Error Spotting & Sentence Improvement Quiz

New Pattern Error Spotting Quiz. Error Spotting Questions with Answers for All Banking and Insurance Exams i.e. SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, NABARD, RBI, SEBI Grade A & B, LIC AAO, and Other Exams 2020-21. Spotting Error & Sentence Improvement Quiz based on previous year exams. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across a section on the English language. Here we are providing you Error Spotting Questions with Answers, based on the latest pattern of your daily practice.

Error Spotting Questions with Answers will help you learn concepts on important topics in English Section. This “Error Spotting Questions with Answers for Bank Exams” is also important for all competitive exams.

Error Spotting Questions with Answers | Set 4


Directions:(1-5) In the question given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which last part is correct. There is an error in three part of the sentence and only one part is correct. You have to choose that part as your answer.

1.The Berbera port, that will cost (A)/ some $450m, is till far the (B)/ biggest investment in Somaliland (C)/ for the province declared (D)/ independence from Somalia in 1991 (E)/
A. The Berbera port, that will cost
B. some $450m, is till far the
C. biggest investment in Somaliland
D. for the province declared
E. All are incorrect

Show Correct Answers

Correct Answer – C. biggest investment in Somaliland

Explanation:  In part A, That should be replaced by the Which as the following clause is an independent clause and not a necessary part of the sentence.

In part B, the correct phrase would be “by far” which means till now.

In part D, For should be replaced with Since as the following part talks about a point in time and not duration.

2. The Zuma years highlighting the importance (A)/ of an energetic opposition though Mr. Zuma (B)/ are facing corruption charges only (C)/ because the opposition filed so many (D)/ court actions to make it happen (E)/
A. The Zuma years highlighting the importance
B. of an energetic opposition though Mr. Zuma
C. are facing corruption charges only
D. because the opposition filed so many
E. All are incorrect

Show Correct Answers

Correct Answer – D. because the opposition filed so many

Explanation: 

In part A, the continuous form of verb should be preceded by appropriate helping verb (here, are) or the tense should be changed, i.e., highlight and not, highlighting.

In part B, since the following part is giving the reason for supporting the fact stated so far, Though (generally used for contradiction) should be replaced by As (used for adding reason).

In part C, since the subject (Mr. Zuma) is singular, the verb should also be singular. Thus, replace Are with Is.

3.Although the jihadists had been (A)/ kick out of most of (B)/ the territory these once (C)/ controlled in Syria, these were (D)/ still pockets to be cleared (E)/

A. Although the jihadists had been
B. kick out of most of
C. the territory these once
D. controlled in Syria, these were
E. All are incorrect

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Although the jihadists had been

Explanation: In part B, past form of verb is used with past perfect tense. Thus, Kick should be modified as Kicked.

In part C, the correct pronoun for jihadists would be They and not These.

In part D, These should be replaced by They as the sentence is talking about availability and not a particularly present subject.

4. Russia and Syria claimed both (A)/ that they detected the Israeli (B)/ aircraft and the income missiles, (C)/ and that at least any of (D)/ them were intercepted (E)/
A. Russia and Syria claimed both
B. that they detected the Israeli
C. aircraft and the income missiles,
D. and that at least any of
E. All are incorrect

Show Correct Answers

Correct Answer – B. that they detected the Israeli

Explanation: 

In part A, the word Both is used before the verb and thus, the phrase “claimed both” should be modified as “both claimed”.

In part C, the word Income is out of context and thus, should be modified into a continuous form of verb, Incoming, as it goes with the context.

In part D, Any is used in negative and interrogative sentences. Using “at least” makes a sentence positive and thus, Any should be replaced with Some.

5. Though it have huge mineral and (A)/ diamond deposits, the city of Sierra Leone face (B)/ big economic challenges, as it (C)/ is still recovering over (D)/ an outbreak of Ebola in 2014 (E)/

A. Though it have huge mineral and
B. diamond deposits, Sierra Leone face
C. big economic challenges, as it
D. is still recovering over
E. All are incorrect

Show Correct Answers

Correct Answer – C. big economic challenges, as it

Explanation: 

In part A, “it” is used for singular subjects. Thus, Have should be replaced with Has.

In part B, since the subject, a city, is singular, the verb Face should be replaced with its singular form, Faces.

In part D, the verb Recover is followed by the preposition From and not Over.

Directions:(6-10) In the following question, a part of the sentence has/have error (s). Find out which part of the sentence has an error. If a sentence is free from error, your answer is No error.

6. The movies on gay subjects are garnering critically acclaim and encouraging public discussion of how the struggle for acceptance endures today, even in societies which have legally enshrined equality.

A. The movies on gay subjects are garnering
B. critically acclaim and encouraging public discussion
C. of how the struggle for acceptance endures today,
D. even in societies which have legally enshrined equality
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – B. critically acclaim and encouraging public discussion

Explanation: The word Critically is used for describing the noun Acclaim, which means enthusiastic and public praise. A noun can only be described by an adjective, whereas the word Criticallyis an adverb. Thus, it should be modified into an adjective, i.e., Critical.

7. Antiquated tax systems designed to collect sales taxes on goods like cars, furniture and clothing have failed to keep up with America’s increasingly services-lead economy.
A. Antiquated tax systems designed to collect
B. sales taxes on goods like cars, furniture
C. and clothing have failed to keep up
D. with America’s increasingly services-lead economy
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – D. with America’s increasingly services-lead economy

Explanation: The word Lead means to organize and direct. When something has been directed by a factor, then, in that case, past tense of Lead is used which is Led as the process directing has already started. Thus, Lead should be replaced with Led.

8. From its animal woes to the infamous incident in which a passenger was dragged off a United flight last April, United has not have a good past 12 months.
A. From its animal woes to the infamous
B. incident in which a passenger was dragged
C. off a United flight last April,
D. United has not have a good past 12 months
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – D. United has not have a good past 12 months

Explanation: In phrases involving one form of Have following the same or the other form, i.e., have had, has had, had had, etc., the latter form is dependent on the former. Here, since the experience have of 12 months have already ended the latter Have should be modified into Had.

9. The community members have been long the beneficiaries of a system of racial preferences originally intended as temporary measures to combat their relative poverty.
A. The community members have been long
B.  the beneficiaries of a system of
C. racial preferences originally intended as
D. temporary measures to combat their relative poverty
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – A. The community members have been long

Explanation: The word Long has been used here for adding the duration and thus, should be preceded by a suitable word for adding time reference, i.e., for or since. Since Long is duration and not a point of time, For should be used. An alternative way is to modify the phrase “been long” as “long been” as in that case For or Since need not be added.

10. As head of the local branch of Memorial, he had uncovered a mass grave near his home town and show that it contained victims of the Great Terror of the 1930s.
A. As head of the local branch of Memorial,
B. he had uncovered a mass grave near
C. his home town and show that it contained
D. victims of the Great Terror of the 1930s
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. his home town and show that it contained

Explanation: Different parts of a sentence should follow the same grammatical composition. The sentence is talking about a discovery which had already happened. Thus, it should be in past tense. However, the verb Show is in its present form, and thus, should be modified as Shown, the past form of the verb.

Note:

  • Click Show Correct Answers to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)