Fill In The Blanks (Fillers) Questions for Banking & Insurance Exams
Fill In The Blanks (Fillers) Questions for Banking & Insurance Exams

English Questions on Double Fillers 

New Pattern Double Fillers Questions for Banking & Insurance Exams. Fill in the Blanks Questions. If you are preparing for upcoming SBI PO/Clerk, RBI Assistant Mains, IBPS PO/Clerk, SEBI Grade A and others exam, you will come across a section on the English language Section. Here we are providing you Fill in the Blanks Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Fill in the Blanks Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. This “Fill in the Blanks Questions” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SEBI, NABARD, RBI and other competitive exams.

Fill In The Blanks (Fillers) Questions | Set- 8


Directions:-(1-5) Each question below has two- three blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

1. As the boat ______, all those on board fortunately managed to reach the bank of the river ______ with the help of the life boats.
A. capasized, drowned
B. fell, harmlessly
C. dropped, uninjured
D. deceased, unhurt
E. sank, safely

Show Correct Answers

Correct Answer – E. sank, safely

Explanation: ‘sank, safely’ is the correct use.

2.Ashima ______ her team with a log of skill and the ____ increase in the sales by the team is a measure of her success.
A. dominates, poor
B. condemns, sudden
C. manages, significant
D. directs, worthless
E. overpowers, exceptional

Show Correct Answers

Correct Answer – C. manages, significant

Explanation:- ‘manages, significant’ is the correct use where ‘significant’ means sufficiently great or important to be worthy of attention.

3. On being asked for the passport, he _____ to his dismay that he had _____ to bring it along with him to the airport.
A. shocked, failed
B. realized, forgotten
C. pleaded, neglected
D. understood, lost
E. recognized, missed

Show Correct Answers

Correct Answer – B. realized, forgotten

Explanation:- ‘realized, forgotten’ is the correct use.

You may also like: Attempt Reading Comprehension Practice Set – Click Here

4.Helen quickly _____ the career ladder and is now the ____ managing director, the company has ever appointed.
A. jumped, shortest
B. entered, oldest
C. started, junior most
D. climbed, youngest
E. ascended, inexperienced

Show Correct Answers

Correct Answer – D. climbed, youngest

Explanation:-‘climbed, youngest’ is the correct use.

5.A famous economist says that the government should do more to _____ jobs in the area in order to curb the _____ rate of unemployment.
A. create, rising
B. need, increasing
C. employ, high
D. invent, growing
E. generate, slowing

Show Correct Answers

Correct Answer – A. create, rising

Explanation:-‘create, rising’ is the correct use.

6.The problem of housing shortage …………. with the population explosion has also been ……….. by this policy.
A. projected, discussed
B. threatened, manifested
C. dispensed, acknowledged
D. compounded, addressed
E. united, heralded

Show Correct Answers

Correct Answer –D. compounded, addressed

Explanation:-‘Compounded’ here means ‘combined’ or ‘added to’.

7.The quality of …………. between individuals and the organization for which they work can be ………… to the benefit of both parties.
A. life, conceptualized
B. service, evaluated
C. interaction, improved
D. sophistication, developed
E. development, impeded

Show Correct Answers

Correct Answer –C. interaction, improved

Explanation:-‘Interaction’ becomes necessary as the phrase ‘between individuals and the organisation’ follows.

8.Handicrafts constitute an important …………. of the decentralized sector of India’s economy and ………….. employment to over six million artisans.
A. factor, aims
B. segment, provides
C. extension, plants
D. period, projects
E. element, retards

Show Correct Answers

Correct Answer –B. segment, provides

Explanation:-‘segment, provides’ is the correct use.

You may also like: Attempt Complete English Language Quizzes & Study Material – Click Here

9.In one shocking instance of …………. research, one of the nations’s most influential researchers in the field of genetics reported on experiments that were never carried out and published ………… scientific papers on his non-existent work.
A. comprehensive, abstract
B. theoretical, challenging
C. fraudulent, deceptive
D. erroneous, impartial
E. spontaneous, false

Show Correct Answers

Correct Answer –C. fraudulent, deceptive

Explanation:-A ‘fraudulent’ research is one achieved by unfair means (fraud). ‘Deceptive’ means ‘capable of deception’ or ‘misleading’. Though ‘false’ of option (e) will suit the second blank, ‘spontaneous’ will not fit the first blank.

10. Her novel published to universal acclaim, her literary gifts; her reputation as yet ………… by envious slights, Hurston clearly was at the …………. of her carrier.
A. undamaged, ebb
B. untarnished, zenith
C. unmarred, brink
D. untainted, extremity
E. unstained, end

Show Correct Answers

Correct Answer –B. untarnished, zenith

Explanation:-‘Untarnished’ means ‘untainted’. Though the first word in all the given options will suit the first blank, only ‘zenith’ (‘the top’) will suit the second blank (‘ebb’ means a state of decline, conveying a meaning opposite to ‘zenith’; use of ‘brink’ would not suit the meaning of the sentence; ‘extremity’ means ‘the terminal or end part’ as does ‘end’).


Note:

  • Click the “Show Correct Answers” button to view Explanation
  • Ask your doubt in the comment section we’ll clear your doubts in a caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

English Language Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Sentence Arrangement Fillers (Double & Multiple) Error Spotting Questions
Reading Comprehension English Cloze Test Match the Column
Vocab Based Questions English Language Mixed Questions PDF

English Language Cracker – 1500+ Practice Questions Ebook For All Bank & Government Exams