Free ARD Questions Quiz For NABARD Grade A Exam
PFRDA Grade A Preparation Book forPaper-2  General Stream

NABARD Grade A 2022: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material.Important ARD Questions for NABARD Grade-A Exam 2022.NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2022, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Expected ARD Questions” for the NABARD Grade A & B 2022 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

ARD Questions for NABARD Grade-A Exam | Set-26


1. In agriculture, Round revolution is associated with production of _________?

A. Tomato
B. Potato
C. Egg
D. Pumpkin
E. Mango

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Potato

Explanation: Round Revolution is the revolution adopted by the Government of India for the increase in production of potato.

2. Working in the field of energy, environment and sustainable development, TERI is a research institute based in New Delhi. What does the abbreviation TERI stand for?

A. Transforming Energy and Resources of India
B. The Energy and Resource Institute
C. Tata Energy and Resource Institute
D. Triumvirate of Energy, Resource and Inclusion
E. None of These

Show Correct Answers

Correct Answer – B. The Energy and Resource Institute

Explanation: The Energy and Resources Institute (TERI) is a research institute based in New Delhi that conducts research work in the fields of energy, environment and sustainable development. Established in 1974, it was formerly known as Tata Energy and Resource Institute.

3. Which crop is also known as a “Wonder Crop”?

A. Potato
B. Mustard
C. Sugarcane
D. Maize
E. Soybean

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Soybean

Explanation: Soybean possess a very high nutritional value. It contains about 20 per cent oil and 40 per cent high quality protein. Soybean being the richest, cheapest and easiest source of best quality proteins and fats and having a vast multiplicity of uses as food and industrial products is sometimes called a wonder crop.

4. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), is a Statutory Body under which ministry?
A. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
B. Ministry of Commerce and Industry
C. Ministry of Food Processing Industries
D. Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
E. Ministry of Finance

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Commerce and Industry

Explanation:Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), a Statutory Body under the Ministry of Commerce and Industry, Govt. of India, is the apex organization engaged in the work related to the development of export of agricultural products and processed food from India.

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

5.What is the India’s rank in the Milk Production?

A. Seventh
B. Fourth
C. Second
D. First
E. Third

Show Correct Answers

Correct Answer – D. First

Explanation:According to the Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra sing tomar  since last 20 years, India continues to be the largest milk producer in the world.

6.Which colour tag/ certificate is given to foundation seeds?

A. White tag
B. Blue tag
C. Green tag
D. Yellow tag
E. Red tag

Show Correct Answers

Correct Answer – A. White tag

Explanation:Foundation seed is the progeny of breeder seed and is produced by State Farm Corporation of India, National Seed Corporation, State seed Corporation under technical control of qualified plant breeders or technical officers. Its production is supervised and approved by certification agency. The genetic purity of foundation seed should be maintained at 99.5 per cent. A white colour tag/ certificate is issued for foundation seed by seed certification agencies.

7. With which of the following crops, one can associate the term “Ratooning”?
A. Ground nut
B. Potato
C. Sugarcane
D. Yam
E. Soybean

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sugarcane

Explanation: Ratooning is the agricultural practice of harvesting a monocot crop by cutting most of the above ground portion but leaving the roots and growing shoot apices intact so as to allow the plants to recover and produce a fresh crop in the next season. Besides sugarcane, ratooning is also practiced commercially in many other crops like banana, pineapple, pigeon pea, sorghum, rice, cotton, ramie, mint, etc.

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

8.Black Soil is black in colour due to the presence of compounds of ________?

A. Iron and Phosphorus
B. Nitrogen and Calcium
C. Carbon and Calcium
D. Iron and Aluminium
E. Oxygen and Chlorine

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Iron and Aluminium

Explanation: Soil colour is mainly produced by the minerals present and by the organic matter content. Black soil is black in colour due to the presence of Organic compounds of Iron and Aluminium.

9. Onion is an example of which type of underground storage organs?

A. Tuber
B. Fruit
C. Bulb
D. Stem
E. Root

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bulb

Explanation:Bulbs consist of layers of modified leaves and contain a miniature flower or sprout in the centre. If you cut an onion in half from top to bottom you can see that the roots at the bottom of the bulb anchor the plant to the ground and absorb water and nutrients. Other examples of true bulbs include garlic, amaryllis, tulips, daffodils and lilies.

 

10. Selective removal of certain parts of a plant, such as branches, buds, or roots is known as _________?

A. Training
B. Breeding
C. Cogging
D. Brooding
E. Pruning

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Pruning

Explanation: Pruning is a horticultural and silvicultural practice involving the selective removal of certain parts of a plant, such as branches, buds, or roots. Reasons to prune plants include deadwood removal, shaping (by controlling or redirecting growth), improving or sustaining health, reducing risk from falling branches, preparing nursery specimens for transplanting, and both harvesting and increasing the yield or quality of flowers and fruits.

NABARD ARD Notes 2022

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2022 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2022– Download Now

Study Material for NABARD Grade-A 2022

NABARD Grade A 2022 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2022: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2022 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2022 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2022 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2022 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

SBI Clerk Cracker Book for SBI Clerk Preparation 2022 Let’s Study Together App – Free Mock Test and eBooks