Data Interpretation Questions With Solutions
Data Interpretation Questions With Solutions

Data Interpretation Questions

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation Questions is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts. (Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart). So here, In this article, we will provide different charts with some questions. These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions PDF asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

These Data Interpretation Questions also important for CAT exam.If you started preparing for the CAT exam and you don’t know How to Prepare for Data Interpretation For CAT Exams then you should start practice of Data Interpretation from the below given quiz.

Data Interpretation Questions Quiz-41

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.


Directions: (1-5)  Study the following graph carefully to answer the questions.
Amount (in thousand tones) of fertilizers manufactured and sold by a company over the years.

1.The amount of fertilizers sold by the company in the year 2009 is what per cent of the amount of fertilizers manufactured by it in that year?

A. 65%
B. 69%
C. 76%
D. 80%
E. 83%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 80%

Explanation- Fertilizers produced = 50000 tones

Fertilizers sold=40000 tones

Required %=(40000/50000)*100=80%

2.What is percentage increase in the amount of fertilizers sold by the company in the year 2010 with respect to the previous year?    

A. 3%
B. 8%
C. 5%
D. 15%
E. 18%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5%

Explanation- Fertilizer sold in 2010=42000 tones

In 2009=40000 tones

Required %=(42000-40000)/40000*100=5%

3.What is the ratio of the amount of fertilizers not sold by the company in the year 2012 to that not sold in the year 2007?

A. 5:7
B. 9:20
C. 2:3
D. 3:2
E. 1:6

Show Correct Answers

Correct Answer: E. 1:6

Explanation- Required Ratio=(50000-48000)/(40000-20000)=1/6

4.What is the average amount of fertilizers manufactured by the company over all the years together?

A. 48500 tones
B. 51685 tones
C. 36900 tones
D. 54000 tones
E. 46510 tones

Show Correct Answers

Correct Answer –A. 48500 tones

Explanation-Average=(40000+45000+50000+52000+54000+50000)/6=48500 tones

5.What is the difference between the amount of fertilizers manufactured by the company in the year 2008 and that in 2011?

A. 8560 tones
B. 9000 tones
C. 8000 tones
D. 9563 tones
E. 9500 tones

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 9000 tones

Explanation-Difference = 54000 – 45000 = 9000 tones

Directions:(6-10) The given table shows the data related to five students and the total number of movies watched by them during a period of ten years.
Total number of movies = Number of Hollywood movies + Number of Bollywood movies.

Students Total Number of Movies Watched Ratio of Hollywood to Bollywood movies
A 350 4:3
B 400 11:9
C 250 3:7
D 200 13:12
E 375 16:9

6.What is average number of Bollywood movies watched by students A, B and D together?

A. 132
B. 138
C. 142
D. 144
E. 146

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 142

Explanation-Required Average=[(350*3/7)+(400*9/20)+(200*12/25)]/3

=(150+180+96)/3=142

7.The total number of Hollywood movies watched by student E is what percent more/less than the total number of movies watched by student B?

A. 40%
B. 45%
C. 35%
D. 30%
E. 50%

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 40%

Explanation- Total number of Hollywood movies watched by student E=375*16/25=240

Required Percentage=(400-240)/400*100

=160/400*100=40%

8.The total number of Hollywood movies watched by students C and B together is how much more/less than the total number of Bollywood movies watched by student D & E together?

A. 54
B. 74
C. 60
D. 64
E. 70

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 64

Explanation-

Total Number of Hollywood movies watched by students C and B together=(250*3/10)+(400*11/20)=75+220=295

Total Number of Bollywood movies watched by students D and E together=(200*12/25)+(375*9/25)=96+135=231

Required Difference=295-231=64

9.Find the ratio of total number of movies watched by student C & D together to the number of Bollywood movies watched by B, C and E together?

A. 49 : 45
B. 45 : 49
C. 90 : 97
D. 10 : 11
E. 9 : 11

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 45 : 49

Explanation-

Required Ratio=(250+200)/(400*9/20)+(250*7/10)+(375*9/25)

=450/490

=45:49

10.The average of total number of movies watched by B and D is what percent of the average of total number of movies watched by A and C.

A. 125%
B. 75%
C. 80%
D. 120%
E. 100%

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 100%

Explanation-

Required Percentage=[(400+200)/(350+250)]*100=100%


Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification and Approximation Questions Quadratic Equation Questions Number Series Questions
Quant Miscellaneous Questions

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2021 – Download Now

Best Data Interpretation Book for Bank Exam