Direction Based Linear Seating Arrangement for Banking Exams
Direction Based Linear Seating Arrangement for Banking Exams

Direction Based Linear Seating Arrangement Questions With Answers

Hello Aspirants, As we all know that Reasoning Puzzle & Seating Arrangement is a vital part of the reasoning section for every competitive exam. There are different kinds of Puzzle Questions asked in the examination. (Like – Linear Puzzle, Seating Arrangement Puzzle, Box Puzzle, Day/ Month/ Year/ Age-Based, Floor Puzzle). So here, In this article, we will provide Direction Based Linear Seating Arrangement with some questions. These Direction Based Linear Seating Arrangement questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Reasoning Direction Based Linear Seating Arrangement Questions were asked in the Prelims as well as Mains exam. There are 3-4 Puzzle & Seating Arrangement based questions set asked in the Prelims and mains exam (Bank). You want to score more in the Puzzle section then you should practice more and more Puzzle & Seating Arrangement Questions for Bank PO. These “Direction Based Linear Seating Arrangement Questions With Answers” are also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, and other competitive exams.

Direction Based Linear Seating Arrangement Questions | Set-35

Direction (1-5): Read the following information carefully to answer the questions given below.

There are 6 friends J, K, L, M, N and O is sitting in a row facing north. They all are sitting at equal distance between two persons. But not necessary in the same order. J sits 10m. to the left of K who is walking 5m. toward south direction then take right turn and walk 10m. then again take a right turn and walk to reach J. M sits 5m. to the immediate left of L who is 15m. from K (from initial position). N starts walking towards north from his initial position, after walking of 7m. he takes a left turn than after 10m. of walking he reached point Y than turn left and reach O. N is not an immediate neighbor of M.

1. What is the shortest distance from point J to Y?

A. √64m.
B. 74m.
C. 2√37m
D. √74m.
E. 3√74m.

Show Correct Answers

Correct Answer – D. √74m.

Explanation: Step-1: J sits 10m. to the left of K who is walking 5m. Towards south direction than take right turn and walk 10m. then again take a right turn and walk to reach J. From the statement M sits 5m. to the immediate left of L we came to know that because of equal distance between two persons is same there must be 1 person is sitting between J and K.

Step-2: M sits 5m. to the immediate left of L ,who is 15m. from K. So M and L could be left of K or right of K. there must be two possibilities. And 15m. from K which means there are two persons who are sitting between K and L.

Step-3: N starts walking towards north after walking of 7m. he takes a left turn than after 10m. of walking he reached point Y than turn left and reach O. N is not an immediate neighbor of M. From this statement Case-1 is not possible so it has eliminated.

2. What is the position of O with respect to L?

A. Second to the left
B. 10m. to the right
C. immediate right
D. 10m. from L
E. Both b and d

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both b and d

Explanation: Step-1: J sits 10m. to the left of K who is walking 5m. Towards south direction than take right turn and walk 10m. then again take a right turn and walk to reach J. From the statement M sits 5m. to the immediate left of L we came to know that because of equal distance between two persons is same there must be 1 person is sitting between J and K.

Step-2: M sits 5m. to the immediate left of L ,who is 15m. from K. So M and L could be left of K or right of K. there must be two possibilities. And 15m. from K which means there are two persons who are sitting between K and L.

Step-3: N starts walking towards north after walking of 7m. he takes a left turn than after 10m. of walking he reached point Y than turn left and reach O. N is not an immediate neighbor of M. From this statement Case-1 is not possible so it has eliminated.

3. What is the distance between M and N?

A. 15m.
B. 25m.
C. 20m.
D. 10m.
E. None of these.

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25m.

Explanation: Step-1: J sits 10m. to the left of K who is walking 5m. Towards south direction than take right turn and walk 10m. then again take a right turn and walk to reach J. From the statement M sits 5m. to the immediate left of L we came to know that because of equal distance between two persons is same there must be 1 person is sitting between J and K.

Step-2: M sits 5m. to the immediate left of L ,who is 15m. from K. So M and L could be left of K or right of K. there must be two possibilities. And 15m. from K which means there are two persons who are sitting between K and L.

Step-3: N starts walking towards north after walking of 7m. he takes a left turn than after 10m. of walking he reached point Y than turn left and reach O. N is not an immediate neighbor of M. From this statement Case-1 is not possible so it has eliminated.

4. If L starts walking towards north after walking 7m. takes a right turn than which point he reach first?

A. M
B. J
C. O
D. N
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Step-1: J sits 10m. to the left of K who is walking 5m. Towards south direction than take right turn and walk 10m. then again take a right turn and walk to reach J. From the statement M sits 5m. to the immediate left of L we came to know that because of equal distance between two persons is same there must be 1 person is sitting between J and K.

Step-2: M sits 5m. to the immediate left of L ,who is 15m. from K. So M and L could be left of K or right of K. there must be two possibilities. And 15m. from K which means there are two persons who are sitting between K and L.

Step-3: N starts walking towards north after walking of 7m. he takes a left turn than after 10m. of walking he reached point Y than turn left and reach O. N is not an immediate neighbor of M. From this statement Case-1 is not possible so it has eliminated.

5. How many persons sit between J and O?

A. None
B. Two
C. One
D. Three
E. Five

Show Correct Answers

Correct Answer – A. None

Explanation: Step-1: J sits 10m. to the left of K who is walking 5m. Towards south direction than take right turn and walk 10m. then again take a right turn and walk to reach J. From the statement M sits 5m. to the immediate left of L we came to know that because of equal distance between two persons is same there must be 1 person is sitting between J and K.

Step-2: M sits 5m. to the immediate left of L ,who is 15m. from K. So M and L could be left of K or right of K. there must be two possibilities. And 15m. from K which means there are two persons who are sitting between K and L.

Step-3: N starts walking towards north after walking of 7m. he takes a left turn than after 10m. of walking he reached point Y than turn left and reach O. N is not an immediate neighbor of M. From this statement Case-1 is not possible so it has eliminated.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.

Six Cars i.e. A, B, C, D, E and F are standing in a Car parking in a row facing north at a distance which is a successive multiple of 6 meters in an increasing order from the left. B is second to the left of A. The total distance between cars C and E is 102m. Only one Car stands in between F and C. E and A are Standing next to each other. A and D are not standing next to F. Now Car C starts moving towards north direction after moving 30m its takes a right turn, after moving 75m it again takes right turn and stops at point X after moving 60m. After moving 90° anticlockwise Car B travels for 72m and then takes left turn, after moving for 30m stops at point Z. Now Car D starts moving in North direction and after going 18m it turns left and move 186m and then stops there at point Y.

6. What is the shortest distance between Point Y and the initial position of Car C?

A. 26m
B. 30m
C. 16m
D. 14m
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 30m

Explanation: By using B is second to the left of A. Only one Car stands in between F and C. E and A are Standing next to each other. D and A are not standing next to F. Final arrangement will be-

Now, the total distance between cars C and E is 102m as distance is in multiple of 6 so all distances are:

Now Car C starts moving towards north direction after moving 30m its takes a right turn, after moving 75m it again takes right turn and stops at point X after moving 60m. After moving 90° anticlockwise Car B travels for 72m and then takes left turn, after moving for 30m stops at point Z. Now Car D starts moving in North direction and after going 18m it turns left and move 186m and then stops there at point Y.

7. In which direction and at what distance is point Z with respect to point X?

A. 189m, West
B. 182m, east
C. 160m, West
D. 30m East
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 189m, West

Explanation: By using B is second to the left of A. Only one Car stands in between F and C. E and A are Standing next to each other. D and A are not standing next to F. Final arrangement will be-

Now, the total distance between cars C and E is 102m as distance is in multiple of 6 so all distances are:

Now Car C starts moving towards north direction after moving 30m its takes a right turn, after moving 75m it again takes right turn and stops at point X after moving 60m. After moving 90° anticlockwise Car B travels for 72m and then takes left turn, after moving for 30m stops at point Z. Now Car D starts moving in North direction and after going 18m it turns left and move 186m and then stops there at point Y.

8. If Car D, moves 48m in the south direction from point Y and then Car B has to move how much distance from point Z in east direction to reach car D?

A. 100m
B. 24m
C. 72m
D. 90m
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 90m

Explanation: By using B is second to the left of A. Only one Car stands in between F and C. E and A are Standing next to each other. D and A are not standing next to F. Final arrangement will be-

Now, the total distance between cars C and E is 102m as distance is in multiple of 6 so all distances are:

Now Car C starts moving towards north direction after moving 30m its takes a right turn, after moving 75m it again takes right turn and stops at point X after moving 60m. After moving 90° anticlockwise Car B travels for 72m and then takes left turn, after moving for 30m stops at point Z. Now Car D starts moving in North direction and after going 18m it turns left and move 186m and then stops there at point Y.

9. What is the total distance between Cars B and D (initial positions)?

A. 128m
B. 204m
C. 240m
D. 150m
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 204m

Explanation: By using B is second to the left of A. Only one Car stands in between F and C. E and A are Standing next to each other. D and A are not standing next to F. Final arrangement will be-

Now, the total distance between cars C and E is 102m as distance is in multiple of 6 so all distances are:

Now Car C starts moving towards north direction after moving 30m its takes a right turn, after moving 75m it again takes right turn and stops at point X after moving 60m. After moving 90° anticlockwise Car B travels for 72m and then takes left turn, after moving for 30m stops at point Z. Now Car D starts moving in North direction and after going 18m it turns left and move 186m and then stops there at point Y.

10. In which direction is point Y with respect to point X?

A. East
B. Northwest
C. South
D. Southwest
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Northwest

Explanation: By using B is second to the left of A. Only one Car stands in between F and C. E and A are Standing next to each other. D and A are not standing next to F. Final arrangement will be-

Now, the total distance between cars C and E is 102m as distance is in multiple of 6 so all distances are:

Now Car C starts moving towards north direction after moving 30m its takes a right turn, after moving 75m it again takes right turn and stops at point X after moving 60m. After moving 90° anticlockwise Car B travels for 72m and then takes left turn, after moving for 30m stops at point Z. Now Car D starts moving in North direction and after going 18m it turns left and move 186m and then stops there at point Y.


Reasoning Ability Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Reasoning Ability Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Reasoning Ability Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Syllogism Questions Machine Input Output Logical Reasoning Questions
Coding-Decoding Questions Reasoning Miscellaneous Puzzle and Seating Arrangement

A Complete Book of High-Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2021 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)