Quantitative Aptitude Data Sufficiency Questions
Quantitative Aptitude Data Sufficiency Questions

Quant Data Sufficiency Questions

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS PO, SBI PO and Clerk, NIACL AO, RBI Grade Officer, SEBI, NABARD grade A and B etc.you will come across Quantitative Aptitude Data Sufficiency Questions. Here we are providing you Data Sufficiency Questions based on the new pattern For Bank Exams.

As we all know that Data Sufficiency Questions is an important topic which is widely asked in the Banking & Insurance and other competitive exams. You can expect a set of 3-5 questions from this Data Sufficiency Topic. This Data Sufficiency Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of Quantitative Aptitude Data Sufficiency.

Data Sufficiency Questions Set – 3


1. A joker has three identical boxes having same number of balls but are of different colors. In each box ‘x’ balls are red, 7 balls are blue and ‘y’ balls are green. Find (x+y)?
A. Probability of choosing one ball which is either red or blue from any one of the boxes, is 3/4.

B. Number of ways to select two balls from any one of the boxes is 6.
C. Probability of choosing one ball which is either red or green from any one of the boxes is 9/16.
A. Only statement ‘A’ alone is sufficient to answer the question
B. Only statement ‘B’ alone is sufficient to answer the question
C. Only statement ‘C’ alone is sufficient to answer the question
D. Any of two statements are sufficient to answer the question
E. Both A and C are required together

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Only statement ‘C’ alone is sufficient to answer the question

Explanation-

2. Is (bc-ab) even integer or odd integer if a, b and c are integers?
A. a, b and c are in arithmetic progression.
B. Set {a,b,c} is co prime and a,b and c are consecutive integers.
C. a, b and c all three are prime numbers. 

A. Either statement ‘A’ or ‘B’ alone is sufficient to answer the question
B. Either statement ‘B’ or ‘C’ alone is sufficient to answer the question
C. Either statement ‘C’ or ‘A’ alone is sufficient to answer the question
D. Any of two statements are sufficient to answer the question
E. Any one of them is sufficient to answer the question

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Either statement ‘A’ or ‘B’ alone is sufficient to answer the question

Explanation-

3. Find the area of a rhombus?
A. The ratio of the diagonals of the rhombus is 3 : 4.
B. The perimeter of the rhombus is equal to that of a square whose diagonal length is 20√2m.
C. The difference between the squares of the diagonals of rhombus is 448 m².

A. Statement ‘A’ and ‘B’ together are sufficient to answer the question
B. Statement ‘B’ and ‘C’ together are sufficient to answer the question
C. Statement ‘C’ and ‘A’ together are sufficient to answer the question
D. Any of two statements are sufficient to answer the question
E. Any one of them is sufficient to answer the question

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Any of two statements are sufficient to answer the question

Explanation-

4.The following questions are accompanied by three statements A, B and C. You have to determine which statement(s) is/are necessary/sufficient to answer the question.

If 8 boys and 12 girls can do a work in 10 days then in how many days, 12 boys and 12 girls can do the same work?
A. 6 boys and 15 girls can do the same work in 10 days.
B. Work done by 2 boys is equal to the work done by 3 girls.
C.16 boys can do half of the same work in 5 days.

A. Any one of them
B. Only C and either A or B
C. Only B and either C or A
D. Any two of them
E. Only either A or B

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Any one of them

Explanation-

 

 

 

 

 

 

 

5. The following questions are accompanied by three statements A, B and C. You have to determine which statement(s) is/are necessary/sufficient to answer the question.

A train crosses another train in 10 sec. Find out the lengths of the trains.
A. Ratio between the lengths the of second and first train is 4 : 5.
B. Ratio between the speed of first and second trains is 1 : 2.
C. The speed of first train is 36 km/hr.

A. Only A and B together
B. Only B and C together
C. Only A and C together
D. Questions can’t be answered even after using all the information
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Questions can’t be answered even after using all the information

Explanation-

6. The following questions are accompanied by three statements A, B and C. You have to determine which statement(s) is/are necessary/sufficient to answer the question.

Find the height of an equilateral triangle.
A. Perimeter of the triangle is equal to the perimeter of the rectangle whose length and breadth are in the ratio of
5 :3.
B. Perimeter of the square is 48 m, which is twice the perimeter of the triangle.
C. Area of the triangle is 16√3 m².

A. Any two of them
B. Any of them
C. Only C
D. Either B or C alone
E. A and either B or C

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Either B or C alone

Explanation-

7. X, Y and Z secured 45%, 50% and 60% marks respectively in Biology. W’s marks in Biology is 12.5 more than X’s marks and 4 less than Z’s marks. To find the individual marks of four students which of the following statements are required.
I. For the student total marks obtained in Biology is 311.5.
II. Total of W’s and X’s marks in Biology is 147.5.
III. Z has obtained 84 marks.

A. I and II together
B. Only III
C. A and either II or III
D. All together
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: E. None of the above

Explanation-

 

 

 

 

8. What will be the share of R in the profit earned by V, R and A together?
I. They together earned a profit of Rs. 54000 for a period of 1 yr.
II. R’s investment was 25% less than V’s and 50% more than A’s.
III. The profit of V is Rs. 4000 more than that of A.

A. Only I and II together
B. II and either I or III only
C. Only II
D. Only II and III together
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: E. None of these

Explanation-

From I:
Total profit for a period of 1 year = 54000
From II: we will get the ratio of their investment = 3 : 4 : 2
From III: profit of V = profit of A + 4000, we don’t know the time of investment
As period of investment is not specified for anyone in I, II, & III, so none of the statement is sufficient to answer the question.

9. The following questions are accompanied by three statements A, B and C. You have to determine which statement(s) is/are necessary/sufficient to answer the question.

What is the ratio of speed of the boat in still water and speed of the stream?
A. The boat takes 2.5 hours in travelling 45 km upstream.
B. The ratio of downstream and upstream speeds is 5 : 3.
C. The boat goes 45 km downstream in 1.5 hours.

A. All the three together are not sufficient
B. Only B alone
C. All the three together
D. Only A and C together
E. Either B alone or A and C together

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Either B alone or A and C together

Explanation-

10. The following questions are accompanied by three statements A, B and C. You have to determine which statement(s) is/are necessary/sufficient to answer the question.

What is the rate of interest per annum?
A. Difference between compound interest and simple interest for 2 years on the same amount at same rate of interest is Rs.60.
B. Simple interest for five years on the same amount at the same rate is one-fourth of the principal amount.
C. Compound interest for three years on Rs.16000 at the same rate is Rs.2522.

A. Only B alone
B. Only C alone
C. Only A alone
D. Any one of the three alone
E. Either B alone or C alone

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Either B alone or C alone

Explanation-


Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification and Approximation Questions Quadratic Equation Questions Number Series Questions
Quant Miscellaneous Questions

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2021 – Download Now

Best Data Interpretation Book for Bank Exam

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)