Sentence Improvement Questions for Banking & Insurance Exams
Sentence Improvement Questions for Banking & Insurance Exams

Error Spotting & Sentence Improvement Quiz

New Pattern Error Spotting Quiz. Error Spotting Questions with Answers for All Banking and Insurance Exams i.e. SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, NABARD, RBI, SEBI Grade A & B, LIC AAO, and Other Exams 2021-22.Spotting Error & Sentence Improvement Quiz based on previous year exams. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across a section on the English language. Here we are providing you Error Spotting Questions with Answers, based on the latest pattern of your daily practice.

Error Spotting Questions with Answers will help you learn concepts on important topics in English Section.This “Error Spotting Questions with Answers for Bank Exams” is also important for all competitive exams.

Error Spotting Questions with Answers | Set- 13


Directions (1-5) Read each sentence to find out if there is any error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer if there is no error, the answer is (E).

1.District Collector Divya (A)/ Devarajan urged Adivasis(B)/ to excel with academics and (C)/ to secure governments jobs. (D)/ No Error (E)

A. C
B. A
C. B
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –A. C

Explanation:-Here, the error lies in part (C) of the sentence where we will replace ‘excel with’ by ‘excel in’. ‘Excel in something’ is the correct prepositional usage. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

2.White might show scuffs very easily (A)/ than a darker color, so white says (B)/that you’re committed to keeping (C)/ your phone looking brand new. (D)/ No Error (E)

A. D
B. A
C. B
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –B. A

Explanation:-Here, the error lies in part (A) of the sentence where we will replace ‘very’ with ‘more’. There is a sense of comparison in the sentence which implies the usage of ‘more easily than’ instead of ‘very easily than’. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

3.One of the world’s most (A)/legendary band U2 is (B)/bringing its Joshua (C)/ Tree tour to India (D)/ No Error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –B. B

Explanation:-Here the error lies in part (B) of the sentence where we will replace ‘band’ with ‘bands’. The correct structure of the sentence will be “One of the + Plural Noun/ Pronoun + Singular Verb +……..”. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

4.In her compositions, Siobhan(A)/ also attempts to free herself with the(B)/ constraints of traditional (C)/perspective and horizon lines. (D)/ No Error (E)

A. C
B. D
C. A
D. B
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –D. B

Explanation:-Here, the error lies in part (B) of the statement where ‘with’ will be replaced by ‘from’ because the correct usage is ‘free somebody from something’ or ‘free from something’. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

5. Workers in the services sector (A)/ comprised of 57.8 percent of the (B)/ total employed in July 2019, the (C)/largest proportion of the employed population. (D)/ No Error (E)

A. D
B. B
C. A
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –B. B

Explanation:-Among the given options, the error lies in part (B) of the statement, where ‘comprised’ will not be followed by ‘of’. ‘Comprised’ itself means ‘consist of’ Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Directions: (6-10) In the questions given below, one part of the sentence has been given in bold and then the sentence has been divided into four parts. The highlighted part does not contain any grammatical error. Identify the part of the statement which has error. If the statement is correct, mark (E), “no error”, as your answer.

6.No sooner Halkett departed(A)/ on Saturday than the substitute (B)/ board was going up again, (C)/ with Loic Damour limping (D)/ off past an incredulous Levein.

A. D
B. A
C. B
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –B. A

Explanation:-Here, the error lies in part (A) of the given statement where we will place ‘had’ after ‘no sooner’ because in sentences starting with ‘no sooner’ we place the helping before the subject. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

7.A friend recently asked,/ “Ben, just between you and I,(A)/ the market is going to crash,(B)/ right?” My answer (C)/ was a resounding “yes.” (D)

A. C
B. D
C. A
D. B
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –C. A

Explanation:-Here, we will replace ‘you and I’ with ‘you and me’ because after ‘between’, we will always use objective case. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

8.Victoria Beckham has insisted she/ has never been ‘tempted’ by the(A)/ lure of cosmetic procedures (B)/ despite of having previously (C)/ admitted to enhancing her bosom. (D)

A. B
B. A
C. D
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –D. C

Explanation:-Here, the error lies in part (C) of the statement where ‘despite’ will not be followed by ‘of’. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

9.The snow drifts were (A)/such higher, Ms. Barnett said, that (B)/ when her 6-foot-tall husband /went to feed their chickens, (C)/ the snow reached his chest. (D)

A. A
B. D
C. C
D. B
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –D. B

Explanation:-Here, the error lies in part (B) of the statement where ‘such higher’ will be replaced with ‘so high’ because here the construction of the statement is based on the structure of ‘so + adjective + that’. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

10.Polish archaeologists have been (A)/working in Egypt since decades to help(B)/ excavate the Saqqara necropolis, a vast/ “city of the dead” that served the ancient capital (C)/ of Memphis – and several royal dynasties. (D)

A. D
B. A
C. B
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –C. B

Explanation:-Here, the error lies in the statement given in option (c), where “Since” will be replaced with “For”. Both “for” and “since” show an event that began in the past and continues into the present but “for” is used with a period of time and “Since” is used to refer to a specific point in time.
Eg: I have been walking for five hours.
I have been walking since 10 p.m.

Note: