FCI Prelims Numerical Aptitude Practice Questions
FCI Prelims Numerical Aptitude Practice Questions

FCI Practice Questions Set – Numerical Aptitude

FCI Phase I Practice Questions. FCI Quant Practice Questions. FCI Prelims Practice Set. FCI Numerical Aptitude Practice Questions. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Numerical Aptitude section. If you are preparing for FCI Exam 2019  you will come across a section on Numerical Aptitude Section. Here we are providing you with English Language quiz on “FCI Practice Questions Numerical Aptitude for FCI Phase I Exam 2019”  for your daily practice.

As we all know Food Corporation of India FCI)  has come up with 4000+ vacancies in various departments. It is very important for all the individuals who wish to prepare for FCI exam to practice with latest pattern questions based on FCI syllabus and the exam pattern. This “FCI Quant Aptitude Practice Questions” is also important for other banking exams such as SSC, Railways, CWC and other competitive exams.

FCI Practice Questions Numerical Aptitude | Set-3


1. A shopkeeper, sold dried apricots at the rate Rs 1,310 a kg and bears a loss of 13%. Now if he decides to sell it at Rs 1,441 per kg, what will be the result? 

A. 8.6 percent loss
B. 4.3 percent gain
C. 4.3 percent loss
D. 8.6 percent gain

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 4.3 percent loss

2. The perimeters of a square and an equilateral triangle are equal. If the diagonal of the square is 9 cm, what is the area of the equilateral triangle?

A. 18√3 sq cm
B. 9√3 sq cm
C. 18√2 sq cm
D. 9√2 sq cm

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 18√3 sq cm

3. Two numbers are 30% and 60% lesser than a third number. By how much percent is the second number to be enhanced to make it equal to the first number? 

A. 75 percent
B. 42.86 percent
C. 30 percent
D. 50 percent

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 75 percent

4. By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 5:7, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 11:9. In what ratio has the total collection increased or decreased?

A. Increased in the ratio 55:63
B. Decreased in the ratio 63:55
C. Increased in the ratio 45:77
D. Decreased in the ratio 77:45

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Increased in the ratio 55:63

5. A dishonest milkman buys milk at Rs. 25 per litre and adds 1/5 of water to it and sells the mixture at Rs 29 per litre. His gain is

A. 16 percent
B. 39.2 percent
C. 24 percent
D. 32 percent

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 39.2 percent

6.  The price of an article is cut by 21%, to restore to its original value, the new price must be increased by

A. 21 percent
B. 26.58 percent
C. 17.36 percent
D. 26.25 percent

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 26.58 percent 

7. There is 40% increase in an amount in 8 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 36000 after 2 years at the same rate?

A. Rs 6150
B. Rs 7687.5
C. Rs 3690
D. Rs 4612.5

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs 3690

8. Rohit sells a table at a profit of 25%. If he reduces its selling price by Rs 300, then he suffers a loss of 5%. What was the initial selling price (in Rs) of the table?

A. 800
B. 1000
C. 1040
D. 1250

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1250

9. Marked price of an item is Rs. 100. On purchase of 2 items discount is 25% while on purchase of 4 items discount is 43%. Rajasi buys 6 items, what is the effective discount? 

A. 37 percent
B. 26.25 percent
C. 9.6 percent
D. 24.6 percent

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 37 percent

10. On dividing a number by 47, we get 75 as quotient and 18 as remainder. What is the number?

A. 3507
B. 3543
C. 3486
D. 3561

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 3543

FCI Prelims English Language Practice Questions | Click Here


110+ SSC CGL Previous Year Questions Papers PDF – Download Now ( All Shift – Prelims)


Download Important Free PDF

400 Important Chemistry Questions and Answer PDF 400 Important Physics Questions and Answer PDF 400+ Important Biology Questions and Answer PDF
850+ One Word Substitution PDF for SSC CGL 2018 – Download Free Now

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)