Quant Miscellaneous/Word-Problem Quiz for Banking, Insurance & SSC Exams
Quant Miscellaneous/Word-Problem Quiz for Banking, Insurance & SSC Exams

Quantitative Aptitude Miscellaneous/Word-Problem Quiz

Hello Aspirants, As we all know that Quant Miscellaneous Questions is a important part of quantitative aptitude section for every competitive exams.Different kind of Quant Miscellaneous questions asked in every competitive exam. (Like – Percentage, Profit & Loss, Time and Work, Ratios and Proportions, Permutations and Combinations, Time and Distance, Boat and Streams, Probability, Average, Simple Interest, Compound Interest, Problems on Ages,).So here, In this article we will provide different arithmetic questions.These Quant Miscellaneous questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Quant questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 10 Quant Miscellaneous Questions asked in the Prelims exam (Bank).You want to score more in the Quant section then you should practice more and more Quant Miscellaneous questions.

Quant Miscellaneous Questions Quiz | Set 3


1. In container A the ratio of milk and water is 4:1 and in container B the ratio of milk and water is 5:1. If 60 liters of mixture taken out from container B and mixed into container A, then the quantity of milk in container A becomes equal to milk in container B, and if 20 liters of mixture taken out from container A and mixed into container B, then the quantity of water in A becomes equal to quantity of water in container in B. Find the quantity of mixture contains in container A initially.

A. 700 Litres
B. 150 Litres
C. 160 Litres
D. 90 Litres
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 700 Litres

Explanation: Let milk in container A be 4x and water x liters respectively.
And milk in container B be 5y and water y liters.
ATQ,

4x+50=5y-50, = 4x-5y=-100……1)
ATQ,
x – 4 = y + 4
x – y = 8……(2)
eq (2) x 5-veq. (1)
x=140
Initial quantity in container A = 5x = 700 liters

2.Find the ratio of Rocky‘s age to Maya‘s age as the ratio between Rocky‘s age four years hence and Maya‘s age three years ago is 6 : 5 and the ratio between Rocky‘s age two years ago and Maya‘s age four years hence is 6 : 11

A. 7:9
B. 5:8
C. 8:11
D. 3:11
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 7:9

Explanation:

(R+4)/(M-3)=6/5 ……1)

(R-2)/(M+4)=6/11 …..2)

R = 14, M = 18
Ratio = 7 : 9

3.5 boys and 6 girls can do a piece of work in 14 days, while 4 boys and 8 girls can do the same piece of work in 12 days. In how many days can 11 boys and 6 girls do the same piece of work?

A. 12 2/11 days
B. 8 2/11 days
C. 9 2/11 days
D. 11 2/11 days
E. 10 2/11 days

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 10 2/11 days

Explanation:

4.Sujata takes 7 hours 40 minutes in walking to a certain place and riding back. If she walks on both ways she will lose one hour. The time she would take to ride both ways is?

A. 2 hr 50 Min.
B. 6 hr 40 Min.
C. 5 hr 30 Min.
D. 4 hr 30 Min.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6 hr 40 Min.

Explanation: Walking + Riding = 7 hours 40 minutes
Walking + Walking = 8 hours 40 minutes
So Walking = 4 hours 20 minutes
Riding + Riding = 6 hours 40 minutes

5.A person divided his total amount into two parts in the ratio of 3:2. He invested the first part in a bank which gives simple interest at the rate of 10% pa and the second part in another bank which gives simple interest at the rate of 20%. If after 3 years the total interest received by him from both the banks is 42% of the total amount he deposited in both the banks together, what is the total amount he deposited?

A. 22000
B. Can’t be determined
C. 19500
D. 17600
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Can’t be determined

Explanation: We cannot find the answer by given information.

6.In how many ways, 5 boys and 6 girls can be seated in a row such that no two boys are not immediate neighbours and either one or no boy is sitting at any extreme end?

A. 11!
B. 6!*4!
C. 6!*5!*7
D. 6!*5!
E. (6!)2

Show Correct Answers

Correct Answer – E. (6!)2

Explanation: 6 girls can be seated in 6! Ways.
No. of ways 5 boys can be seated among six girls such no two boys are immediate neighbours and either one or no boy is sitting at any extreme end  =6C5×5!=6×5!=6!
Total no. of ways  =6!×6!=(6!)2

7.A man spends 75% of his income. His income increases by 20% and his expenditure also increase by 10%. The percentage increase in his saving is: 

A. 45%
B. 50%
C. 37%
D. 59%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 50%

Explanation:

8.Radius and height of cylinder is equal to breadth and length of rectangle respectively. If area of rectangle is 126  cm2cm2 and length of rectangle is 12 cm, find volume of cylinder?

A. 4164 cm3
B. 4156 cm3
C. 4148 cm3
D. 4168 cm3
E. 4158 cm3

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 4158 cm3

Explanation:

9.The ratio of the income of Seeta and Rekha is 20:21 and the ratio of their expenditures is 19:20. If at the end of the year, each save Rs 4000 then the yearly income of Seeta is:-

A. 80000
B. 84000
C. 82000
D. 81000
E. 80500

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 80000

Explanation: According to the question,
Let the income of Seeta and Rekha be 20x and 21x, respectively and let their expenditures be 19y and 20y respectively.
20x – 19y = 4000 …..(1)
21x – 20y = 4000…..(2)
On multiplying (1) by 20, (2) by 19 and subtracting, we get
400x – 380y = 80000
399x – 380y = 76000
On Solving, we get
x = 4000
Seeta’s income = 20x = 80000

10.If Rakesh sells an article at 5757 th of its selling price and secures a profit of 30%, what will be the profit or loss percentage if he sells it at the actual selling price?

A. 26%
B. 82%
C. 56%
D. 79%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 82%

Explanation:  

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2020 – Download Now

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF