FCI Prelims English Language Practice Questions | Set-1
FCI Prelims English Language Practice Questions

FCI Prelims English Language Practice Questions 

FCI Phase I Practice Questions. FCI English Practice Questions. FCI English Language Practice Questions. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Englishsection. If you are preparing for FCI Exam 2019  you will come across a section on English Language Section. Here we are providing you with English Language quiz on “New Pattern English Language for FCI Phase I Exam 2019”  for your daily practice.

As we all know Food Corporation of India FCI)  has come up with 4000+ vacancies in various departments. It is very important for all the individuals who wish to prepare for FCI exam to practice with latest pattern questions based on FCI syllabus and the exam pattern. This “FCI English Language Practice Questions” is also important for other banking exams such as SSC, Railways, CWC and other competitive exams.

FCI English Language Practice Questions | Set-1


Direction (1-2) In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’. 

1. I want you to (1)/ write an essay (2)/ which will be include in the journal. (3)/ No error (4)
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Show Correct Answers

Correct Answer – C.  which will be include in the journal.

Solution: Replace “will be include” with “will be included”. Correct format is will+be+V3.

2. For peace and happiness in the world, (1)/ we need to remind ourselves (2)/ of our philosophy and cultural. (3)/ No error (4)
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 3 of our philosophy and cultural

Solution: Replace “cultural” with “culture” because and is used to join same type of words like noun to noun.

Direction – In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 

3. Anita ______ a collection of every nations’ currency.

A. has
B. possess
C. is
D. have

Show Correct Answers

Correct Answer – A. has 

4. The bus from Haridwar to Delhi ______ at 11:15 a.m. daily
A. come
B. arrived
C. arrive
D. arrives

Show Correct Answers

Correct Answer – D. arrives 

Direction – In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word. 

5. Noxious

A. Sterile
B. Harmful
C. Wholesome
D. Curing

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Harmful 

Explanation: “ Noxious” means harmful, poisonous, or very unpleasant.

6. Herald 

A. Messenger
B. Flock
C. Newcomer
D. Old

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Messenger 

Explanation: “ Herald” means a person or thing viewed as a sign that something is about to happen.

Direction –  In the following question, out of the given four alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word. 

7. Preclude 
A. Include
B. Prevent
C. Impede
D. Stop

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Include

Explanation: “ Preclude” means prevent from happening; make impossible.

8. Deserter
A. Criminal
B. Loyalist
C. Refugee
D. Runaway

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Loyalist 

Explanation: “ Deserter” means a member of the armed forces who deserts.

Direction – In the following question, a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Select the correctly spelt word. 

9.
A. Fallacoius
B. Falacious
C. Fallacious
D. Facllacous

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Fallacious

Explanation: “ Fallacious” means based on a mistaken belief

10. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Wine and dine 

A. Get drunk before dinner.
B. A place where both alcohol and food is served.
C. Live a hedonistic life.
D. When somebody is treated to an expensive meal.

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. When somebody is treated to an expensive meal. 

Explanation: Wine and dine means To entertain someone with lavish meals, typically in order to gain their favor in some way, either personally or professionally.


110+ SSC CGL Previous Year Questions Papers PDF – Download Now ( All Shift – Prelims)


Download Important Free PDF

400 Important Chemistry Questions and Answer PDF 400 Important Physics Questions and Answer PDF 400+ Important Biology Questions and Answer PDF
850+ One Word Substitution PDF for SSC CGL 2018 – Download Free Now

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)