the habitat of a particular wild animal.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)1, 2 and 3         (b)  Only 2

(c)   1 and 2          (d)  1 and 3

 

Q.7 Despite having large reserves of coal, why does India import millions of tones of coal? 

  1. It is the policy of India to save its own coal reserves for future, and import it from other countries for the present use.          
  2. Most of the power plants in India are coal-based and they are not able to get sufficient supplies of coal from within the country.
  3. Steel companies need large quantity o cooking coal which has to be imported.

Which of the statements given above is/are correct? 

(a)Only 1                            (b)  2 and 3

(c)  1 and 4                       (d)  1, 2 and 3

 

Q.8 In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port?

(a)  Kochi (Cochin)

(b)  Dahej

(c)  Paradip

(d)  New Mangalore

 

Q.9 Consider the following statements regarding India’s Industrial regions 

  1. The Kollam-Thiruvannthapuram regions are dominated by agricultural products because it is away from the country mineral belts.          
  2. The Chhotanagpur region is also called as the Ruhr of India.

Which of the statements is/are correct? 

(a)Both 1 and 2                         (b)  Only 1

(c)  Only 2                                   (d)  None of these

 

Q.10 Among the following states, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with minimum cost of production, and can develop an export oriented industry in this field?

(a)  Andhra Pradesh

(b)  Arunachal Pradesh

(c)  Madhya Prasdesh

(d)  Uttar Pradesh

 


Solutions-

  1. A
  2. C
  3. A
  4. A
  5. B
  6. B
  7. B
  8. B
  9. A
  10. B

 For more mocks click here

[download id=”4907″ template=”button”]

 

“There is no royal road to anything. One thing at a time, all things in succession. That which grows fast, withers as rapidly. That which grows slowly, endures.”– Josiah Gilbert Holland

 

 

Quantitative Aptitude book For Banking and Insurance Exams