Reasoning Ability Data Sufficiency Questions
Reasoning Ability Data Sufficiency Questions

Data Sufficiency Reasoning Questions

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across Reasoning Ability Data Sufficiency Questions. Here we are providing you Data Sufficiency Reasoning Questions based on the new pattern For Bank Exams.

As we all know that Data Sufficiency Reasoning Questions is an important topic which is widely asked in the Banking & Insurance and other competitive exams. You can expect a set of 3-5 questions from this Reasoning Data Sufficiency Topic. This Reasoning Data Sufficiency Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of Data Sufficiency Reasoning Questions.

Reasoning Ability Data Sufficiency Questions | Set-3


1. Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.
Eight people viz. G, H, I, J, K, L, M and N lives in a Building on different floors from top to bottom(such as ground floor numbered as 1 and top is numbered as 8) where I lives on floor number 6. Who among the following lives on 4th floor?
(I)Only one person lives between L and M. J lives above I. There is a gap of three floors between J and L and both of them lives on odd number of floor.
(II)Three persons live between K and H. N lives just above H who lives on even numbered floor.

  1. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
  5. If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Show Correct Answers

Correct Answer – B. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

Explanation:-Only statement II is sufficient to answer the question as from II statement it is clear that H lives on 4th floor. Statement I is not required to answer the question.

Floors Persons
8 K
7
6 I
5 N
4 H
3
2
1

2.Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

Seven people viz. A, D, F, L, M, Q, R are sitting in a row some of them are facing north while some of them are facing south direction. R sits at an extreme end of the row. F is not facing south direction. D sits third to the left of F. Who sits to the immediate right of F?
(I)M sits third to right of R.Q sits second to the left of M.D is not an immediate neighbor of Q.
(II)A sits third to the left of Q. F is an immediate neighbor of M.F sits second to the right of L.

  1. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
  5. If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Show Correct Answers

Correct Answer – A. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

Explanation:-From Only statement I there will be two possible cases-

From both possible cases it is clear that Q sits to the immediate right of F.So only Statement I alone is sufficient to answer the question but Statement II alone is not sufficient to answer the question.

3.Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

In a certain code language -‘benefits life in loss’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’ then what will be the code of ‘Benefits’?
(I)The code of ‘live life trouble benefits’ is ‘mlp hlt ngi snk’,
(II) The code of ‘live happy feeling at’ is ‘ngi riy nop hus’.

  1. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question. 
  3. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
  5. If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Show Correct Answers

Correct Answer – D. If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Explanation:- Statement I and II together are not sufficient to answer the question as by combining both I and II together we get the code of Benefit can be either mlp or hlt.

4. Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

Amongst U, V and W, who scored the highest number of runs in the series XYZ?
I. Strike rate of U was less than V but higher than W in the series.
II. Number of total centuries and fifties made by V were higher than U and W both, in the series.

  1. If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
  5. If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Show Correct Answers

Correct Answer – D. If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Explanation:-We are not getting proper information from both the statements.

5.Each of the questions below, consist a question and three statements numbered I, II and III. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the three statements and Give answer-

What is the code for ‘Launched’ in a certain code language?

(I) In a certain code language ‘dispatch has unusual’ is coded as ‘la du pu’ and ‘North has launched’ is coded as ‘hp du ta’.
(II) In a certain code language ‘dispatch unusual recent months’ is coded as ‘ph pu lp la’ and ‘North has ramp recent’ is coded as ‘ph du pa hp’.
(III) In a certain code language ‘Ramp a pair of’ is coded as ‘pa lt pn ch’ and ‘legs of pair’ is coded as ‘lt lh pn’.

  1. If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III is not required to answer the question.
  2. If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II is not required to answer the question.
  3. If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not required to answer the question.
  4. If the data in all three statements I, II and III together are necessary to answer the question.
  5. If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question.

Show Correct Answers

Correct Answer – A. If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III is not required to answer the question.

Explanation:-From I and II, we get-

Words Code
Has du
North hp
Dispatch/Unusual Pu/la
Recent Ph
Ramp Pa
Launched ta
Month lp

6.Each of the questions below, consist a question and three statements numbered I, II and III. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the three statements and Give answer-
In a family having seven persons i.e. P, I, A, H, W, N and S, how is P related to H (the family has three generation)?

(I) I is Sister of P. W is daughter of A. S is married to W. N is nephew of H, who is brother of W. I is mother of H.
(II) A is married to I, who is mother of H. H has only one sister, who is married to S. N is son of S. A is brother in law of P.
(III) H is brother of W, who is married to A. A is son of P, who is married to I. N is the only son of W and is brother of S.

  1. If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III is not required to answer the question.
  2. If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II is not required to answer the question.
  3. If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not required to answer the question.
  4. If the data in all three statements I, II and III together are necessary to answer the question.
  5.  If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question.

Show Correct Answers

Correct Answer – E.  If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question.

Explanation:- All statements together are not sufficient to answer the question.

7.Each of the questions below, consist a question and three statements numbered I, II and III. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the three statements and Give answer-

Among eight friends A, B, C, D, E, F, G and H, who is sitting between D and G (when counted from left of D)? (It is given that all the friends are sitting around circular table facing towards the center of the table).

(I) E is seated immediate left of D and third to the left of F, who is near to C.
(II) H is seated fourth to the left of D, who is not near to A.
(III) G is seated third to the Right of A, who is second to the left of B, who is not near to C.

  1. If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III is not required to answer the question.
  2. If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II is not required to answer the question.
  3. If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not required to answer the question.
  4. If the data in all three statements I, II and III together are necessary to answer the question.
  5. If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question

Show Correct Answers

Correct Answer – B. If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II is not required to answer the question.

Explanation:-From 1st and 3rd statement we get-

8.Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Who is to the immediate right of G among seven persons E, F, G, H, I, J and K facing inside?

I. I sits third to the left of H and G is second to the left of I. The person, who sits third to the right of G, is third to the left of E.
II. F sits fourth left of the person, who sits immediate right of E. H is to the immediate right of K.

  1. If statements I alone is sufficient to answer the question, but statement II alone is not sufficient to answer the question.
  2. If statement II alone is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
  3. If statement either I or II is sufficient to answer the question.
  4. If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the questions.
  5. If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the questions.

Show Correct Answers

Correct Answer – E. If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the questions.

Explanation:- By using both statement together-

9.Each of the questions below, consist a question and three statements numbered I, II and III. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the three statements and Give answer-What is the position of P in a class of 12 students?

I. S is second from the left end and T is sixth from the right end. U is immediate right of S. R is fifth right of U.
II. Q is fourth from the left end. R is fourth right to Q. P is immediate neighbour of R.
III. X is fourth from the left end and second to the left of R.

  1. If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
  2. If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
  3. If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
  4. If the data in all three statements I, II and III together are necessary to answer the question.
  5. If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question.

Show Correct Answers

Correct Answer – A. If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.

Explanation:- From I and II-

10.Each of the questions below, consist a question and three statements numbered I, II and III. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the three statements and Give answer-
If all the friends Z, B, C, D, P, Q, R and S are sitting around circular table facing outside the center of the table, then how many persons are sitting between B and R (when counted in clockwise direction from B)?

Statements:
I. P is seated immediate right of D and third to the right of R, who is near to C.
II. S is seated third to the left of D, who is not near to Z.
III. Q is seated third to the left of Z, who is second to the right of B, who is not near to C.

  1. If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
  2. If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
  3. If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
  4. If the data in all three statements I, II and III together are necessary to answer the question.
  5. If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question.

Show Correct Answers

Correct Answer – B. If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.

Explanation:- By using I and III statement we can see that all person are arranged in a circular table.

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

Reasoning Ability Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Reasoning Ability Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Reasoning Ability Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Syllogism Questions Machine Input Output Logical Reasoning Questions
Coding-Decoding Questions Reasoning Miscellaneous Puzzle and Seating Arrangement

A Complete Book of High-Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2021 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)