Sentence Improvement Questions for Banking & Insurance Exams
Sentence Improvement Questions for Banking & Insurance Exams

Error Spotting & Sentence Improvement Quiz

New Pattern Error Spotting Quiz. Error Spotting Questions with Answers for All Banking and Insurance Exams i.e. SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, NABARD, RBI, SEBI Grade A & B, LIC AAO, and Other Exams 2021-22.Spotting Error & Sentence Improvement Quiz based on previous year exams. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across a section on the English language. Here we are providing you Error Spotting Questions with Answers, based on the latest pattern of your daily practice.

Error Spotting Questions with Answers will help you learn concepts on important topics in English Section.This “Error Spotting Questions with Answers for Bank Exams” is also important for all competitive exams.

Error Spotting Questions with Answers | Set-16


Directions (1-5) In the following questions, each sentence consists of a blank that can be filled with any of the given word (s) to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Choose the most appropriate alternative reflecting the word (s) that can fill the given blank.

Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is ‘e’). (Ignore errors of punctuation, if any.)

1.He has launched an array of lawsuits (A)/ to press claims of election fraud (B)/ for which he has(C)/ produced no evidence (D) /no error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –E. E

Explanation:-The sentence is grammatically correct.

2.The Capital’s air quality (A)/ is likely to stay severe on Tuesday (B)/ with no quick recovery expected (C)/ unless there is a no drastic reduction (D)/ no error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –D. D

Explanation:-We don’t use two negatives (“unless” and “no” ) together.

3.The candidates can pay the (A)/ entire bond amount without recourse to the loan (B)/ or the State government will facilitate him (C)/for availing an education loan (D)/ no error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –C. C

Explanation:-We will use “them” instead “him” because subject (candidates) is plural.
we use them for plural while him is used for singular.

4.It is an unwritten global phenomenon (A)/ that a lot of genuine contribution (B)/ to society are required for any (C)/ politician to win democratic elections (D)./ no error. (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –C. C

Explanation:-We will replace “are” with “is” because “lot of things” means a large number (plural) of things, hence you will use a plural noun unless the noun (love, feelings, water, sand etc. ) is uncountable, then we use singular. Moreover, in the given sentence, ‘contribution’ is a mass noun or a collective noun, along with only singular verbs are used.

5. It should surprise no one (A)/ that the National Green Tribunal have prohibited (B)/ the sale and use of firecrackers (C)/ during Deepavali in the National Capital Region. (D)/no error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –B. B

Explanation:-We will use “has” instead of “have” because here subject “National Green Tribunal” is singular.

6.Vietnam has agreed to change (A)/ their domestic laws to make (B)/ the country attractive (C)/ to investors. (D)/no error. (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –B. B

Explanation:-We use ‘its” for singular and “their” for plural so here subject ( Vietnam ) is singular so use “its” instead “their”.

7.The son of a former Minister was (A)/ between three persons arrested by (B)/ the CBI for their alleged (C)/ involvement in a drug peddling racket (D)/ no error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –B. B

Explanation:-use “among” instead “between” here because “between” is use for two persons and if there is more than two, we will use among.

8.There is no drastic change in the (A)/seating arrangement of Parliament (B)/ that may has led (C)/ to alternative forms of debate (D)/ no error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –C. C

Explanation:-use “have” instead of “has” . We use the modal might (you can also use may or could) because they show that we are not 100% sure about what happened. We are speculating about past events (guessing what we think happened). We then must use ‘have’ followed by a ‘past participle verb’.

9.Everyday Hurran used his truck (A)/ to carry food (B)/ and water to his family’s tent (C)/ camps in the desert. (D)/ No error(E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –A. A

Explanation:-The error lies in part (a) of the sentence. We use the present tense (nonprogressive) for an activity, celebration, habit or custom that is habitually repeated, existed in the past and will probably exist in the future, relatively permanent. Hence “used” should be replaced by “uses”.

10.If she would be (A)/ the prime minister, (B)/ she would invest (C)/ more money in schools. (D)/ No error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –A. A

Explanation:-The error lies in part (a) of the sentence. “would be “ should be replaced by “was”. Notice the correct way to structure second conditional sentences is to use the simple past tense in the if-clause and an auxiliary modal verb (e.g., could, should, would, might) in the main clause (the one that expresses the unrealistic or unlikely outcome).

Note: