Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th & 31st May 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – May 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 30th & 31st May 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 30th & 31st May 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 30th & 31st May 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Which of the following NBFCs has entered into an agreement with Narmada Basin Projects Company Ltd. (NBPCL) to fund projects worth ₹22,000 crore in Madhya Pradesh.

A. Power Finance Corporation (PFC)
B. India Infrastructure Finance Company Limited (IIFCL)
C. PTC India Financial Services Limited (PIFSL)
D. Indian Railway Finance Corporation Limited (IRFCL)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Power Finance Corporation (PFC)

Explanation: Power Finance Corporation (PFC) has entered into an agreement with Narmada Basin Projects Company Ltd to fund projects worth ₹22,000 crore in Madhya Pradesh. The funds will be deployed by NBPCL for setting up hydroelectric projects of 225 MW and power components of 12 major multipurpose projects in state. PFC is a central PSU under Ministry of Power and one of India’s leading NBFCs. Narmada Basin Projects Company Ltd. (NBPCL) is a wholly-owned company of Madhya Pradesh government.

2. Recently, the WHO has partnered with which of the following world sport body to work together to promote health through sport and physical activity?

A. Badminton World Federation
B. International Cricket Council (ICC)
C. International Olympic Committee (IOC)
D. International Hockey Federation (IFH)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. International Olympic Committee (IOC)

Explanation: The World Health Organization (WHO) and the International Olympic Committee (IOC) have teamed up to fight the battle against Covid-19 and have signed an agreement to work together to promote health through sport and physical activity. The collaboration is to work with host countries to ensure Health of athletes, supporters and workers at the games. The two institutions will also work to ensure that the games leave a healthy legacy in host countries through enhanced awareness of the value of sport.

3. Who among the following has been appointed as a member of the Olympic Channel Commission by the International Olympic Committee (IOC)?

A. Surinder Mohan Bali
B. Narinder Dhruv Batra
C. Anandeshwar Panday
D. Janardhan Singh Gehlot
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Narinder Dhruv Batra

Explanation: Indian Olympic Association (IOA) president Narinder Batra has been appointed as a member of the Olympic Channel Commission. In a letter to International Olympic Committee president Thomas Bach, Mr. Batra, who had become an IOC member in June last year, expressed his gratitude after being selected for the role. The Olympic Channel Commission advises the IOC Session, the IOC Executive Board and the IOC president and provides guidance throughout the launch and operation of the Olympic Channel. The 63-year-old Batra had earlier served as the president of Hockey India (2014-2016) and Asian Hockey Federation (2003-2013). He was also the treasurer of Delhi & District Cricket Association between 2003 to 2013.

4. Who among the following has been authored the book titled “The Ickabog”?

A. Philip Pullman
B. Judy Blume
C. Beverly Cleary
D. JK Rowling
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. JK Rowling

Explanation:  The “Harry Potter” author, JK Rowling will release her latest book, “The Ickabog”, online for free, for the children during this lockdown period. The Ickabog’ is a story about truth and the abuse of power. The first two chapters of The Ickabog are available for free. Rowling has pledged to donate all royalties when the book is published to “groups who’ve been particularly impacted by the pandemic.”

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Which of the following payments bank has collaborated with Mastercard to create customised financial products for Indian farmers and Small and Medium Enterprises (SMEs)?

A. Jio Payments Bank
B. Paytm Payments Bank
C. Airtel Payments Bank
D. India Post Payments Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Airtel Payments Bank

Explanation: Airtel Payments Bank has collaborated with Mastercard to create customised financial products for Indian farmers and Small and Medium Enterprises (SMEs). These financial products particularly for those territories where there is less access to bank administrations. The coordinated effort will unite Mastercard’s worldwide and nearby involvement with developing advanced financial solutions and Airtel Payments Bank’s circulation system to arrive at the last mile and its large customer base.

6. What is the length of the tunnel built by Border Roads Organisation on Rishikesh-Dharasu Highway (NH 94) in Uttarakhand under ”Char Dham” project?

A. 310 KM
B. 450 KM
C. 440 KM
D. 340 KM
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 440 KM

Explanation: Union Minister for Road Transport, Nitin Gadkari has inaugurated the 440 metre-long tunnel as part of the Chardham Connectivity Project in Chamba. The tunnel will significantly reduce the time taken by travellers on the Rishikesh-Dharasu and Gangotri stretch of the Chardham Highway (NH 94).

7. Tsai Ing-wen has been re-elected as the president of which of the following country –

A. Hong Kong
B. Tibet
C. Thailand
D. Taiwan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Taiwan

Explanation: Tsai Ing-wen (63), the current and first female President of Taiwan has been re-elected for a second four-year term of presidency. A representative of Democratic Progressive Party (DPP).

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Name of the company which has acquired Amsterdam based Etergo BV to launch 2-wheeler Electric Vehicles?

A. Ola Electric
B. Tata Nexon EV
C. Maruti Suzuki
D. Hyundai Kona Electric
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ola Electric

Explanation: Ola Electric acquired the Netherlands-based Etergo BV, an innovative electric scooter company for an undisclosed sum, as the former has planned to set its own line of premium electric two-wheelers, both globally and nationally. Ola electric will launch its global electric two-wheeler in India in 2021.Etergo BV has developed an all-electric state-of-the-art AppScooter, which has won multiple awards across the world for its innovative design and engineering..

9. Who among the following has been elected as next President of New Development Bank (NDB).

A. Marcos Troyjo
B. Urjit Patel
C. Lesetja Kganyago
D. Roberto Campos Neto
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Marcos Troyjo

Explanation:  Marcos Troyjo has been elected as next President of New Development Bank (NDB). He was unanimously elected during the Special Board of Governors meeting of the NDB which was held through the video-conference. He will be taking charge as the President of NDB from July 7, 2020. India was represented by the Union Minister of Finance & Corporate Affairs Nirmala Sitharaman in the video-conference.

  • Marcos Troyjo from Brazil has been elected as next President of NDB.
  • Anil Kishora from India has been elected as next Vice President and CRO of the NDB.

10. Which of the following aircraft that has been recently inducted by the Indian Air Force?

A. Tejas CK-145
B. MiG-21
C. Mirage 2000
D. Tejas Mk-1 FOC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tejas Mk-1 FOC

Explanation: Tejas Mk-1 FOC aircraft has been inducted by the Indian Air Force (IAF) into the recently resurrected No 18 Squadron the “Flying Bullets” at Air Force Station Sulur. Tejas Mk-1 FOC is a single engine, light weight, highly agile and all weather multi role fighter aircraft. The aircraft is capable of air-to-air refueling and hence makes the Squadron the first in the IAF to induct this platform. Chief of the Air Staff (CAS) Air Chief Marshal RKS Bhadauria operationalised the Squadron. The Squadron comes under the operational control of Southern Air Command and hence it will responsible for the integration of the Squadron into the IAF Concept of Operations. The Tejas Mk-1 FOC aircraft is India’s indigenous fighter aircraft and hence marks an important milestone in the country’s indigenous fighter aircraft program along with providing significant boost to the ‘Make In India’ initiative.

11. Recently, S&P Global Ratings has slashed India’s GDP growth rate to ___ in the Fiscal Year 2021.

A. 4.9%
B. 5.0%
C. 2.0%
D. 1.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 5.0%

Explanation: S&P Global Ratings has slashed India’s GDP growth rate to 5% in the Fiscal Year 2021. The reduction in the growth rates has been made due to slump in the economic activities in the whole country amid lockdown imposed to contain Covid-19 pandemic. S&P Global Ratings stated that two months of lockdown have led to a sudden stop in the economy which has led to contaraction in the GDP growth rates of the present fiscal year.

12. Name of the person who has been recommended to appoint as the Chairman and MD of the Oriental Insurance Company (OIC) by Banks Board Bureau (BBB)?

A. Shikha Sharma
B. V. Vidyavathi
C. SN Rajeswari
D. R Sreelekha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. SN Rajeswari

Explanation: New India Assurance, General Manager, SN Rajeswari, has been selected as the Chairman and MD of the Oriental Insurance Company (OIC) by Banks Board Bureau (BBB). She will replace AV Girija Kumar, who retiring this month end after reaching 60. BBB had conducted virtual interviews of five senior general managers of the public sector general insurance industry, with two years of residual services untill May 2022,to select a CMD of OIC.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Who among the following appointed as the CEO of Simon & Schuster, an American publishing company?

A. Tom Doherty
B. Jonathan Karp
C. Markus Dohle
D. Thierry Delaporte
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jonathan Karp

Explanation: Jonathan Karp, who has worked with authors ranging from Sen. Edward M. Kennedy to Susan Orlean, has been named the new chief executive of Simon & Schuster. He replaces Carolyn Reidy, who died two weeks ago. Karp, who joined the company in 2010, most recently served as president and publisher of Simon & Schuster Adult Publishing.

14. The World Dugong Day celebrated every year on which day-

A. 29th May
B. 28th May
C. 30th May
D. 27th May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 28th May

Explanation:  World Dugong Day is celebrated on 28th May, every year. This year (2020) the day is being celebrated with the theme of “Save dugong, save livelihood”. Dugong (Dugong dugon) also called ‘Sea Cow’ is one of the four surviving species in the Order Sirenia and it is the only existing species of herbivorous mammal that lives exclusively in the sea including in India. They are listed as Vulnerable on the IUCN Red List and are protected in India under Schedule I of the Wild (Life) Protection Act, 1972.

15. Who among the following will be the first woman Director General (DG) of Police in Kerala?

A. Shikha Sharma
B. V. Vidyavathi
C. Jahnabi Phookan
D. R Sreelekha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer D. R Sreelekha

Explanation: R Sreelekha will be the first woman Director General of Police in Kerala. The Kerala government appointed her as Fire and Rescue Services DGP. She is a 1987 batch officer, she is also the first woman IPS officer of Kerala. Presently an Additional Director General of Police, she currently heads the Prisons and Correctional Services Department.

16. The Asian Development Bank (ADB) has granted a loan of ———— loan to India to upgrade 450 kms of state highways and major district roads in Maharashtra.

A. US $ 200
B. US $ 177
C. US $ 250
D. US $ 155
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. US $ 177

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) has granted a loan of US $ 177 loan to India to upgrade 450 kms of state highways and major district roads in Maharashtra. As part of the project, 2 major district roads and 11 state highways, with a combined length of 450 km, to 2-lane standard across seven districts of Maharashtra will be upgraded, with improved connectivity to national highways, interstate roads, seaports, airports, rail hubs, district headquarters, industrial areas, enterprise clusters and agricultural areas. The project will also focus on training the Maharashtra Public Works Department (PWD) project staff to build their capacity in climate change adaptation and disaster-resilient features in road design, road maintenance planning and road safety.

17. The International Day of United Nations Peacekeepers celebrated on which day-

A. 29th May
B. 28th May
C. 30th May
D. 27th May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 29th May

Explanation: International Day of UN Peacekeepers 2020 will be observed on May 29. The theme for this year’s Day is “Women in Peacekeeping: A Key to Peace” to help mark the 20th anniversary of the adoption of UN Security Council Resolution 1325 on Women, Peace and Security. The first UN peacekeeping mission was established on 29th May 1948, when the Security Council authorized the deployment of a small number of UN military observers to the Middle East.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

18. The RBI has imposed ₹5 crore fine on which public sector banks (PSB) for violating certain provisions.

A. United Bank of India
B. Punjab National Bank
C. Bank of India
D. Canara Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bank of India

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) imposed a penalty of Rs 6.50 crore on Karnataka Bank, Bank of India and Saraswat Co-operative Bank for non-compliance with central bank’s Income Recognition and Asset Classification norms. It fined Rs 5 crore on Bank of India, while it charged Rs 1.20 crore and Rs 30 lakh from Karnataka Bank and Saraswat Cooperative Bank, respectively. For Bank of India, the fine was imposed because it violated certain provisions on asset classification, divergence, opening of current accounts, and classification and reporting of frauds.

19. Name the noted Urdu author, humorist and satirist who passed away recently.

A. Khalid Jawed
B. Mujtaba Hussain
C. Razaul Jabbar
D. Shakeelur Rahman
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mujtaba Hussain

Explanation:  Noted Urdu author, humorist and satirist Mujtaba Hussain passed away. He was born on July 15, 1936, in Hyderabad, Telangana. Hussain was described as the Mark Twain of Urdu. He began his literary career from “Siasat”, a leading Urdu daily published from Hyderabad. Hussain was awarded the Padma Shri, the country’s fourth-highest civilian award, in 2007. He published a book titled “Mujtaba Hussain Jaisa Dekha Jaisa Paya” and “Mujtaba Hussain Aayeinon ke Beech” (deals with his art and styles).

20. Who among the following former Tamil Nadu footballer and coach passed away recently.

A. P. K. Banerjee
B. I.M. Vijayan
C. R. Shanmugam
D. Subrata Pal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. R. Shanmugam

Explanation: Former Tamil Nadu footballer and coach R. Shanmugam passed away. Shanmugam, who was born in Burma in 1943, represented the Burmese junior and senior national teams in 1966-67. Shanmugam played for Mohun Bagan in 1968, Indian Railways in the 1969 Nowgong senior Nationals, Tamil Nadu in the 1970 Jalandhar & ’71 Chennai senior Nationals. He’s played for the Integral Coach Factory (ICF) from 1969-77 in the top-tier of the Chennai Football Association (CFA) league. He attended the FIFA Coca Cola coaching course in 1978 & ’91, and the Olympic solidarity course in 1996. He obtained diplomas in football coaching from the National Institute of Sports in 1975-76 and the Brazilian Football Academy in 1995.

Current Affairs Today 30th May 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates | Read News Here

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 

1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest April 2020 PDF – 400+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers (New)
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)