Reasoning Machine Input Output Questions for Banking & Insurance Exams
Reasoning Machine Input Output Questions for Banking & Insurance Exams

Reasoning Machine Input Output Questions

Logical Reasoning question on Machine Input Output. Input Output Questions asked in PO mains Exam. Reasoning Input Output Questions for Banking & Insurance Exams SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, RBI, SEBI, NABARD, LIC and other govt. exams.  If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams, you will come across a section on the Reasoning Ability Section. Here we are providing you Reasoning Machine Input Output Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

In Reasoning section One of the most scoring section is Reasoning Machine Input Output. Machine Input Output Questions will help you learn concepts on important topics in Reasoning Ability Section. Reasoning Machine Input Output Questions is a major topic asked in many of the Banking Exams. You can expect a set of 5 questions from this topic. This Machine Input Output Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of Machine Input Output Questions.

Reasoning Machine Input Output Questions | Set – 2


Directions:-(1-5) Read the following information carefully and answer the question given below- A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement (All the numbers are two digit numbers)

Input: play 93 movie cinema 42 dance 59 song 76 star 39 65
Step I : 65 play 93 movie 42 dance 59 song 76 star 39 cinema
Step II : 59 65 play 93 movie 42 song 76 star 39 cinema dance
Step III: 76 59 65 play 93 42 song star 39 cinema dance movie
Step IV : 42 76 59 65 93 song star 39 cinema dance movie play
Step V : 93 42 76 59 65 star 39 cinema dance movie play song
Step VI: 39 93 42 76 59 65 cinema dance movie play song star
Step VI is the last step of the above arrangement.
As per the rules followed in the steps given above, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

1.Input for the questions: “exam 26 32 test notice 90 practical 72 fail 64 result 53”
Which word/number would be at the fifth position from right end in step IV? 

A. practical
B. 72
C.  exam 
D. result
E. 90

Show Correct Answers

Correct Answer – D. result

From the given input and final step it is understood that words are arranged in the alphabetical order. Numbers are arranged alternately in the increasing order and alternatively in decreasing order i.e. least number followed by highest number, second least number followed by second highest number and so on….
In each step, two elements exam moving. Numbers exam moving to left end and words exam moving to right end in a particular order.

Input : exam 26 32 test notice 90 practical 72 fail 64 result 53 

Step I : 64 26 32 test notice 90 practical 72 fail result 53 exam
Step II : 53 64 26 32 test notice 90 practical 72 result exam fail
Step III: 72 53 64 26 32 test 90 practical result exam fail notice
Step IV : 32 72 53 64 26 test 90 result exam fail notice practical
Step V : 90 32 72 53 64 26 test exam fail notice practical result
Step VI: 26 90 32 72 53 64 exam fail notice practical result test
The word ‘result’ is in the fifth position from right end in Step IV.

Explanation:

2. Input for the questions:  “exam 26 32 test notice 90 practical 72 fail 64 result 53” Which of the following would be step III?

A. 72 53 64 26 32 test 90 practical result exam fail notice
B. 72 53 26 64 32 test 90 practical result exam fail notice
C. 72 53 64 26 32 test 90 practical exam result fail notice
D. 32 72 53 64 26 test 90 result exam fail notice practical
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 72 53 64 26 32 test 90 practical result exam fail notice

Input : exam 26 32 test notice 90 practical 72 fail 64 result 53 

Step I : 64 26 32 test notice 90 practical 72 fail result 53 exam
Step II : 53 64 26 32 test notice 90 practical 72 result exam fail
Step III: 72 53 64 26 32 test 90 practical result exam fail notice
Step IV : 32 72 53 64 26 test 90 result exam fail notice practical
Step V : 90 32 72 53 64 26 test exam fail notice practical result
Step VI: 26 90 32 72 53 64 exam fail notice practical result test

Explanation:

3. Input for the questions:  “exam 26 32 test notice 90 practical 72 fail 64 result 53” Which step number should be the following output? “90 32 72 53 64 26 test exam fail notice practical result”

A. Step VII
B. There will be no such step
C. Step VI
D. Step V
E.  Step IV

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Step V

Input : exam 26 32 test notice 90 practical 72 fail 64 result 53 

Step I : 64 26 32 test notice 90 practical 72 fail result 53 exam
Step II : 53 64 26 32 test notice 90 practical 72 result exam fail
Step III: 72 53 64 26 32 test 90 practical result exam fail notice
Step IV : 32 72 53 64 26 test 90 result exam fail notice practical
Step V : 90 32 72 53 64 26 test exam fail notice practical result
Step VI: 26 90 32 72 53 64 exam fail notice practical result test

Explanation:

4. Input for the questions:  “exam 26 32 test notice 90 practical 72 fail 64 result 53” How many steps are required to get the final output?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6

Input : exam 26 32 test notice 90 practical 72 fail 64 result 53 

Step I : 64 26 32 test notice 90 practical 72 fail result 53 exam
Step II : 53 64 26 32 test notice 90 practical 72 result exam fail
Step III: 72 53 64 26 32 test 90 practical result exam fail notice
Step IV : 32 72 53 64 26 test 90 result exam fail notice practical
Step V : 90 32 72 53 64 26 test exam fail notice practical result
Step VI: 26 90 32 72 53 64 exam fail notice practical result test

Explanation:

5. Input for the questions:  “exam 26 32 test notice 90 practical 72 fail 64 result 53” Which word/number would be at the 7th position from left end in step III?

A. test
B. 32
C. 90
D. result
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 90

Input : exam 26 32 test notice 90 practical 72 fail 64 result 53 

Step I : 64 26 32 test notice 90 practical 72 fail result 53 exam
Step II : 53 64 26 32 test notice 90 practical 72 result exam fail
Step III: 72 53 64 26 32 test 90 practical result exam fail notice
Step IV : 32 72 53 64 26 test 90 result exam fail notice practical
Step V : 90 32 72 53 64 26 test exam fail notice practical result
Step VI: 26 90 32 72 53 64 exam fail notice practical result test

Directions:(6-10) Read the following information carefully and answer the question given below-

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement:

Input: some 31 tower down 32 29 what 45 ice 52 75 all
Step I: what 75 some 31 tower down 32 29 45 ice 52 all
Step II: what 75 tower 52 some 31 down 32 29 45 ice all
Step III: what 75 tower 52 some 45 31 down 32 29 ice all
Step IV: what 75 tower 52 some 45 down 32 31 29 ice all
Step V: what 75 tower 52 some 45 down 32 all 31 29 ice
Step VI: what 75 tower 52 some 45 down 32 all 31 ice 29
And Step VI is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the above input.
Input: equal 54 inter 83 out town 25 79 under close 57 price 12

6. How many steps will be required to complete the rearrangement? 

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5

Explanation: The machine rearranges a word along with a number in each step. First it rearranges word starting with a consonant in reverse alphabetical order than words starting with a vowel in alphabetical order. Numbers are arranged in descending order.
Input: equal 54 inter 83 out town 25 79 under close 57 price 12
Step I: town 83 equal 54 inter out 25 79 under close 57 price 12
Step II: town 83 price 79 equal 54 inter out 25 under close 57 12
Step III: town 83 price 79 close 57 equal 54 inter out 25 under 12
Step IV: town 83 price 79 close 57 equal 54 inter 25 out under 12
Step V: town 83 price 79 close 57 equal 54 inter 25 out 12 under

7. How many words/numbers are there between ‘79’ and ‘inter’ in step II?

A. Two
B. None
C. Three
D. Four
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Two

8. If in the last step all the words get rearranged in alphabetical order, which of the following words will remain at its original position?

A. inter
B. under
C. price
D. out
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. under

9. Which step number would be the following output? Town 83 price 79 close 57 equal 54 inter under 25 out 12 

A. There is no such step
B. Step VI
C. Step V
D. Step III
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. There is no such step

10.Which of the following would be at the seventh position from the right in step IV? 

A. 57
B. 54
C. equal
D. inter
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. equal

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co
Print Friendly, PDF & Email