GS Practice Set

0

GS Practice set, the questions you must attempt

GS practice set is general studies questions set chosen after a mindful observation and keeping current affairs in mind. GS a subject cover around 50% in every exam yet less scored by candidates.

This GS practice set will help you to know the type of questions generally are asked in exams and also help in grading your knowledge with confidence building.

Candidates are required to study each subject thoroughly before attempting GS practice set. Also observe and study the remaining options of question other than right one.

You may also like- all newspapers editorials

So here is GS practice set -a

 

Q-1.  In demography, one consequence of the ‘youth bulge’ is: 

        (a) Increase in the proportion of the population of young persons to the total population

        (b) Increase in the absolute number of births, even  when couples may have fewer children

        (c) Increase in the dependency ratio

        (d) None of the above

 

Q-2. Consider the following statements:

            (i) NHB RESIDEX is initiative of the National Housing Bank (NHB) to provide and index of residential prices.

            (ii)There is widening gap between demand and supply of housing units resulting form inadequate housing and housing finance.

            Which of the above statement is/are incorrect?     

(a) (i) only

(b) (ii) only

(c) Both (i) and (ii)

(d) Neither (i) nor (ii)

 

Q-3.Consider the following statement :

            (i)A flexible external commercial borrowing (ECB) policy was an important reason why Indian emerged largely unscathed form the global economic crisis.

            (ii)The liberalization of ECB policy has to keep in view the need to maintain sustainable level of external debit rations.          

            Which of the above statements is/are incorrect?

            (a) (i) only

            (b) (ii) only

            (c) Both (i) and (ii)

            (d) Neither (i) nor (ii)

 

 

Q-4. A geographic region has the following distinct characteristics

  1. Warm and dry climate
  2. Mind and wet winter.
  3. Evergreen oak trees.

       The above features are the distinct characteristics of which one of the following regions?

(a)Mediterranean            (b) Eastern China

(c)  Longitude                (d) Forest cover

 

You may also like- story of Swati sharma, IBPS clerk a fight against the odds. 

Q-5. In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port?  

(a)  Kochi (Cochin)

(b)  Dahej

(c)  Paradip

(d)  New Mangalore

 

Q-6 In any ecosystem, the primary producers such as photosynthetic plants are the most

abundant and predators such as tigers are the least abundant. The fundamental law

responsible for this pattern is?

(a)first law of thermodynamics

(b)second law of thermodynamics

(c)Mendel’s laws of genetics

(d)law of conservation of mass

 

Q-7.  Consider the following statements

  1. Wi-Fi is a networking system and belongs to a class of Wireless Local Area Network (WLAN) devices.
  2. Wi-Fi uses the same radio frequencies as Bluetooth but with higher power resulting in a stronger connection.

         Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1                      (b) Only 2

(c)  Both 1 and 2                       (d) Neither 1 nor 2

 

Q –8 Which one of the following statements refers to epistolary jurisdiction of the Supreme Court? 

(A) Original jurisdiction of the Supreme Court under article 131.

(B) Taking Cognizance of the public interest litigation matters through letters addressed to the courts.

(C) Enforcement of decrees and orders of Supreme Courts under article 142.

(D)   Advisory jurisdiction under article 143.

 

Q –9 Through which one of the following Straits does a tunnel connect the United Kingdom and France? 

(a)  Davis Strait

(b)  Denmark Strait

(c)  Strait of Dover

(d)  Strait of Gibraltar

You may also like- polity mock test with solutions and explaination

Q –10  An amendment of the constitution of India for the purpose of creating a new state in India must be passed by

(A) a simple majority in parliament.

(B) a simple majority in parliament and ratification by not less than half of the states.

(C) two-thirds majority in parliament and ratification by not less than two-thirds of the states.

(D)two-thirds of the members of both houses of parliament present and voting.

 

 For more mocks see here- click here

 

Solutions to GS practice set –a

  1. B
  2. C
  3. A
  4. A
  5. B
  6. B
  7. C
  8. B
  9. C
  10. A

Thank you and all the best.

If you think that you are bound, you remain bound; you make your own bondage. If you know that you are free, you are free this moment. This is knowledge, knowledge of freedom. Freedom is the goal of all nature.
—Swami Vivekananda