Coding Decoding Questions Banking & Insurance Exams

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions. Here we are providing you Coding Decoding Questions based on the new pattern For Bank Exams.

As we all know that In the Banking & Insurance, we have seen some changes in the pattern of Coding-Decoding questions since last year. You can expect a set of 5 questions from this Coding Decoding Questions. This New Pattern Coding Decoding Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions.

Reasoning Coding Decoding Questions | Set – 2


Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below:

In a certain language,

‘Previous fortune destiny’ is coded as ‘1@s 3# 21#s’

‘Peace sympathy forecast’ is coded as ‘14@ 11@z 6@’

‘Delicious mesmerizing ravishing’ is coded as ‘11@r 15@b 6#q’

‘meal place dinner’ is coded as ‘14# 1# 11#z’

1. What is the code for ‘PROHIBITION’?
A. 2@a
B. 2#b
C. 3#a
D. 3@c
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2@a

The coding language used to code the given sentences should be decoded in three steps.

Step I: The first element of the code is the difference of the first element to last element.

Step II: The second element of the code is based on the number of vowels,

if number of vowels is even = #

if number of vowels is odd = @

Step III: The third element of the code is the letter preceding the medium element of the code.

For e.g.

‘Fortune’ is coded as ‘1@s’

Difference is 3-2 = 1

Three vowels o, u and e = @

Medium element is T = S

The code for ‘PROHIBITION’ is ‘2@a’.

2. ‘MATERIALISTIC’ is coded as?
A. 10@z
B. 10#z
C. 4wc#
D. 0w#
E. root, base

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10#z

The coding language used to code the given sentences should be decoded in three steps.

Step I: The first element of the code is the difference of the first element to last element.

Step II: The second element of the code is based on the number of vowels,

if number of vowels is even = #

if number of vowels is odd = @

Step III: The third element of the code is the letter preceding the medium element of the code.

For e.g.

‘Fortune’ is coded as ‘1@s’

Difference is 3-2 = 1

Three vowels o, u and e = @

Medium element is T = S

The code for ‘MATERIALISTIC’ is 10#z.

3. What is the code for ‘MYSTERIOUS’?

A. 3#a
B. 3@
C. 2#B
D. 6#
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 6#

The coding language used to code the given sentences should be decoded in three steps.

Step I: The first element of the code is the difference of the first element to last element.

Step II: The second element of the code is based on the number of vowels,

if number of vowels is even = #

if number of vowels is odd = @

Step III: The third element of the code is the letter preceding the medium element of the code.

For e.g.

‘Fortune’ is coded as ‘1@s’

Difference is 3-2 = 1

Three vowels o, u and e = @

Medium element is T = S

The code for MYSTERIOUS is 6#

4. What is the code for ‘MINDED’?
A. 3@m
B. 3#r
C. 9#
D. 2#g
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 9#

The coding language used to code the given sentences should be decoded in three steps.

Step I: The first element of the code is the difference of the first element to last element.

Step II: The second element of the code is based on the number of vowels,

if number of vowels is even = #

if number of vowels is odd = @

Step III: The third element of the code is the letter preceding the medium element of the code.

For e.g.

‘Fortune’ is coded as ‘1@s’

Difference is 3-2 = 1

Three vowels o, u and e = @

Medium element is T = S

The code for ‘MINDED’ is ‘9#’.

Directions:(5-8) Answer the questions based on the information given below:

In a certain language,

‘CAPRICIOUS INDELICATE UBIQUITOUS’ is coded as ‘10n 10c 12b’

‘CHARISMA OBLIVION ZEALOUS’ is coded as ‘8z 6c 8b’

‘EQUIVOCATE OSTENTATIOUS RHETORIC’ is coded as ‘6r 12s 12q’

‘PHILISTINE PROPRIETY SPARTAN’ is coded as ‘4s 8p 6p’

5. What is the code for ‘MACHIAVELLIAN’?

A. 26n
B. 12m
C. 13m
D. 20n
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12m

The coding language used to code the given sentences should be decoded in two steps.

Step I: The first element of the code is based on the twice of the sum of number of all vowels in the word.

Step II: The second element of the code is the first consonant from left of the word.

For e.g. ‘CAPRICIOUS’ is coded as ‘10c’

Vowels(a, i, i, o and u) = 5, twice of number of vowels = 10

The first consonant of CAPRICIOUS is C.

The code for ‘MACHIAVELLION’ is ‘12m’.

6. ‘PERFUNCTORY’ is coded as?

A. 5y
B. 20d
C. 6p
D. 25y
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6p

The coding language used to code the given sentences should be decoded in two steps.

Step I: The first element of the code is based on the twice of the sum of number of all vowels in the word.

Step II: The second element of the code is the first consonant from left of the word.

For e.g. ‘CAPRICIOUS’ is coded as ‘10c’

Vowels(a, i, i, o and u) = 5, twice of number of vowels = 10

The first consonant of CAPRICIOUS is C.

The code for ‘perfunctory’ is ‘6p’.

7. ‘Sea’ is coded as?
A. 4s
B. 3c
C. 8a
D. 8m
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 4s

The coding language used to code the given sentences should be decoded in two steps.

Step I: The first element of the code is based on the twice of the sum of number of all vowels in the word.

Step II: The second element of the code is the first consonant from left of the word.

For e.g. ‘CAPRICIOUS’ is coded as ‘10c’

Vowels(a, i, i, o and u) = 5, twice of number of vowels = 10

The first consonant of CAPRICIOUS is C.

So, the code for ‘sea’ is ‘4s’.

8. ‘COMPOSITION’ is coded as?
A. 12b
B. 16e
C. 6y
D. 10c
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 10c

The coding language used to code the given sentences should be decoded in two steps.

Step I: The first element of the code is based on the twice of the sum of number of all vowels in the word.

Step II: The second element of the code is the first consonant from left of the word.

For e.g. ‘CAPRICIOUS’ is coded as ‘10c’

Vowels(a, i, i, o and u) = 5, twice of number of vowels = 10

The first consonant of CAPRICIOUS is C.

The code for ‘COMPOSITION’ is 10c.

Directions:(9-10) In a certain language,

“hardship is the greatest virtue” is coded as “cab sab lab pab mab”

“greatest match of this year” is coded as “fab sab bab eab dab”

“watching match is interesting” is coded as “tab bab zab pab”

“interesting job of the year” is coded as “rab eab zab cab dab”

9. What is the code for “this” in the given language?
A. Sab
B. Bab
C. Fab
D. Dab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Fab

The final codes are shown below:

Word Code
Hardship Lab/mab
Is Pab
The Cab
Greatest Sab
virtue Mab/lab
match Bab
Of Eab/dab
This Fab
Year Dab/eab
Watching Tab
Interesting Zab
Job Rab

The code for ‘this’ is ‘fab’.

10. What is the code for “watching” in the given language?
A. tab
B. bab
C. pab
D. zab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. tab

The final codes are shown below:

Word Code
Hardship Lab/mab
Is Pab
The Cab
Greatest Sab
Virtue Mab/lab
Match Bab
Of Eab/dab
This Fab
Year Dab/eab
Watching Tab
Interesting Zab
Job rab

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)