GEOGRAPHY MOCK QUESTIONS

0

Geography mock questions for practice

Geography questions has been playing very vital role in every exams. Candidates find these questions of Geography very relatable but find difficulty in answering Geography questions because of lack of practice so we are providing reliable and good quality set of Geography mock questions for practice.

For better results in geography question candidate should be prepared well through geography NCERT books.

Candidates who are preparing for different examination these Geography mock questions for practice   are very useful to know how well the preparation is going on. So here is set of some Indian Geography mock questions for practice.

Set of general knowledge questions on Geography.

SET-G

 

Q-1 What type of vegetation occurs where the following conditions prevail?

  1. Podzol soils.
  2. Annual temperature Range 38°C.
  3. Annul Precipitation About 300 mm which is fairly uniform distributed throughout the year.

Codes

(A)Thorn Shrub                           (b) Coniferous Forest

(c) Temperate Grassland             (d) Monsoon Forest

 

Q-2  Regarding ‘carbon credits’, which one of the following statements is not correct?

(a)The carbon credit system was ratified in conjunction with the Kyoto Protocol

(b)Carbon credits are awarded to countries of groups that have reduced greenhouse gases below their emission quota

(c)The goal of the carbon credit system is to limit increase of carbon dioxide emission

(d)Carbon credits are traded at a price fixed from time to time by the United Nations Environment Programme

 

Q-3  Which of the following natural characteristics are associated with the dry monsoon forests of India? 

  1. Annual rainfall is below 50 cm.                  
  2. The trees have short roots.   
  3. Thorny shrubs and grasslands grow between the trees.
  4. Mango, mahua sisam, keekar etc are the prominent trees.                     

Selected the correct answer from the codes given below

(a) 1 and 2                        (b)  1, 2 and 3

(c)   2 and 4                      (d)  3 and 4

 

Q-4    In the context of India’s Five Year Plan a shift in the pattern of industrialization, with lower emphasis on heavy industries and more on infrastructure begins in  

(a)  Fourth Plan

(b)  Sixth Plan

(c)  Eighth Plan

(d)  Tenth Plan

 

Q-5  With reference to Indian transport systems consider the following statements? 

  1. Indian railway system is the largest in the world.          
  2. National Highways cater to 45% of the total land transport demand.
  3. Among the states, Kerala has the highest density of surface road.
  4. National Highway No. 7 is the longest in the country.

Which of the statements given above are correct?  

(a)1 and 2                                    (b)  1 and 3

(c)  2 and 3                                  (d)  2 and 4

 

Q-6  Consider the following statements  

  1. Vishakhapatnam is the deepest port of India.          
  2. Kochin is a natural harbor.

Which of the above given statements is/are true?  

(a)Only 1                                      (b)  Only 2

(c)  Both 2 and 3                         (d)  None of these

 

Q-7 Consider the following agricultural practices 

  1. Contour bunding          
  2. Relay cropping
  3. Zero tillage

In the context of global climate change, which of the above help/helps in carbon sequestration/storage in soil?

(a) 1 and 2                                    (b)  Only 3

(c)  1, 2 and 3                               (d) None of these

 

Q-8  Consider the following crops of India  

  1. Cowpea          
  2. Green gram
  3. Pigeon pea

Which of the above is/are used as pulse, fodder and green manure?

(a)1 and 2                         (b)  Only 2

(c)  1 and 3                       (d) 1, 2 and 3

 

Q-9  Assertion  (A) Bengaluru receives much higher average annual rainfall than that of Mangalore.

Reason (R) Bengaluru has the benefit of receiving rainfall both from South-West and North-East monsoos .

Codes

(a)Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(b)Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

(c)A is true, but R is false

(d)A is false, but R is true

 

Q-10  Following are the characteristics of an area in India  

  1. Hot and humid climate.
  2. Annual rainfall 200 cm.
  3. Hill slopes up to an altitude of 1100 metres.
  4. Annual range of temperature 15°C to 30°C.

    Which one among the following crops are you most likely to find in the area described above?

(a) Mustard                   (b) Virginia tobacco

(c) Pepper                      (d) Cotton 

 

Solutions for Geography mock questions for practice SET-G

  1. A
  2. B
  3. D
  4. C
  5. D
  6. C
  7. C
  8. D
  9. D
  10. C

 For more mock questions click here

Thank you all and All the best

Never think there is anything impossible for the soul. It is the greatest heresy to think so. If there is sin, this is the only sin; to say that you are weak, or others are weak.- Swami Vivekananda

Quantitative Aptitude book For Banking and Insurance Exams