Data Interpretation Questions
Data Interpretation Questions
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Data Interpretation Questions For Bank

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exams. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart and Radar Chart).So here, In this article we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Data Interpretation Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Data Interpretation Questions Quiz-25


Directions-(1-5) Answer the questions based on the information given below.

The table given below shows the percentage marks obtained by 6 different students in 5 different subjects

Subject

(Max. Marks)

Ajay

Akash

Pankaj

Gaurav

Shashi

Ashwani

BME

(150)

62%

78%

88%

92%

66%

40%

BEE

(200)

91%

87%

63%

57%

71%

73%

ED

(250)

70%

68%

94%

86%

74%

84%

NACP

(175)

68%

92%

96%

76%

72%

88%

PEEM

(225)

80%

88%

64%

84%

56%

60%

1. What is the overall percentage marks obtained by Gaurav in all the five subjects combined?

A 76.9%
B 78.9%
C 77.9%
D 79%
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 78.9%

2. What is the average marks scored per subject by Akash in all the five subjects together?

A 164
B 186
C 177
D 172
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 164

Total marks obtained by Akash in five subjects = 0.78 × 150 + 0.87 × 200 + 0.68 × 250 + 0.92 × 175 + 0.88 × 225 = 820

Average marks = 820 ÷ 5 = 164

3. What is the difference between the marks obtained by Ajay in BEE and NACP together and marks obtained by Ashwani in BME and ED together?

A 39
B 35
C 37
D 31
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 31

Marks obtained by Ajay in BEE and NACP together = 0.91 × 200 + 0.68 × 175 = 301

Marks obtained by Ashwani in BME and ED together = 0.40 × 150 + 0.84 × 250 = 270

Required difference = 301 – 270 = 31

4. All those students who obtained overall 75% marks or above in all the five subjects together were awarded scholarship. So how many students got scholarship?

A 6
B 2
C 4
D 3
E 5

Show Correct Answers

Correct Answer – D 3

Maximum marks of all the subjects together = 150 + 200 + 250 + 175 + 225 = 1000

So minimum marks required to obtain scholarship = 0.75 × 1000 = 750

Total marks obtained by Ajay in five subjects = 0.62 × 150 + 0.92 × 200 + 0.70 × 250 + 0.68 × 175 + 0.80 × 225 = 749

Total marks obtained by Akash in five subjects = 0.78 × 150 + 0.87 × 200 + 0.68 × 250 + 0.92 × 175 + 0.88 × 225 = 820

Total marks obtained by Pankaj in five subjects = 0.88 × 150 + 0.63 × 200 + 0.94 × 250 + 0.96 × 175 + 0.64 × 225 = 805

Total marks obtained by Gaurav in five subjects = 0.92 × 150 + 0.57 × 200 + 0.86 × 250 + 0.76 × 175 + 0.84 × 225 = 789

Total marks obtained by Shashi in five subjects = 0.66 × 150 + 0.71 × 200 + 0.74 × 250 + 0.72 × 175 + 0.56 × 225 = 678

Total marks obtained by Ashwani in five subjects = 0.40 × 150 + 0.73 × 200 + 0.84 × 250 + 0.88 × 175 + 0.60 × 225 = 705

So only 3 students: Akash, Pankaj and Gaurav had scored above 750 and got scholarship.

5. Another student Navneet scored 20% more marks than Ashwani in BME and 25% less marks than Pankaj in NACP. Find the marks obtained by Navneet in BME and NACP together.

A 188
B 192
C 198
D 202
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C 198

Marks obtained by Navneet in BME = 1.20 × 0.40 × 150 = 72

Marks obtained by Navneet in NACP = 0.75 × 0.96 × 175 = 126

Marks obtained by Navneet in BME and NACP together = 72 + 126 = 198

Directions-(6-10) Answer the questions based on the information given below.

The bar – graph below shows the number of cars of different price range sold by different companies in a year.

Note: Total number of cars sold by a company in a year = Number of cars sold of (Type A + Type B + Type C).

6. Find the average number of cars sold by each company in a year.

A 1342
B 1254
C 1242
D 1278
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D 1278

Company

Number of cars sold of type A

Number of cars sold of type B

Number of cars sold of type C

Total number of cars sold in a year

Hyundai

740

475

365

1580

Toyota

640

520

280

1440

Renault

525

385

210

1120

Honda

555

240

175

970

Tata Motors

720

260

300

1280

Total

3180

1880

1330

6390

Required average = 6390 ÷ 5 = 1278

7. The total number of cars sold by Hyundai is what percentage of the total number of cars sold by Honda and Tata Motors together?

A 64.6%
B 70.2%
C 74.3%
D 67.8%
E 53.7%

Show Correct Answers

Correct Answer – B 70.2%

Company

Number of cars sold of type A

Number of cars sold of type B

Number of cars sold of type C

Total number of cars sold in a year

Hyundai

740

475

365

1580

Toyota

640

520

280

1440

Renault

525

385

210

1120

Honda

555

240

175

970

Tata Motors

720

260

300

1280

Total

3180

1880

1330

6390

Required Percentage=(1580/(970+1280)*100=70.2%

8. Find the difference between the total number of cars of type B sold by all the companies together to the total number of cars of type C sold by all the companies together.

A 470
B 480
C 520
D 550
E 530

Show Correct Answers

Correct Answer – D 550

Company

Number of cars sold of type A

Number of cars sold of type B

Number of cars sold of type C

Total number of cars sold in a year

Hyundai

740

475

365

1580

Toyota

640

520

280

1440

Renault

525

385

210

1120

Honda

555

240

175

970

Tata Motors

720

260

300

1280

Total

3180

1880

1330

6390

Required difference = 1880 – 1330 = 550

9. Find the percentage of the total number of cars of type A sold by all the companies together with respect to the total number of cars sold by all the companies together.

A 47.1%
B 52.3%
C 49.8%
D 44.6%
E 58.2%

Show Correct Answers

Correct Answer – C 49.8%

Company

Number of cars sold of type A

Number of cars sold of type B

Number of cars sold of type C

Total number of cars sold in a year

Hyundai

740

475

365

1580

Toyota

640

520

280

1440

Renault

525

385

210

1120

Honda

555

240

175

970

Tata Motors

720

260

300

1280

Total

3180

1880

1330

6390

Required Percentage=(3180/6390)*100=49.8%

10.Find the ratio of the number of cars of type A sold by Toyota, Renault and Honda together to the number of cars of type B sold by the same companies together.

A 171:154
B 256:139
C 344:229
D 272:133
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C 344:229

Company

Number of cars sold of type A

Number of cars sold of type B

Number of cars sold of type C

Total number of cars sold in a year

Hyundai

740

475

365

1580

Toyota

640

520

280

1440

Renault

525

385

210

1120

Honda

555

240

175

970

Tata Motors

720

260

300

1280

Total

3180

1880

1330

6390

Required ratio = (640 + 525 + 555) : (520 + 385 + 240)

= 1720 : 1145

= 344 : 229

Note:

  • Click view Questions button to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

    High Level Quant & Data Interpretation PDF for Bank Exams

    A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF