Syllogism Questions For IBPS, SBI, RBI Exams
Syllogism Questions For IBPS, SBI, RBI Exams
SBI PO Free Mock Test 2022

Syllogism Questions For IBPS, SBI, RBI

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across Reasoning New Pattern Syllogism Questions. Here we are providing you Syllogism Questions based on the new pattern For Bank Exams.

As we all know that In the Banking & Insurance, we have seen some changes in the pattern of Syllogism questions since last year. You can expect a set of 5 questions from this Syllogism Questions. This Syllogism Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of Reasoning Syllogism Questions.

Syllogism Questions For IBPS, SBI, RBI: Set – 21


1. In each of the question below are given four statements followed by four Conclusions I, II, III and IV.You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Some Kick are Mick.
All Mick are Pick.
Some Pick are Tick.
All Tick are Click.
Conclusions:
I. Some Kick are not Tick.
II. At least some Click are Pick.
III. Some Pick are Kick.
IV. No Mick is Tick.

A. None follows
B. Only II follows
C. II and III follow
D. III and IV follow
E. Only IV follows

Show Correct Answers

Correct Answer – C. II and III follow

Explanation:

2.In each of the question below are given four statements followed by four Conclusions I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
All Tuition are Class.
All Class are School.
Some School are College.
All College are Institute.
Conclusions:
I. All Institute are Class.
II. At least some School are Institute.
III. All Class are not Tuition.
IV. All Tuition being School is a possibility.

A. Only II follows
B. II and IV follow
C. III and IV follow
D. I and III follow
E. All are follow

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Only II follows

Explanation:

3. In each of the questions below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Only a few sky are banana.
All bananas are drop.
Only a few drops are limit.
Conclusions:
I. All limit are sky is a possibility.
II. Some drop are not limit.
III. All drops can be limit.

A. Only I follows
B. Only II and III follow
C. All I, II and III follow
D. Only II follows
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Only I follows

Explanation:

4. In each of the questions below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
All cyan are blue
No blue is black
All yellow are black
Conclusions:
I. Few yellow are blue
II. Some cyan can never be yellow.
III. Some blue are not yellow.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follow
D. Only II and III follow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Only II and III follow

Explanation:

5. In each of the questions below are given some statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Few College is School.
Only Stadium is Home.
Only a few Home is School.
Conclusion
I: All school being Stadium is a possibility.
II: All school being Home is a possibility.

A. If only conclusion I follows.
B. If only conclusion II follows
C. If either conclusion I or II follows.
D. If neither conclusion I nor II follows.
E. If both conclusions I and II follow.

Show Correct Answers

Correct Answer – A. If only conclusion I follows.

Explanation:

Directions:(6-10)In each of the questions below are given some statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

6.Statements:
Only Park is Ground.
Only a few Office is Green.
No Ground is Green.
Conclusion
I: All Office can never be Park.
II: Some Office being Park is a possibility.

A. If only conclusion I follows.
B. If only conclusion II follows.
C. If either conclusion I or II follows.
D. If neither conclusion I nor II follows.
E. If both conclusions I and II follow.

Show Correct Answers

Correct Answer – B. If only conclusion II follows.

Explanation:

7.In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts. Give answer

Statements:
Some apache are pulser.
Some yamaha are duke.
Some pulser are yamaha.
Conclusions:
I. Some apache are yamaha.
II. Some pulser are duke.

A. If only conclusions I follows.
B. If only conclusions II follows.
C. If either I or II follows.
D. If neither I nor II follows.
E. If both I and II follow.

Show Correct Answers

Correct Answer – D. If neither I nor II follows.

Explanation:

8.In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts. Give answer

Statements:
Some bags are leather.
Some wallets are bags.
All purses are leather.
Conclusions:
I. Some purse are bags.
II. Some purse are wallet.

A. If only conclusions I follows.
B. If only conclusions II follows.
C. If either I or II follows.
D. If neither I nor II follows.
E. If both I and II follow.

Show Correct Answers

Correct Answer – D. If neither I nor II follows.

Explanation:

9.In each question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

Statements:
All roots are room.
All rooms are water.
Some water is not sun.
No sun is a moon.
Conclusions:

A. Some moons are not sun.
B. All water being room is a possibility.
C. Some rooms are root.
D. Some water is root.
E. No roots is water.

Show Correct Answers

Correct Answer – E. No roots is water.

Explanation:

10.In each question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

Statements:
Some homes are roads.
All roads are town.
Some towns are clubs.
All towns are drums.
Conclusions:

A. Some towns are drum.
B. Some towns are home
C. Some clubs are drums.
D. Some roads are not drums.
E. Some homes are drums.

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Some roads are not drums.

Explanation:

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

Reasoning Ability Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Reasoning Ability Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Reasoning Ability Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Syllogism Questions Machine Input Output Logical Reasoning Questions
Coding-Decoding Questions Reasoning Miscellaneous Puzzle and Seating Arrangement

A Complete Book of High-Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2021 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)