Quant Dose – Simplification Questions for Banking & Insurance Exams | Set- 11
Quant Dose – Simplification Questions for Banking & Insurance Exams | Set- 11

Simplification/Approximation Questions

Hello Aspirants, As we all know Simplification Questions are an important part of the quantitative aptitude section for every competitive exam. There are two types of questions asked in every competitive exam. (Like – Simplification, Approximation). So here, In this article, we will provide Simplification and Approximation questions. These Simplification Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

Simplification and Approximation for SBI/IBPS PO/Clerk will help you learn concepts on important topics in Quant Section. This Quant subject quiz based on Simplification and Approximation for SBI/IBPS PO/Clerk is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, and other competitive exams.

Simplification Questions for Banking & Insurance Exams

In the Banking exams, Quantitative Aptitude questions were asked in the Prelims as well as the Mains exam. There are 10 Simplification & Approximation Questions asked in the Prelims exam (Bank). If you want to score more in the Quant section then you should practice more and more Simplification questions.


1 . What should come in place of question mark (?) in the following questions?

uploaded imageA.  41
B.  35
C.  47
D.  23
E.  44

Show Correct Answers

Correct Answers: D.  23

Explanation: 

uploaded image

2 . What should come in place of question mark (?) in the following questions? 

(54.98 × 4.96) + 26.01 + 42.04 = ?2 + (15.50 + 3.501)

A.  18
B.  12
C.  15
D.  14
E.  11

Show Correct Answers

Correct Answers: A.  18

Explanation:  By approximation,

 (55 × 5) + 26 + 42 = ?2 + (15.50 + 3.50)

⇒ 275 + 68 = ?2 + 19

⇒ 324 = ?2

⇒ ? = 18

3. What should come in place of question mark (?) in the following questions?

(969.99 % of 19.97)  (359.96 % of 50.01) = ?  (239.97 % of 40.03)

A. 105
B. 110
C. 100
D.  95
E. 120

Show Correct Answers

Correct Answers: B. 110

Explanation: 

uploaded image

300+ Simplification Questions with Solution Free PDF – Download Free

4. What should come in place of question mark (?) in the following questions? 

uploaded image

A. 340
B. 346
C. 350
D. 355
E. 349

Show Correct Answers

Correct Answers: B. 346

Explanation: 

uploaded image

5. What should come in place of question mark (?) in the following questions?

84.97 × 12.02 + √ 63.95 × 9.98 = √ ? × 99.95

A. 11
B. 121
C. 221
D. 331
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers: B. 121

Explanation: 

uploaded image

6. What will come in the place of question mark (?) in the given expression?

√ 197 + ?2 × 2.98 = (2.01 × 60.97)

A.  39
B.  36
C.  6
D.  81
E.  25

Show Correct Answers

Correct Answers: C.  6

Explanation: 

uploaded image

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking Exams – Download Now

7. What will come in the place of the question mark (?) in the given expression?
(7.09 + 4.96)2 + 6 × 7 – ? = 169

A.  17
B.  119
C.  289
D.  279
E.  21

Show Correct Answers

Correct Answers: A.  17

Explanation: (7.09 + 4.96)2 + 6 × 7 – ? = 169

By taking the approximate value for the expression, we get

(7 + 5)2 + 42 – ? = 169

⇒ 144 + 42 – ? = 169

⇒ ? = 186 – 169

⇒ ? = 17

8. What will come in the place of the question mark (?) in the given expression?
6246.002 ÷ 17.998 × 40.001 = ? ÷ 24.989 × 40.02

A. 6845
B. 8675
C. 7546
D. 8246
E. 9845

Show Correct Answers

Correct Answers: B. 8675

Explanation: 6246.002 ÷ 17.998 × 40.001 = ? ÷ 24.989 × 40.02

By approximation, we get

6246 ÷ 18 × 40 = ? ÷ 25 × 40

⇒ ? = 8675

9. What will come in the place of the question mark (?) in the given expression?
uploaded imageA.  7
B.  9
C.  11
D.  10
E.  12

Show Correct Answers

Correct Answers: D.  10

Explanation: 

uploaded image

10. What will come in the place of the question mark (?) in the given expression?
(89.97% of √ 783.98) + 342.80 = ? × 35.01 + 298.03

A.  2
B.  4
C.  1
D.  3
E.  5

Show Correct Answers

Correct Answers: A.  2

Explanation: 

(89.97% of √ 783.98) + 342.80 = ? × 35.01 + 298.03
By approximation, we get

(90% of √ 784) + 342.80 = ? × 35 + 298

⇒ 25.20 + 342.80 = ? × 35 + 298

⇒ 368 = ? × 35 + 298

⇒ ? = 70 ÷ 35

⇒ ? = 2

Here we are providing you with New Pattern Quant Quizzes (Simplification/Approximation Questions) for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Practice Set- 1 Practice Set- 2 Practice Set- 3
Practice Set- 4 Practice Set- 5 Practice Set- 6
Practice Set- 7 Practice Set- 8 Practice Set- 9
Practice Set- 10 More…… Complete Quant Study Material

8700+ Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers Download Free PDF

Quantitative Aptitude Topic wise Questions and Answers PDF DownloadQuantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDFs

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification Questions Data Interpretation Questions Data Sufficiency Questions
Quantitative Aptitude Questions Number Series Questions Quadratic Equations Questions

 

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)