Data Interpretation Questions
Data Interpretation Questions

Data Interpretation Questions For Bank

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exams. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart and Radar Chart).So here, In this article we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Data Interpretation Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Data Interpretation Questions Quiz-13


Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below.

The bar graph below provides the information about the number of hours taken by pipes P, Q, R, S and T to empty pool M and pool N while working individually.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Pipes Q, R and S are opened alternately for an hour with pipe Q starting first and then pipe R and then pipe S. If they continue being opened in this pattern, then in how many hours would pool N be completely empty?

A 1391/15 hours
B 2187/40 hours
C 276/5 hours
D 1261/60 hours
E None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B 2187/40 hours

Portion of pool N emptied in 1st 3 hours = 1/45 + 1/50 + 1/80 = (80 + 72 + 45)/3600 = 197/3600

So, portion of pool N emptied in 1st 54 hours = 18 × (197/3600) = 3546/3600

Portion of pool N remaining to be emptied = 1 – (3546/3600) = 54/3600 = 3/200

Time taken by Pipe Q alone to empty the remaining portion of pool N = (3/200)/(1/45) = 27/40 hours

So, total number of hours taken to empty pool N = 54 + (27/40) = 2187/40 hours

2.If pipes P and Q, both work at half of their original efficiencies and pipe R works at twice its original efficiency, then in how many hours would pool M be completely emptied on opening pipes P, Q and R together?

A 1200/119 hours
B 508/31 hours
C 105/13 hours
D 637/125 hours
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A.1200/119 hours

Portion of pool M emptied by pipe P in one hour = 0.5 × (1/40) = 1/80

Portion of pool M emptied by pipe Q in one hour = 0.5 × (1/25) = 1/50

Portion of pool M emptied by pipe R in one hour = 2 × (1/30) = 1/15

Required time taken to empty pool M = 1/ (1/80 + 1/50 + 1/15) = 1/ ((15 + 24 + 80)/1200)

= 1200/119 hours

3.What is the difference between the time taken by pipe R and T together to empty pool M and the time taken by pipe R and T together to empty pool N?

A 253/15 hours
B 265/18 hours
C 64/3 hours
D 182/17 hours
E None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B 265/18 hours

Portion of pool M emptied by pipe R and T together in one hour = 1/30 + 1/10 = 4/30 = 2/15

So, time taken by pipe R and T together to empty the pool M = 1/ (2/15) = 15/2 hours

Portion of pool N emptied by pipe R and T together in one hour = 1/50 + 1/40 = 9/200

So, time taken by pipe R and T together to empty the pool N = 1/ (9/200) = 200/9 hours

Required difference = 200/9 – 15/2 = 265/18 hours

4.Find the ratio of the number of hours taken by pipe S and T together to empty pool N to the number of hours taken by pipe Q and S together to empty pool M.

A 34:19
B 41:13
C 27:16
D 32:15
E None of the Above

Show Correct Answers

Correct Answer – D.32:15

Number of hours taken by pipe S and T together to empty pool N = 1/(1/80 + 1/40) = 1/(3/80)  80/3 hours

Number of hours taken by pipe Q and S together to empty pool M = 1/(1/25 + 1/25) = 1/(2/25) = 25/2 hours

Required ratio = 80/3: 25/2 = 32: 15

5.If pipes P, Q, R and S are working together to empty pool M and pipes Q, R, S and T are working together to empty pool N, then what is the difference between the fraction of pool M and the fraction of pool N emptied in 3 hours?

A 2/7
B 407/911
C 103/511
D 211/1200
E None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D 211/1200

Portion of pool M emptied by pipes P, Q, R and S together in one hour = 1/40 + 1/25 + 1/30 + 1/25 = (15 + 24 + 20 + 24)/600 = 83/600

Portion of pool M emptied in 3 hours = 3 × (83/600) = 83/200

Portion of pool N emptied by pipes Q, R, S and T together in one hour = 1/45 + 1/50 + 1/80 + 1/40 = (80 + 72 +

45 + 90)/3600 = 287/3600

Portion of pool N emptied in 3 hours = 3 × (287/3600) = 287/1200

Required difference = 83/200 – 287/1200 = 211/1200

Directions:(6-10) Answer the questions based on the information given below.

The table below provides the information about 5 different cylindrical tanks (P, Q, R, S and T) and each tank is full, filled with the mixture of oil and water. The table shows the radius and height of each tank and the percentage of oil in each tank with respect to the maximum volume of that tank.

Tank

Percentage of oil

Radius (in m)

Height (in m)

P

30%

3

14

Q

55%

7

10

R

20%

2

28

S

45%

4

14

T

60%

3

21

6.What is the ratio of the quantity of oil in tank Q to the quantity of oil in tank S?

A 17:13
B 513:404
C 204:199
D 385:144
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D.385:144

Volume of tank Q = (22/7) × 72 × 10 = 1540 m3

Volume of tank S = (22/7) × 42 × 14 = 704 m3

Quantity of oil in tank Q = 0.55 × 1540 = 847 m3

Quantity of oil in tank S = 0.45 × 704 = 316.8 m3

Required ratio = 847: 316.8 = 385: 144

7.The total capacity of tanks Q and T combined is approximately what percentage of the total capacity of the other 3 tanks combined?

A 147%
B 171%
C 138%
D 126%
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A 147%

Volume of tank P = (22/7) × 32 × 14 = 396 m3

Volume of tank Q = (22/7) × 72 × 10 = 1540 m3

Volume of tank R = (22/7) × 22 × 28 = 352 m3

Volume of tank S = (22/7) × 42 × 14 = 704 m3

Volume of tank T = (22/7) × 32 × 21= 594 m3

Required percentage = [(1540+ 594) / (396 + 352 + 704)] × 100 = 147%

8.If 15% of the mixture is taken out from each of the tanks R and T, then find the total amount of water taken out from both the tanks. [Note: 1m3 = 1000 litres]

A 77880 litres
B 74520 litres
C 72600 litres
D 64400 litres
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A.77880 litres

Volume of tank R = (22/7) × 22 × 28 = 352 m3

Volume of tank T = (22/7) × 32 × 21 = 594 m3

Required total quantity of water taken out = 0.15 × 0.8 × 352 + 0.15 × 0.4 × 594

= 42.24 + 35.64 = 77.88 m3

= 77.88 × 1000 = 77880 litres

9.The total quantity of water in tanks P and S combined is what percentage less than the total quantity of oil in tanks S and T combined?

A 4.25%
B 5.62%
C 1.31%
D 9.67%
E 8.01%

Show Correct Answers

Correct Answer – C.1.31%

Volume of tank P = (22/7) × 32 × 14 = 396 m3

Volume of tank S = (22/7) × 42 × 14 = 704 m3

Volume of tank T = (22/7) × 32 × 21 = 594 m3

Total quantity of water in tanks P and S combined = (1 – 0.3) × 396 + (1 – 0.45) × 704 = 664.4 m3

Total quantity of oil in tanks S and T combined = 0.45 × 704 + 0.6 × 594 = 673.2 m3

Required percentage = [(673.2 – 664.4) / 673.2] × 100 = 1.31%

10.What is the sum total of the curved surface area of tanks Q, R and T combined?

A 912 m2
B 1306 m2
C 1058 m2
D 706 m2
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E None of these

Curved surface area of tank Q = 2 × (22/7) × 7 × 10 = 440 m2

Curved surface area of tank R = 2 × (22/7) × 2 × 28 = 352 m2

Curved surface area of tank T = 2 × (22/7) × 3 × 21 = 396 m2

Total curved surface area of tanks Q, R and T combined = (440 + 352 + 396) = 1188 m2


Print Friendly, PDF & Email