English Language Cloze Test Questions for Banking & Insurance Exams 2020
English Language Cloze Test Questions for Banking & Insurance Exams 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

English Language Cloze Test Questions

Cloze Test Questions for Banking, Insurance and SSC CGL/CHSL Exams. How to solve New Pattern Cloze Test – Cloze Test Ticks and Tips. If you are preparing for upcoming IBPS, SBI PO/Clerk, RBI Assistant Mains, LIC AAO, SEBI Grade A and others exam, you will come across a section on the English language Section. Here we are providing you English Language Cloze Test Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

English Language Cloze Test Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. This “English Language Cloze Test Questions” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SEBI, NABARD, RBI and other competitive exams.

English Language Cloze Test Questions | Set- 7


Directions (1-5): In the following passage, there are five blanks which are numbered. Each number is given along and five words are given against it, only one of which fits the blank appropriately. Find the word in each case and fill in the blanks.

The long struggle to _____1_____ acute lymphoblastic leukaemia (ALL), a childhood blood cancer, is a stand-out tale in the history of medicine. It was a _____2_____ endeavour, over decades, with many toxic drugs being tested in different combinations on dying children. It succeeded in the end. Half a century ago, survival rates were less than 0.1%. Today they are about 90%. Yet the cure brings _____3_____ side effects, including problems with memory and concentration, and sometimes even other cancers. Globally, rates of ALL seem to be rising by about 1% a year. Yet it is almost non-existent in the poorest countries.

Its causes remain unclear and even _____4_____. A charity called Children with Cancer UK, for instance, still suggests the disease is connected to electromagnetic radiation from power lines. Into this debate comes Mel Greaves, of the Institute of Cancer Research in London. In a paper in Nature Reviews Cancer, Dr Greaves has _____5_____ decades of research into ALL alongside some new lab work, and created a comprehensive theory about its origins.

1. Choose the correct option for (1):
A. relax
B. cure
C. strive
D. host
E. value

Show Correct Answers

Correct Answer – B. cure

The blank requires a verb to support the preposition TO. The phrase “The long struggle” suggests that an effort was being made towards achieving something. This makes the verb CURE meaning ‘relieve (a person or animal) of the symptoms of a disease or condition’ correct as the sentence is mentioning the condition of acute lymphoblastic leukaemia (ALL).

2. Choose the correct option for (2):
A. torment
B. cryptic
C. nostalgic
D. ironic
E. massive

Show Correct Answers

Correct Answer – E. massive

The sentence “The long struggle to cure acute lymphoblastic leukaemia (ALL), a childhood blood cancer, is a stand-out tale in the history of medicine.” suggests that the it was a stand-out task to find the cure for ALL, thus the adjective MASSIVE used with endeavour is correct to use as to say that finding the cure was a huge task.

3. Choose the correct option for (3):

A. mutated
B. unpleasant
C. bolster
D. pious
E. relinquished

Show Correct Answers

Correct Answer – B. unpleasant

The blank requires an adjective to describe the kind of side effects. As the sentence mentions that the side effects includes problems with memory and concentration, and sometimes even other cancers, thus the adjective UNPLEASANT meaning causing discomfort, unhappiness, or revulsion; disagreeable is correct for the blank as it.

4. Choose the correct option for (4):
A. vicious
B. bogus
C. ethical
D. scrupulous
E. controversial

Show Correct Answers

Correct Answer – E. controversial

The blank requires an adjective which provides a similar but elevated idea like UNCLEAR for the causes of ALL as suggested by the word EVEN used before the blank. CONTROVERSIAL mean ‘giving rise or likely to give rise to controversy or public disagreement’, and is correct for the blank to describe the cause for ALL, as the cause for disease is causing a debate as suggested by the latter part in the paragraph.

5. Choose the correct option for (5):

A. marshalled
B. transmit
C. assessing
D. tease
E. boosted

Show Correct Answers

Correct Answer – A. marshalled

Marshalled means to assemble and arrange (something) in order and is correct to use for Dr Greaves who arranged decades of his research into ALL alongside some new lab work, and created a comprehensive theory about its origins. This makes option (a) the right answer.

Directions:(6-10) In the following passage, there are ten blanks which are numbered. Each number is given along and five words are given against it, only one of which fits the blank appropriately. Find the word in each case and fill in the blanks.

The Phillip Island Nature Parks were created by the Victoria government in 1996 and _____6_____ over 1,800 hectares. Located only 90 minutes from Melbourne on the southwestern tip of Phillip Island, there are some _____7_____ views from lookout points at the Nobbies. Around 1 kilometre offshore is Seal Rocks, home to Australia’s largest colony of fur seals, where you can watch the creatures sun themselves, wrestle, or _____8_____ into the water, in other words just being themselves. Inside the Nobbies Centre, you can go on an ‘Antarctic Journey’, a fun interactive virtual trip to the Southern Ocean and the world’s most extreme continent. But the _____9_____ attraction of the Nature Park is the penguin parade, with little penguins making their way up Summerland Beach at sunset every day like prima donnas.

An award-winning theme park, A Maze’N Things is also located on Phillip Island, about one-and-a-half hours from the central business district of Melbourne. An exciting place full of optical illusions, mazes, puzzles and magic, it will entertain, _____10_____ and amuse adults and children alike for hours. The activities will test your motor skills, perception and memory. It also has Australia’s largest three-dimensional timber maze, with a labyrinth of twisting turns and dead ends. Watch out for managing director Geoff Moed, a prankster always on the lookout for unsuspecting victims.

6. Choose the correct option for (6):

A. broadens
B. encrypts
C. contains
D. comprise
E. adjoins

Show Correct Answers

Correct Answer – D. comprise

Comprise is a verb meaning consist of; be made up of, which is used for the Phillip Island Nature Parks which encompasses the area of over 1,800 hectares. Thus to form a connection between the park and the area, option (d) should be used.

7. Choose the correct option for (7):
A. succulent
B. careless
C. ludicrous
D. grotesque
E. superb

Show Correct Answers

Correct Answer – E. superb

The blank requires an adjective to desribe the views from lookout points at the Nobbies. The pargraph admires Melbourne and place around it, thus the adjective SUPERB meaning very good; excellent, thus is correct to use for the view.

8. Choose the correct option for (8):
A. sulk
B. flip
C. stir
D. flop
E. jolt

Show Correct Answers

Correct Answer – D. flop

The phrase “…where you can watch the creatures sun themselves, wrestle,…..in other words just being themselves” suggets that the writer is talking about the carefree moves of the seal, thus FLOP which means to fall, move, or hang in a loose and ungainly way, which is used to say that the seals move in water making sound.

9. Choose the correct option for (9):
A. extreme
B. star
C. utmost
D. creative
E. hindmost

Show Correct Answers

Correct Answer – B. star

STAR is used as a noun meaning best or most important thus is correct to be used to descrbe penguin parade as the major attraction at Nobbies Centre. This makes option (b) the right answer.

10. Choose the correct option for (10):
A. rogue
B. affirm
C. prodigious
D. angst
E. intrigue

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. intrigue

The blank requires a verb to describe the attractions – ‘mazes, puzzles and magic’, the phrase saying that these attractions will entertain, …., amuse adults and children alike for hours, thus a verb similar to ENTERTAIN and AMUSE should be used. This makes INTIGUE means arouse the curiosity or interest of; fascinate, this makes option (e) the right answer.

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

How to Tackle New Pattern Cloze Test? Tips & Ticks – Read Here

How to Tackle New Pattern Cloze Test? Tips & Ticks