Coding Decoding Questions Banking & Insurance Exams
Coding Decoding Questions Banking & Insurance Exams

Coding Decoding Questions Banking & Insurance Exams

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions. Here we are providing you Coding Decoding Questions based on the new pattern For Bank Exams.

As we all know that In the Banking & Insurance, we have seen some changes in the pattern of Coding-Decoding questions since last year. You can expect a set of 5 questions from this Coding Decoding Questions. This New Pattern Coding Decoding Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions.

Reasoning Coding Decoding Questions | Set – 3

Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below:

In a certain language,

“Bitter patience sweet fruit” is coded as “co do go to”;

“Art is sweet happiness” coded as “to ho no qo”;

“Hoping is concealing bitter” is coded as “ko go no lo”;

“Patience art of hoping” is coded as “qo do lo fo”.

1. How is ‘Patience is happiness’ coded in the given language?
A. ‘ho no do’
B.  ‘ko do qo’
C. ‘to qo ko’
D. ‘do to go’
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ‘ho no do’

By decoding the given four sentences, we get-

Word Code
Bitter Go
Patience Do
Sweet To
Fruit Co
Art Qo
Is No
Happiness Ho
Hoping Lo
Concealing Ko
Of Fo

‘Patience is happiness’ is coded as ‘ho no do’ in the given language.

2. Which of the following words is coded as ‘fo’ in the given language?
A. of
B. Patience
C. Hoping
D. Art
E. Cannot be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – A. of

By decoding the given four sentences, we get-

Word Code
Bitter Go
Patience Do
Sweet To
Fruit Co
Art Qo
Is No
Happiness Ho
Hoping Lo
Concealing Ko
Of Fo

The word ‘of’ is coded as ‘fo’ in the given language.

3. How is the word ‘art’ coded in the given language?

A. Qo
B. Do
C. Lo
D. Fo
E. Cannot be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Qo

By decoding the given four sentences, we get-

Word Code
Bitter Go
Patience Do
Sweet To
Fruit Co
Art Qo
Is No
Happiness Ho
Hoping Lo
Concealing Ko
Of Fo

The word ‘art’ is coded as ‘qo’ in the given language

4. How is the word ‘Bitter’ coded in the given language?
A. To
B. Do
C. Go
D. Ko
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Go

By decoding the given four sentences, we get-

Word Code
Bitter Go
Patience Do
Sweet To
Fruit Co
Art Qo
Is No
Happiness Ho
Hoping Lo
Concealing Ko
Of Fo

5. Which of the following words is coded as ‘To’ in the given language?

A. Sweet
B. Fruit
C. Patience
D. Hoping
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sweet

By decoding the given four sentences, we get-

Word Code
Bitter Go
Patience Do
Sweet To
Fruit Co
Art Qo
Is No
Happiness Ho
Hoping Lo
Concealing Ko
Of Fo

Directions:(6-10) Answer the questions based on the information given below.

In a certain language,

“The shadow of Earth” is coded as “hi ki pi li”

“Sun shows the darkness” coded as “hi xi mi wi”

“Earth of the darkness” is coded as “hi wi li ki”

“Shadow of our sun” is coded as “pi ki mi yi”

6. What is the code for “SUN”?

A. mi
B. li
C. ki
D. pi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. mi

The code for the given words are shown in table,

Word Code
The Hi
Shadow Pi
Of Ki
Earth Li
Sun Mi
Shows xi
Darkness wi
Our yi

The code for “SUN” is “mi”.

7. What would be code for “OUR DARKNESS”?
A. wi, pi
B. yi, hi
C.  yi, wi
D. ki, mi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C.  yi, wi

The code for the given words are shown in table,

Word Code
The Hi
Shadow Pi
Of Ki
Earth Li
Sun Mi
Shows xi
Darkness wi
Our yi

The code for “OUR DARKNESS” would be “yi wi”.

8. Which of the following word determines the code of “xi”?
A. Darkness
B. Shadow
C. The
D. Shows
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Shows

The code for the given words are shown in table,

Word Code
The Hi
Shadow Pi
Of Ki
Earth Li
Sun Mi
Shows xi
Darkness wi
Our yi

The word determines the code of “xi” is “Shows”.

9. Which of the following word determines the code of “Pi”?
A. Shadow
B. Earth
C. Our
D. Of
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shadow

The code for the given words are shown in table,

Word Code
The Hi
Shadow Pi
Of Ki
Earth Li
Sun Mi
Shows xi
Darkness wi
Our yi

The word determines the code of “Pi” is “Shadow”.

10. What is the code for “Earth”?
A. pi
B. ki
C. li
D. mi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. li

The code for the given words are shown in table,

Word Code
The Hi
Shadow Pi
Of Ki
Earth Li
Sun Mi
Shows xi
Darkness wi
Our yi

The word determines the code of “Pi” is “Shadow”.

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)

Print Friendly, PDF & Email