English Language Cloze Test Questions for Banking & Insurance Exams 2020
English Language Cloze Test Questions for Banking & Insurance Exams 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

English Language Cloze Test Questions

Cloze Test Questions for Banking, Insurance and SSC CGL/CHSL Exams. How to solve New Pattern Cloze Test – Cloze Test Ticks and Tips. If you are preparing for upcoming IBPS, SBI PO/Clerk, RBI Assistant Mains, LIC AAO, SEBI Grade A and others exam, you will come across a section on the English language Section. Here we are providing you English Language Cloze Test Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

English Language Cloze Test Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. This “English Language Cloze Test Questions” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SEBI, NABARD, RBI and other competitive exams.

English Language Cloze Test Questions | Set- 5


Directions:(1-5) Two words are given for each option and you are required to identify the option in which both the words fit the given blank.

The idea of conflict of interest should naturally be linked with the aim of _____1_____ corruption. In the West, conflict of interest is seen to be at the _____2_____ of all abuse of power by public officials for private ends. For most of Britain’s history, conflict of interest with the rulers and their officials was _____3_____, everyone expected such leaders to take advantage of their position. Even Samuel Pepys, the great diarist and reformist of the Royal Navy in the 1660s, was alleged to have been involved in smuggling. However, over time, the culture was _____4_____. The Crown’s ministers sought to increase bureaucratic efficiency, especially in the collection of taxes, in order to fight the rising number of wars that Britain was involved in. A _____5_____ press and “y placed limits of the executive’s power and its potential for abuse. By the 20th century, corruption weakened considerably.

1. Choose the correct option for (1):
A. astonishing, surprising
B. preventing, stopping
C. evolving, resolving
D. adapting, adjusting
E. communicating, sending

Show Correct Answers

Correct Answer – B. preventing, stopping

2. Choose the correct option for (2):
A. heart, edge
B. path, serene
C. zenith, nadir
D. beginning, headway
E. root, base

Show Correct Answers

Correct Answer – E. root, base

3. Choose the correct option for (3):

A. scold, chide
B. adamant, stubborn
C. secluded, repulsive
D. rife, widespread
E. adjacent, joint

Show Correct Answers

Correct Answer – D. rife, widespread

4. Choose the correct option for (4):
A. changed, evolved
B. died, destroyed
C. vibrant, vivid
D. livid, furious
E. energized, enervated

Show Correct Answers

Correct Answer – A. changed, evolved

5. Choose the correct option for (5):

A.  recalling, rehabilitating
B. flippant, careless
C. flourishing, prospering
D. arduous, tough
E. repulsive, rejecting

Show Correct Answers

Correct Answer – C. flourishing, prospering

Directions:(6-10) In the following passage, there are five blanks which are numbered. Each number is given along and five words are given against it. Four out of five options fits the blank appropriately. You are required to identify the option which DOES NOT fit the blank and mark it as your answer.

Europe is home to some _____6_____ wealth creators who often try to hide their success. Ingvar Kamprad, a Swedish farmer’s son, _____7_____ IKEA, a seller of flat-pack furniture that became a global giant with annual revenues of €38bn ($47bn). He died at the age of 91 on January 27th, after a famously _____8_____ life. Amancio Ortega, the Spanish son of a railway worker, founded Inditex, a fast-fashion giant, and _____9_____ any media attention. Then there is the _____10_____ Reimann family of Germany, members of which reportedly take a vow at the age of 18 not to talk publicly about their business, JAB Holding, a Luxembourg-based investment group.

Yet JAB’s habit of gulping down big, famous firms at a frenetic pace is making it hard for it to stay in the shadows. On January 29th it said it will pay $18.7bn in cash (plus some shares) to buy Dr Pepper Snapple, the world’s fifth-biggest maker of soft drinks, which has roots dating back to 1885. It will be combined with Keurig Green Mountain, an American coffee producer that JAB bought in 2016 for $14bn. In the past few years most of its targets have been in the coffee business, so a maker of ice-cold beverages is a departure. As it has done with Keurig, JAB plans to squeeze costs and pay down hefty debt, while winning market share.

6. Choose the correct option for (6):

A. extraordinary
B. exceptional
C. ubiquitous
D. phenomenal
E. remarkable

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ubiquitous

7. Choose the correct option for (7):
A. constructed
B. ingrained
C. raised
D. founded
E. established

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ingrained

8. Choose the correct option for (8):
A. profligate
B. frugal
C. economical
D. sparing
E. thrifty

Show Correct Answers

Correct Answer – A. profligate

9. Choose the correct option for (9):
A. shuns
B. avoids
C. eschews
D. evades
E. affront

Show Correct Answers

Correct Answer – E. affront

10. Choose the correct option for (10):
A. reclusive
B. solitary
C. convivial
D. hermit-like
E. secluded

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. convivial

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

How to Tackle New Pattern Cloze Test? Tips & Ticks – Read Here

How to Tackle New Pattern Cloze Test? Tips & Ticks