Puzzle Questions
Puzzle Questions

Puzzle Questions With Answers

Hello Aspirants, As we all know that Puzzle is a vital part of reasoning section for every competitive exams. There are different kinds of Puzzle Questions asked in the examination.(Like – Linear Puzzle, Seating Arrangement Puzzle, Box Puzzle, Month Based Puzzle, Floor Puzzle).So here, In this article we will provide different puzzle with some questions.These Puzzle questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Reasoning Puzzle Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Puzzle based questions asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Puzzle section then you should practice more and more Puzzle Questions for Bank PO.

These “Puzzle Questions” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Reasoning Puzzle Questions Quiz-19


Directions (1-5)- Read the following information carefully and answer the questions.

Seven competitive eaters participated in eating and drinking competition. The persons who participated in both events were P, Q, R, S, T, U and V. The winner was to be selected based upon the time taken to complete the food/drinks. Each person completed their food/drinks in different time periods, i.e. no two persons completed their food/drinks at the same time. Each person obtained a particular position according to his performance. The one who got the top position performed better than others while one who got the lowest position performed worse. P ‘s position in eating competition was just above U but in drinking competition he was just below R. S ‘s position in drinking competition was just above V but in eating competition, he was just below T. No persons were assigned positions between P and S. At least four persons got positions above P in eating competition and at least four persons are below him in drinking competition. R did not get the highest or the lowest position in any race. U‘s performance was better than V’s in both the competitions.

1.Which of the following options denotes top three ranked persons in eating competition?
A. R, T and Q
B. U, R and P
C. R, T and S
D. P, U and V
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer -A. R, T and Q

Rank Eating competition Drinking competition
1 Q U
2 R R
3 T P
4 S S
5 P V
6 U Q/T
7 V T/Q

2.In drinking competition, how many persons performed better than Q?
A. Six
B. Five
C. Four
D. Can’t say
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer -D. Can’t say

Rank Eating competition Drinking competition
1 Q U
2 R R
3 T P
4 S S
5 P V
6 U Q/T
7 V T/Q

3.Who among the following got the same position both in eating and drinking competitions?
A. Only R
B. Only S
C. Both R and S
D. Can’t say
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer -C. Both R and S

Rank Eating competition Drinking competition
1 Q U
2 R R
3 T P
4 S S
5 P V
6 U Q/T
7 V T/Q

4.Who among the following persons was third from the bottom in drinking competition?
A. Q
B. T
C. V
D. Can’t say
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer -C. V

Rank Eating competition Drinking competition
1 Q U
2 R R
3 T P
4 S S
5 P V
6 U Q/T
7 V T/Q

5.Which of the following options denotes worst three performers in drinking competition?
A. V, Q and T
B. P, U and V
C. S, Q and T
D. Can’t be determined
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer -A. V, Q and T

Rank Eating competition Drinking competition
1 Q U
2 R R
3 T P
4 S S
5 P V
6 U Q/T
7 V T/Q

Directions-(6-10) Read the following information carefully and answer the questions.

There is a building in which seven shopkeeper – A, B, C, D, E, F and G sell grocery things on separate floors of a seven floor building, but not necessarily in the same order. The ground floor of the building is numbered 1, the floor above it 2 and so on until the topmost floor is numbered 7. Each shopkeeper sells different grocery things – Sugar, Wheat, Tea, Milk, Ghee, Salt and Pulse, but not necessarily in the same order. Each shopkeeper sells 7 different weights of their grocery things and it lies between 1kg to 10 kg. The weight of Milk is more than 2 kg. The total weight of Ghee and Salt is 10 kg. The shopkeeper who sells Milk lives on floor numbered 4. A does not live on the lowermost floor. Lives on any odd numbered floor below the one who sells Milk. Only two shopkeepers live between A and the shopkeeper who sells Pulse. Only one shopkeeper lives between B and F. The total weight of Sugar is square of the total weight of Ghee while the total weight of Pulse is square of the total weight of Milk. F lives on an even numbered floor and does not sell Milk. Only three shopkeepers live between the persons who sell Sugar and Tea respectively. The person who sells Sugar lives on any floor above the B’s floor. The person who sells Sugar does not live on the topmost floor. G lives on an even numbered floor but neither immediately above nor immediately below the floor of A. C does not sell Sugar or Tea. Only two shopkeepers live between D and the one who sells Milk. The person who sells Ghee lives on the floor immediately above the floor of the person who sells Salt. The difference between the weight of the Tea and Salt is 2 kg. The floor number and the weight of grocery things is same for the person C.

6.Who among the following lives exactly between the floors on which D and A live?
A. C
B. A
C. D
D. F
E. No one

Show Correct Answers

Correct Answer -D. F

Floor Shopkeeper Grocery Weight (Kg)
7 C Wheat 7
6 G Pulse 9
5 E Sugar 4
4 B Milk 3
3 A Ghee 2
2 F Salt 8
1 D Tea 6

7.Who among the following does sells Sugar?
A. A
B. D
C. E
D. C
E. No one

Show Correct Answers

Correct Answer -C. E

Floor Shopkeeper Grocery Weight (Kg)
7 C Wheat 7
6 G Pulse 9
5 E Sugar 4
4 B Milk 3
3 A Ghee 2
2 F Salt 8
1 D Tea 6

8.Who among the following lives on the floor immediately above the floor of D?
A. F
B. B
C. G
D. C
E. No one

Show Correct Answers

Correct Answer -A. F

Floor Shopkeeper Grocery Weight (Kg)
7 C Wheat 7
6 G Pulse 9
5 E Sugar 4
4 B Milk 3
3 A Ghee 2
2 F Salt 8
1 D Tea 6

9.Which of the following statements is/are not true according to the given information?
A. E lives on floor numbered 5 and he does not sell Milk
B. E sells Ghee and he does not live on floor numbered 4
C. C sells Wheat and he does not sell 6 kg.
D. Only two persons live between the floors of E and F
E. All the statements are true

Show Correct Answers

Correct Answer -B. E sells Onion and he does not live on floor numbered 4

Floor Shopkeeper Grocery Weight (Kg)
7 C Wheat 7
6 G Pulse 9
5 E Sugar 4
4 B Milk 3
3 A Ghee 2
2 F Salt 8
1 D Tea 6

10.F sells how many kgs of grocery things?
A. 2 kg
B. 8 kg
C. 6 kg
D. 4 kg
E. 10 kg

Show Correct Answers

Correct Answer -B. 8 kg

Floor Shopkeeper Grocery Weight (Kg)
7 C Wheat 7
6 G Pulse 9
5 E Sugar 4
4 B Milk 3
3 A Ghee 2
2 F Salt 8
1 D Tea 6

 

Print Friendly, PDF & Email