Computer Knowledge Questions for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam 2021
Computer Knowledge Questions for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam 2021
SBI PO Free Mock Test 2022

Computer Knowledge Questions for Banking Exams

Important Computer Knowledge Questions on Computer Organization and Data Processing Cycle for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam. If you are preparing for IBPS RRB Officer Scale-I and Office Assistant, NABARD Grade-A 2021, you will come across a section on Computer Organization and Data Processing Cycle” in Computer Knowledge. Here we are providing you “Computer Knowledge Questions on Computer Organization and Data Processing Cycle for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam 2021” based on the latest pattern for your daily practice.

Computer Knowledge Questions on Computer Organization and Data Processing Cycle will help you learn concepts on important topics in Computer Section. This Computer Knowledge Questions are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, NABARD Grade-A, RBI Assistant, LIC, and other competitive exams.

Computer Knowledge Questions on Computer Organization and Data Processing Cycle


1. When an instruction is read from the memory, it is called-

A. Memory write cycle
B. Instruction cycle
C. Fetch cycle
D. Memory Read cycle

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Fetch cycle

Explanation- The next instruction is fetched from the memory address that is currently stored in the program counter and stored into the instruction register. At the end of the fetch operation, the PC points to the next instruction that will be read at the next cycle.

2. Information travels between components of motherboard through-

A. Peripherals
B. Buses
C. CMOS
D. Flash memory

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Buses

Explanation- Information travels between components on the mother board through Buses. Information travels between components on the motherboard throu… Peripherals are the devices that are connected to the computer. It is used for the information to travel between components on the motherboard. For example, keyboard, mouse, scanner, printer etc.

3. Which of the following is not a type of data processing?

A. Real time processing
B. Batch Processing
C. Multi-processing
D. Multi-user processing

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Multi-user processing

Explanation-Other than D), all are the types of data processing.

Types of Data Processing

  • Electronic Data Processing (EDP)
  • Online Processing
  • Real time processing
  • Batch processing
  • Distributed Processing
  • Multi-Processing
  • Time sharing

4. Which one of these is not a characteristic or a function of a computer?

A. Data copy
B. Data processing
C. Data storage
D. Data collection

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Data copy

Explanation- Data collection, processing and storage are the functions of a computer.

5. Which part of CPU coordinates all functions of computer and other components?

A. ALU
B. Control Unit
C. Coordination board
D. Motherboard

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Control Unit

Explanation-The Control Unit (CU) is a component of a computer’s Central Processing Unit (CPU) that directs the operation of the processor. It tells the computer’s memory, Arithmetic Logical Unit (ALU) and input and output devices how to respond to the instructions that have been sent to the processor.

6. Which part of computer does addition, subtraction, multiplication, division and comparison?

A. ALU
B. PDA
C. Memory
D. Control Unit

Show Correct Answers

Correct Answer: A. ALU

Explanation-The ALU can perform Arithmetic and Logical operations. The set of arithmetic operations that an ALU supports to addition, subtraction and more complex mathematical operations.

7. ___________represents raw facts whereas ________ is meaning data.

A. Records, bytes
B. Information, bits
C. Data, information
D. Information, reporting

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Data, information

Explanation- computer accepts raw data as input and provides information as output after processing.

8. ________________ is the process of carrying out commands.

A. Executing
B. Decoding
C. Storing
D. Fetching

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Executing

Explanation- The process of carrying out commands is called executing.

9. Computer manipulate data in many ways, and this manipulation is called

A. upgrading
B. processing
C. batching
D. utilizing

Show Correct Answers

Correct Answer – B. processing

Explanation-Data processing refers to the transformation of raw data into meaningful output. Data can be done manually using a pen and paper, mechanically using simple devices e.g. typewriter or electronically using modern data processing tools e.g. computers.

10. On the motherboard, the connection points for chips are referred to as-

A. Lines
B. Ports
C. Sockets
D. Slots

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Sockets

Explanation- On the motherboard, the connection points for chips are referred to as Sockets.

Slots – for board plug
Sockets – connection points for chips
Ports – Connectors or cable plugs


Objective Computer Awareness Book PDF: 500+ Practice Questions with Detailed Solutions

Current Economy & Banking Awareness Cracker (January to July 2021) – Download EBook Now

Current Economy & Banking Awareness for IBPS, SBI, RBI and NABARD exams


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021