Free ARD Questions Quiz For NABARD Grade A Exam
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

NABARD Grade A 2022: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material.Important ARD Questions for NABARD Grade-A Exam 2022.NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2022, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Expected ARD Questions” for the NABARD Grade A & B 2022 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

ARD Questions for NABARD Grade-A Exam | Set-25


1. Kumhar Sashaktikaran Yojana was launched by______________.

A. SIDBI
B. KVIC
C. NABARD
D. MANAGE
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. KVIC

Explanation: Union Home Minister distributed 100 electric potter wheels under Kumhar Sashaktikaran Yojana of KVIC (Khadi and Village Industries Commission). The electric potter wheels were distributed to the marginalized potter community under Atma Nirbhar Bharat Abhiyan. The wheels were distributed to the artisans who were trained under Kumhar Sashaktikaran Yojana of KVIC.

Kumhar Sashaktikaran Yojana:The scheme was launched by KVIC. It reaches out to potters in the states of Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Jammu and Kashmir, Haryana, West Bengal, Haryana, Rajasthan, Assam, Tamil Nadu, Telangana, Odisha, Bihar, and Gujarat.

2. How much guarantee cover will be provided by Credit Guarantee Scheme for Sub-ordinate Debt to MSMEs?

A. Rs. 10,000 crore
B. Rs. 5,000 crore
C. Rs. 20,000 crore
D. Rs. 30,000 crore
E. Rs. 50,000 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs. 20,000 crore

Explanation: Union Minister Nitin Gadkari launched the Credit Guarantee Scheme for Sub-ordinate Debt to provide Rs 20,000 crore of guarantee cover to 200,000 micro, small and medium enterprises.The funding scheme to help the distressed MSME sector entails a sub-debt facility to the promoters of those operational MSMEs that are distressed or non-performing assets (NPAs). It is also called the ‘Distressed Assets Fund Sub-ordinate Debt for MSMEs’.

3.They are mainly derived from the debris brought down from the Himalayas or the silt left out by the retreating sea. Identify the soil?

A. Alluvial
B. Black
C. Laterite
D. Arid
E. Red & Yellow

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Alluvial

Explanation: Formation: They are mainly derived from the debris brought down from the Himalayas or the silt left out by the retreating sea. Thus, they are azonal soils.

Areas: Alluvial soils are widespread in the northern plains and the river valleys. Through a narrow corridor in Rajasthan, they extend into the plains of Gujarat. In the Peninsular region, they are found in deltas of the east coast and in the river valleys.

4. Which Indian state ranks 1st in Pearl Millet Production?
A. Karnataka
B. Haryana
C. Gujarat
D. Rajasthan
E. Odisha

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajasthan

Explanation:India is one of the largest producers of Pearl Millet in the world. Rajasthan is highest producing state within the country. Major Bajra Production States in India: Top Bajra producing state in Rajasthan followed by Maharashtra, Haryana, Gujarat and Uttar Pradesh. Top high yielding stats is Tamil Nadu.

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

5.This cow is also called ‘Red Gold’ and identified by its prominent red colour. Identify the cow variety.

A. Red Sindhi
B. Sahiwal
C. Kankrej
D. Gir
E. Rathi

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sahiwal

Explanation: Sahiwal

  • Average yield/lactation: 2000-4000kg
  • Geographical Region: Punjab, Uttar Pradesh, Haryana
  • Characteristics: This cow is also called ‘Red Gold’ and identified by its prominent red colour.

6.What maximum efficiency can be achieved by directly-coupled photovoltaic pumping system?

A. 20%
B. 30%
C. 25%
D. 40%
E. 50%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 30%

Explanation:The motor-pump efficiency did not exceed 30%, which is typical for a directly-coupled photovoltaic pumping system; yet such a system is suitable for low head irrigation in remote areas. The efficiency of the system can be increased by selecting the size of PV array, its orientation and motor-pump system.

7. Ranikhet disease is associated with_________________________.
A. Fowl
B. Cattle
C. Pig
D. Rice
E. Fish

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Fowl

Explanation: Ranikhet disease, also known in the West as Newcastle disease is a contagious and highly fatal disease of fowls. In spite of the notable work done towards its control, this disease still ranks as one of the most serious virus diseases of poultry.

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

8.Where Seed Vault of India is located?

A. Punjab
B. Haryana
C. Himachal Pradesh
D. Kerala
E. Ladakh

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Ladakh

Explanation: India’s Seed Vault is located at Chang La (Ladakh) in the Himalayas, at a height of 17,300 feet, there is a storage facility with over 5,000 seed accessions. One accession consists of a set of seeds of one species collected from different locations or different populations.

9. Which of the following is not a cereal?

A. Barley
B. Paddy
C. Triticale
D. Wheat
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of the above

Explanation:

NEWLY NOTIFITED VARIETIES OF SEEDS (SINCE 1994) (ARGRICULTURE CROPS)
Name of Kind No. of notified varieties
1.1 CEREALS  
1.1.1.      Barley (jau) 24
1.1.2.      Paddy (Dhan) 197
1.1.3.      Triticale 1
1.1.4.Wheat ( Gehon) 66

 

10. Late blight disease is associate with which of the following crop?

A. Tomato
B. Potato
C. Eggplant
D. All the above
E. Only (a) and (b)

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All the above

Explanation: Late blight is a potentially devastating disease of tomato and potato, infecting leaves, stems and fruits of tomato plants. The disease spreads quickly in fields and can result in total crop failure if untreated. It can also infect eggplants.

NABARD ARD Notes 2022

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2022 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2022– Download Now

Study Material for NABARD Grade-A 2022

NABARD Grade A 2022 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2022: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2022 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2022 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2022 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2022 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022