Data Interpretation Questions
Data Interpretation Questions

Data Interpretation Questions For Bank

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exams. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart and Radar Chart).So here, In this article we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Data Interpretation Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Data Interpretation Questions Quiz-14


Directions -(1-5) Bar chart given below shows Downstream speed of five different boats in same river and time taken by these boats to cover same distance in upstream by each boat. Study the data carefully and answer the following questions. 

Note: Distance travelled is same by all five boats and stream speed is same.

1.Boat A and boat E start from point P and Q respectively and move towards each other. If distance between P and Q is 240 km then find after how much time they will meet for second time?

A 20 hours
B 25 hours
C 30 hours
D Either 20 hours or 16 hours
E Either 30 hours or 18 hours

Show Correct Answers

Correct Answer – E Either 30 hours or 18 hours

2.Time taken by boat B to cover 80 km in downstream is what percent more/less than time taken by boat C to cover 48 km in upstream. 

A 66.66%
B 33.33%
C 566.66%
D 533.33%
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B.33.33%

3.Speed of boat A in downstream is how much more/less than speed of boat D in upstream.

A 8 km/hr
B 4 km/hr
C 10 km/hr
D 2 km/hr
E 6 km/hr

Show Correct Answers

Correct Answer – E 6 km/hr

Required Difference=12-6=6Km/hr

4.Boat ‘C’ and boat ‘E’ starts moving in same direction in a circular river. If length of that circular river is 48 km, then after how much time they will meet second time. 

A 36 hours
B 24 hours
C 12 hours
D 16 hours
E 32 hours

Show Correct Answers

Correct Answer – B 24 hours

5.Find average of speed of boat A, B and D in still water?

A 9 km/hr
B 6 km/hr
C 7 km/hr
D 8 km/h
E None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D 8 km/h

Direction (6-10)  : Table given below shows number of lectures taken on different days in four different weeks of a month. Study the data carefully and answer the following questions. 

1st Week 2nd Week 3rd Week 4th Week Amount Paid For One Lecture Per Hour
Lectures on Monday & Tuesday each 8 6 9 Rs.4000
Lectures on Wednesday & Thursday each 7 5 8 Rs.6000
Lectures on Friday & Saturday each 6 6 8 10 Rs.9000

(i) There are no lectures on Sunday.
(ii) Month = First week + Second week + Third week + Fourth week

6. A professor gets Rs. 2 lakhs to take all lectures on Monday and Tuesday together in that month. If lectures are of 45-minute, 30-minute, 1 hour 40 minute and 40 minutes in first, second, third and fourth week respectively then find number of lectures taken on Monday of second week? 

A 4
B 6
C 3
D 12
E 8

Show Correct Answers

Correct Answer – B.6

7.Find amount obtained by a professor who takes lectures in whole fourth week having 40 minutes class on each day of that month.

A 3.48 lakh
B 1.74 lakh
C 2.32 lakh
D 1.16 lakh
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C 2.32 lakh

8.A professor takes lectures only on Wednesday. Find lectures taken by him on third week is what percent more or less than lectures taken by him on second week if he earns Rs. 1,21,500 by taking 45 minutes lecture on each week of that month. 

A 20%
B 80%
C 60%
D 100%
E 40%

Show Correct Answers

Correct Answer – E.40%

9.Find the ratio between amount given to professor who takes 45 minutes lecture on Wednesday of second week to professor who takes 40 minutes lecture on Saturday of fourth week.

A 1:2
B 3:8
C 1:3
D 3:5
E 8:27

Show Correct Answers

Correct Answer – B 3:8

10. Amount given to a professor who takes lecture on whole second week [1 hour each] is 12.5% more than amount given to that professor who takes lecture on whole first week [45 minutes each]. Find numbers of lectures taken on Monday of second week? 

A 8
B 4
C 6
D 12
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C 6