Banking and Financial Awareness for SBI, IBPS RRB & NABARD Exam 2021
Banking and Financial Awareness for SBI, IBPS RRB & NABARD Exam 2021

Banking and Financial Awareness for Bank PO Exams 2021

Current Banking Awareness PDF 2021. Important Banking and Financial Awareness Questions for SBI Clerk Mains, IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam. If you are preparing for upcoming SBI Clerk Mains, IBPS PO/Clerk, and IBPS RRB Officer Scale-I and Office Assistant, NABARD Grade-A 2021, you will come across a section on Banking Awareness. Here we are providing you “Banking and Financial Awareness Questions” for upcoming Banking and Insurance Exams based on the latest pattern for your daily practice.

Banking and Financial Awareness Questions will help you learn concepts on important topics in Banking Awareness Section. These Banking and Financial Awareness Questions are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, NABARD Grade-A, RBI Assistant, LIC and other competitive exams.

Banking and Financial Awareness Questions 2021

1. The headquarters of the World Economic Forum (WEF) is located in _____________.

A. Paris
B. Vienna
C. Geneva
D. Washington D.C.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Geneva

Explanation: The World Economic Forum (WEF), based in Cologny-Geneva, Switzerland, was founded in 1971 as a not-for-profit organization.

  • Cologny is a municipality in the Canton of Geneva, Switzerland.
  • It was granted “other international body” status in January 2015 by the Swiss Federal Government under the Swiss Host-State Act (International Organization status requires multiple governments).
  • The WEF’s mission is cited as “committed to improving the state of the world by engaging business, political, academic, and other leaders of society to shape global, regional, and industry agendas”

2. What does AMFI in banking sector stands for?

A. Asset Market of Financial Institutions
B. Asset Management Fund of India
C. Asian Management Fund Institutions
D. Association of Mutual Funds in India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Association of Mutual Funds in India

Explanation:The expanded form of AMFI is Association of Mutual Funds in India.  Association of Mutual Funds in India is a non-profit government organisation in the Mutual Funds’ sector that acts as a primary regulator under SEBI. Headquarters: Mumbai

3. The e-Kuber is the CBS of the RBI. What is the expanded form of CBS?

A. Credit Banking System
B. Cash Banking System
C. Core Banking Solution
D. Current Banking System
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Core Banking Solution

Explanation: CBS stands for Core Banking Solution.  The e-Kuber is the Core Banking Solution of the RBI which enables each bank to connect their single current account across the country.

4. Which payment company has launched peer-to-peer (P2P) lending app titled as ‘12% Club’ that will allow consumers to invest and earn up to 12% annual interest or borrow at a similar rate?

A. BharatPe
B. CCAvenue
C. Citrus Pay
D. Bill Desk
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. BharatPe

Explanation:BharatPe has launched peer-to-peer (P2P) lending app titled as ‘12% Club’ that will allow consumers to invest and earn up to 12% annual interest or borrow at a similar rate.  BharatPe has partnered with LenDenClub for this app and lending arrangement. Under this, consumers can invest their savings anytime by choosing to lend money. Apart from this, consumers can avail collateral-free loans of up to Rs 10 lakh on the 12% Club app for a tenure of 3 months. Borrowing will be fueled by a standard NBFC such as Hindon Mercantile to give loans to consumers.

5. Who has been appointed Managing Director and Chief Executive Officer of Indian Bank for three years?

A. Ashish Goel
B. TM Bhasin
C. Shanti Lal Jain
D. Arunava Banerjee
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Shanti Lal Jain

Explanation: Shanti Lal Jain has been appointed Managing Director and Chief Executive Officer of Indian Bank for three years. Jain is currently Executive Director (ED), Bank of Baroda. Department of Financial Services for appointment of Jain as Managing Director & Chief Executive Officer in lndian Bank for a period of three years with effect from the date of assumption of office on or after September 1, 2021. Jain’s appointment is extendable based on his performance by upto two years, or till attaining the age of superannuation (i.e.January 31, 2024).

6. The New Development Bank (NDB) has approved which country as its new member?

A. Sri Lanka
B. Bhutan
C. Nepal
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bangladesh

Explanation: The New Development Bank (NDB) established by the BRICS ((Brazil, Russia, India, China and South Africa) countries in 2015 has approved Bangladesh as its new member. The NDB Board of Governors initiated the negotiation to expand its membership in 2020. It has now approved the United Arab Emirates, Uruguay and Bangladesh as its first new member countries. Since the beginning of its operations, NDB has approved about 80 projects totaling a portfolio of USD 30 billion. Projects in areas such as transport, water and sanitation, clean energy, digital infrastructure, social infrastructure and urban development are within the scope of the Bank.

7. Who has been elected as the president of the Institute of Economic Growth (IEG) Society?

A. VK Chaturvedi
B. Raghuram Rajan
C. NK Singh
D. Urjit Patel
E. None of these

  1. Power Grid Corporation of India Limited

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NK Singh

Explanation: N.K. Singh, the chairman of the Fifteenth Finance Commission, has been elected as thepresident of the Institute of Economic Growth (IEG) Society. He succeeds Dr. Manmohan Singh, former Prime Minister of India, who retired from the presidency of the IEG Society earlier this month. Tarun Das, former director general, Confederation of Indian Industry (CII) is the current chairman, board of governors and professor Ajit Mishra is the director of the institute. Founded by Dr. V.K.R.V. Rao, along with the Delhi School of Economics, the Institute of Economic Growth has been at the forefront of applied economics research since the 1950s. It has promoted inter-disciplinary and social science research since its inception.

8. What is expanded form of CFMS?

A. Centralised Funds Monitoring System
B. Simultaneous Funds Management System
C. Circular Funds Management System
D. Centralised Funds Management System
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Centralised Funds Management System

Explanation: It is a system set up, operated and maintained by the Reserve Bank of India to enable operations on current accounts maintained at various offices of the Bank, through standard message formats in a secure manner.  The CFMS comprises two components – the Centralised Funds Enquiry System (CFES) and Centralised Funds Transfer System (CFTS).

9. What amount of funding in total has been announced by the World Bank for Covid-19 vaccines for developing countries?

A. $24 billion
B. $20 billion
C. $15 billion
D. $10 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –B. $20 billion

Explanation:  The World Bank has added $8 billion more for Covid-19 vaccines, totalling $20 billion, for developing countries. Earlier it had announced $12 billion. The funding will be available through 2022. The World Bank is expanding its financing available for Covid-19 vaccine financing to $20 billion over the next 18 months, adding $8 billion to the previously announced $12 billion. Further, the Bank also provided over $4 billion for the purchase and deployment of Covid vaccines for 51 developing countries, half of which are in Africa.

10. Who has been named as the interim CEO of Ujjivan Small Finance Bank?

A. Ashish Goel
B. Arunava Banerjee
C. Upma Goel
D. Carol Furtado
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Carol Furtado

Explanation: Ujjivan Small Finance Bank has named Carol Furtado as interim CEO of the Bank after whole time CEO Nitin Chugh resigned recently with effect from 30th September 2021. She has been appointed as the officer on special duty (OSD) of the bank. She is currently serving as the CEO of Ujjivan Financial Services. Her appointment is subject to the approval of the Reserve Bank of India. Ujjivan SFB Headquarters: Bengaluru.

Current Economy & Banking Awareness Cracker (January to July 2021) – Download EBook Now

Current Economy & Banking Awareness for IBPS, SBI, RBI and NABARD exams

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021