Daily GK & Current Affairs Quiz – 19th May 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – May 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 19th May 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 19th May 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

According to the environmental website, Carbon Brief, What is the fall in amount of CO2 emission in India in the fiscal year ended in March 2020?

Current Affairs Quiz – 19th May 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. According to the environmental website, Carbon Brief, What is the fall in amount of CO2 emission in India in the fiscal year ended in March 2020?

A. 40 metric tonnes
B. 20 metric tonnes
C. 35 metric tonnes
D. 30 metric tonnes
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 30 metric tonnes

Explanation: According to analysis by the environmental website, Carbon Brief, India’s Carbon Dioxide (CO2) emissions fell by 30metric tonnes(1.4%) in the fiscal year ending March, which is the first annual decline in four decades. Furthermore, emission fell by 15% during the month of March and is likely to fall by 30% in April.The analysis is done by Lauri Myllyvirta and Sunil Dahiya of Centre for Research on Energy and Clean Air(CREA).

2. Name of the state’s education department has partnered with Doordarshan to provide school education to students of the state through video lectures?

A. Chhattisgarh
B. Haryana
C. Jharkhand
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jharkhand

Explanation: In Jharkhand, the State Education Department (dept) in collaboration with Doordarshan (DD) started online classes and educational programmes to provide school education to students of the state through video and thematic lectures. The special educational lectures are designed for students from class 1 to 12 with special slots allotted for each class.

3. Which of the following Indian state which has launched ‘Sneher Porosh’ and ‘Prochesta’ schemes.

A. Chhattisgarh
B. Gujarat
C. West Bengal
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. West Bengal

Explanation: The Chief Minister of West Bengal Mamata Banerjee launched two schemes ‘Sneher Porosh’ and to provide support for the migrant workers and ‘Prochesta’ to help the workers of the unorganised sector of Bengal to enable them to earn their living in the lockdown situation.

4. Recently, world bank approved how  much grant for India ‘s COVID-19 social protection program.

A. USD 5 billion
B. USD 1 billion
C. USD 2 billion
D. USD 500 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. USD 1 billion

Explanation:  World Bank approves Rs 7500 crore (1 billion USD) to increase India’s COVID-19 Social Protection response Program to help the nation’s efforts in providing assistance for the poor and needy who are affected by the pandemic.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Which of the following IIT has developed interactive dashboard named “MIR AHD Covid-19 Dashboard” to help contain COVID-19 community infection post lockdown.

A. IIT Coorg
B. IIT Kanpur
C. IIT Mandi
D. IIT Gandhinagar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. IIT Gandhinagar

Explanation: Researchers at Indian Institute of Technology (IIT)- Gandhinagar (IITGN), Gujarat, have developed an interactive COVID-19 dashboard named “MIR AHD Covid-19 Dashboard”, that can help administrators, hospitals as well as public in planning optimised testing for the novel coronavirus and containing community infection in various post-lockdown scenarios.

6. Recently, which programme launched for multi mode access to digital/online education Government of India?

A. PM-eDarpan programme
B. PM-eVIDYA programme
C. PM-eLearning programme
D. PM-eShiksha programme
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. PM-eVIDYA programme

Explanation: Government of India has decided to launch PM-eVIDYA programme immediately for multi mode access to digital/online education. Under the programme the DIKSHA programme will provide “one nation, one digital platform” for school education in states/UTs. It will also include the launch of Energized Textbooks for all grades. One earmarked TV channel will be launched for per class from 1 to 12 following the concept of “one class, one channel”.

7. Recently, GoI has been allocated additional what amount for the under MGNREGS which will help in generating total work of nearly 300 crore person days?

A. 61,000 crores
B. 55,000 crores
C. 50,000 crores
D. 40,000 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 40,000 crores

Explanation: Government of India has decided to allocate an additional amount of Rs 40,000 crore under MGNREGS which will help in generating total work of nearly 300 crore person days. With this allocation, GoI will ensure to address the need for more work including returning migrant workers in Monsoon season as well. It will also led to the creation of larger number of durable and livelihood assets including water conservation assets. Hence it is expected to boost the rural economy through higher production.

You may also like: SEBI Grade A Previous Year Questions Paper PDF – Download Here

8. Who among the following has been appointed as new Managing Director (MD) of Jammu and Kashmir Bank?

A. Sonam Wangchuk
B. Zubair Iqbal
C. Anil Kumar Misra
D. Monica Dhawan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Zubair Iqbal

Explanation: Senior vice president of HDFC Bank, Zubair Iqbal has appointed as new managing director of Jammu and Kashmir Bank by Jammu and Kashmir Government. Iqbal will have a three-year tenure. RK Chibber, who currently holds the position of Chairman and Managing Director (CMD) of J&K Bank, will continue to serve as the Chairman of the bank for the next three years. The appointments are based upon the continuous directions by the Reserve Bank of India (RBI) to separate the positions of Chairman and Managing Director for better governance.

9. World AIDS vaccine day is celebrated every year on which day-

A. 18th May
B. 19th May
C. 17th May
D. 16th May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 18th May

Explanation:  World AIDS vaccine day is celebrated each year on May 18 to recognise the work on developing vaccine to prevent HIV. This day is also used to create awareness about HIV and to emphasize the urgent need of development of a vaccine. National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) leads the world in this observance. It was celebrated for the first time in May 1998.

10. International Museum Day is observed every year on day-

A. 18th May
B. 19th May
C. 17th May
D. 16th May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 18th May

Explanation: International Museum Day is observed every year on 18th May. International museum day was first held in 1977 and it gained attention since. In 2009, almost 20,000 museums participated in the International Museum Day. The events were held in more than 90 countries that year. The theme for International Museum Day 2020 is Museums for Equality: Diversity and Inclusion. According to the official website of the International council of museums, the aim of the theme chosen for International Museum Day 2020 is to celebrate the diversity of viewpoints and overcoming the bias.

11. Recently, Union Defence minister Rajnath Singh has approved Rs 400 crores for which of the following schemes?

A. Third Party Inspection Scheme
B. Defence Export Promotion Scheme (DEPC)
C. Self-Certification & Green Channel Scheme
D. Defence Testing Infrastructure Scheme (DTIS)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Defence Testing Infrastructure Scheme (DTIS)

Explanation: To promote indigenous defence production, with special focus on participation of MSMEs and start ups by bridging the gaps in defence testing infrastructure in the country Union Defence minister Rajnath Singh has approved the launch of Defence Testing Infrastructure Scheme (DTIS) with a cost of Rs 400 crores. The establishment of defence testing infrastructure will provide easy access and thus meet the testing needs of the domestic defence industry. The scheme will run for a period of 5 years & envisages to set up 6 to 8 new test facilities in partnership with private industry. This will facilitate defence production, therefore reduce imports of military equipment and help make the country self-reliant. Under the scheme the projects will be provided with up to 75% government funding in the form of ‘Grant-in-Aid’ & remaining 25% will have to be borne by the Special Purpose Vehicle(SPV) whose constituents will be Indian private entities and State Governments.

12. Recently, Padma Bhushan recipient Anisuzzaman who passed away, belongs to which of the following country?

A. Iraq
B. Iran
C. Bangladesh
D. Afghanistan
E. Dividend

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bangladesh

Explanation: Padma Bhushan recipient and Bangladesh’s National Professor Anisuzzaman passed away at the age of 83 in Dhaka, Bangladesh. He was born on February 18, 1937, in Calcutta, Bengal Presidency, British India and shifted to Bangladesh soon after the partition in 1947.He made an immense contribution to Bangla language & literature through his research and writings.

13. Which of the following ministry has launched the SAMARTH an e-Governance platform?

A. MSME ministry
B. External Affairs ministry
C. Tribal Affairs ministry
D. Human Resource Development ministry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Human Resource Development ministry

Explanation: The Ministry of Human Resource Development has developed an e-Governance platform, SAMARTH Enterprises Resource Planning (ERP) under National Mission of Education in Information and Communication Technology Scheme(NMEICT) to provide quality education to students across all Universities & Higher Education Institutes(HEIs), which is the mission of the Department of Higher Education.

14. “Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of A Modern Royal Family” (Biography of Britain’s Prince Harry and his wife Meghan Markle ) has been authored by?

A. Carolyn Durand
B. Marina Hyde
C. Omid Scobie
D. Both A & B
E. Both A & C

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both A & C

Explanation:  Biography of Britain’s Prince Harry and his wife Meghan Markle “Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of A Modern Royal Family” by royal reporters Omid Scobie and Carolyn Durand scheduled to release on 11th August tops the pre order charts as it went online in Amazon. The Book reveals details of the royal couple Harry and Meghan The Duke and Duchess of Sussex, quit as senior members of the royal family earlier this year stepped back as frontline royals to settle in Los Angeles, United States with their one-year son Archie.

15. Who has been appointed as the brand ambassador of English Language Speech Assistant Corporation (ALSA Corp) India (US based education technology company)?

A. Mohammad Sami
B. Hardik Pandya
C. Virat Kohli
D. Ajinkya Rahane
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ajinkya Rahane

Explanation: English Language Speech Assistant Corporation (ELSA Cor) India, the education technology company based out of the US (United States), has appointed Indian Test team vice-captain Ajinkya Madhukar Rahane as its brand ambassador for India, Middle East, ANZ (Australia & New Zealand) and SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation). Now Rahane will work with company’s mobile app ‘ELSA Speak’ to popularize it among Indian people who want to better their English pronunciation.

Current Affairs Today 17th & 18th May 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates | Read News Here

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 

1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest April 2020 PDF – 400+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers (New)
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)