100% Free ESI Questions Quiz For NABARD Grade A Exam
SBI PO Free Mock Test 2022

NABARD Grade A 2022: Economic & Social Issues Questions

NABARD ESI Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material.Expected ESI Questions for NABARD Grade-A Exam. NABARD ESI Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2022, you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Free ESI Questions” for the NABARD Grade A & B 2022 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

Free Quiz of ESI Questions For NABARD Grade-A Exam | Set-23


1. Which of the following resources are NOT Factors of Production?

A. Land
B. Entrepreneurship
C. Labour
D. Capital
E. Wages

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Wages

Explanation:Wages is the Factor Income which is derived from the Factors of Production. The factors of production are resources that are the building blocks of the economy; they are what people use to produce goods and services. Economists divide the factors of production into four categories: land, labor, capital, and entrepreneurship.

2. Indian banking sector has been dealing with twin balance sheet problem, which refers to stressed, corporate and bank balance sheets. The increase in NPA of banks led to stress on balance sheets of banks, with the Public Sector Banks (PSBs) taking in more stress. What is the full form of NPA?

A. Non-Performing Assets
B. No-Performing Assets
C. National-Performing Assets
D. Nominal-Performing Assets
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Non-Performing Assets

Explanation-Indian banking sector has been dealing with twin balance sheet problem, which refers to stressed, corporate and bank balance sheets. The increase in Non-Performing Assets (NPA) of banks led to stress on balance sheets of banks, with the Public Sector Banks (PSBs) taking in more stress.

3. It is an international financial institution that provides loan to the countries of the world for capital programs –

A. World Bank
B. International monetary fund
C. World economic forum
D. Bank for International settlement
E. European central bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. World Bank

Explanation-World bank consists of two institutions – International bank for reconstruction and development and international development association.

4. There are three methods using which the National Income of a nation can be calculated. While using the Output/Value Added/Product method to calculate the National Income, which of the following is the precautions that should be taken? 1. Sale and Purchase of Second hand goods should not be included.

2. The value of Intermediate goods should be taken into account.

3. The value of goods produced for self-consumption should be included.

4. Domestic services and voluntary work done are to be excluded (exception: domestic services produced by paid employees)

A. 1, 2, 3
B. 2, 3, 4
C. 1, 3 ,4
D. 1 and 4
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 1, 3 ,4

Explanation-Statement 1: Sale and purchase of second hand goods should not be included as the second-hand goods purchased/sold in current year have already been counted in the year in which they were produced. However, commission earning, if any, of brokers involved with such goods, should be included.

Statement 2: Only the value of final goods should be counted while calculating national income. The value of intermediate goods should be ignored. This is important so as to avoid double counting.

Statement 3: The value of goods produced for self-consumption should be included. Statement 4: Domestic services and voluntary work done are to be excluded. However an exception is made in case of domestic services produced by paid employees.

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

5. The payments which are made by the government as financial aid in a social welfare programme is termed as __________.

A. Subsidies
B. Reserve Cash
C. Tax incentives
D. Transfer Payments
E. Public Distribution System

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Transfer Payments

Explanation- Transfer payments refer to the payments which result in the redistribution of income. These payments are considered to be exhaustive because they do not directly absorb resources or create output. This implies that the transfer is made without any exchange of goods or services. Examples of certain transfer payments include welfare (financial aid), social security, and government making subsidies for certain businesses.

6. Which of the following state government has recently launched Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana for the welfare of the downtrodden citizens across the state?

A. Haryana
B. Punjab
C. Odisha
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Punjab

Explanation-Punjab Government has launched Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojna (MGSVY) for the welfare of the downtrodden citizen across the state. Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojna (MGSVY):

Objective:

• The objective of scheme is to identify poor and distressed households which have been deprived of the benefits of the various welfare schemes launched by the state government. • It will give distressed sections much need socially or economically or psychologically help.

7. Government of India has recently formulated which of the following schemes aimed to tackle the crisis of depleting ground water level?

A. Atal Jal Yojan
B. Atal Bhudhan Yojana
C. Atal Bhujal Yojana
D. Atal Neer Yojana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Atal Bhujal Yojana

Explanation-Atal Bhujal Yojana Aims to improve ground water management in priority areas in the country through community participation.

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

8. Which of the following statement(s) is/are incorrect with regard to the ‘Capital Expenditure’ component of the Union Budget?

A. It is that part of total expenditure that leads to the creation of productive assets.
B. It is usually recurring in nature.
C. Examples of Capital Expenditure are Capital expenditure on defence and loans given by GOI to states.
D. All the above
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. It is usually recurring in nature.

Explanation-Capital Expenditure is usually not recurring in nature.

9. BIMSTEC or the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation is a regional organization which comprises of how many member states which lie near the Bay of Bengal?

A. 7
B. 6
C. 8
D. 9
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –A. 7

Explanation-Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) is a regional multilateral organisation. Its members lie in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity.

10. When we say that a person has more money in his hand to save or to consume when compared to the previous year for example, then there is a definite increase in which of the following?

A. Personal Income of that person
B. Personal Disposable Income of that person
C. Taxes levied by the government
D. Taxes paid by that person
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Personal Disposable Income of that person

Explanation-  Personal Income (PI) ≡ National Income – Undistributed profits – Net interest payments made by households – Corporate tax + Transfer payments to the households from the government and firms. Personal Disposable Income (PDI) ≡ PI – Personal tax payments – Non-tax payments.

NABARD ARD Notes 2022

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2022 Study Material – Click Here

Solving NABARD Economic & Social Issues (ESI) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.


A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021– Download Now

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021

Study Material for NABARD Grade-A 2022

NABARD Grade A 2022 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2022: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2022 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2022 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2022 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2022 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here