Data Interpretation Questions With Solutions
Data Interpretation Questions With Solutions

Data Interpretation Questions

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation Questions is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts. (Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart). So here, In this article, we will provide different charts with some questions. These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions PDF asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

These Data Interpretation Questions also important for CAT exam.If you started preparing for the CAT exam and you don’t know How to Prepare for Data Interpretation For CAT Exams then you should start practice of Data Interpretation from the below given quiz.

Data Interpretation Questions Quiz-42

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.


Directions: (1-5) Study the radar chart given below and answer the following questions.
Radar chart shows the markup % and discount % on five different articles sold by a shopkeeper.

Note:-1. Mark up % on any article=[(Marked Price-Cost Price) of that article)/Cost Price of that article]*100

2.Discount % on any article=[(Marked Price-Selling Price) of that article)/Marked Price of that article]*100

1.If ratio of selling price of A to that of C is 40 : 27, then find marked price of C is what percent of cost price of A?

A. 25%
B. 100%
C. 125%
D. 50%
E. 75%

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 75%

Explanation- Let selling price of A and that C be Rs 40x & Rs 27x respectively.

So, marked price of C=27x *100/90=Rs 30x

And, cost price of A=40x * 100/80 * 100/125= Rs 40x

Required% =30x/40x *100=75%

2.If selling price of D is 40% more than marked price of B and selling price of B is Rs.290 less than cost price of D, then find the total profit earned by shopkeeper on selling 1 unit each of B & D?    

A. 90
B. 50
C. 140
D. 150
E. 80

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 50

Explanation-

 

 

 

 

 

 

3.If shopkeeper earned total profit of Rs.36 on selling A & E, then find amount of discount allowed on E. 

A. Rs 144
B. Rs 196
C. Rs 158
D. Cannot be determined
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Rs 144

Explanation-

 

 

 

 

 

4.If selling price of C & E together is Rs.2200 and ratio of cost price of C to selling price of E is 5 : 7, then find difference in marked prices of C & E.

A. Rs.250
B. Rs.450
C. Rs.300
D. Rs.400
E. Rs.350

Show Correct Answers

Correct Answer –D. Rs.400

Explanation-

 

 

 

 

 

5.If selling price of A & B together is Rs.2330 and marked price of B is Rs.800 more than that of A, then find cost price of B is what percent of cost price of A? 

A. 137.5%
B. 150%
C. 162.5%
D. 175%
E. 187.5%

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 187.5%

Explanation-

 

 

 

 

 

 

 

 

Directions:(6-10) Bar graph given below shows two successive discounts allowed on four different articles. Read the data carefully and answer the questions.

6.If ratio of marked price of P to that of Q is 5 : 6 and difference between selling price of both articles is Rs. 450, then find difference between marked price of article P & Q?

A. 360 Rs.
B. 500 Rs.
C. 440 Rs.
D. 400 Rs.
E. 480 Rs.

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 400 Rs.

Explanation-

 

 

 

 

7.Marked price of S is 25% less than that of P and sum of selling price of both articles is Rs. 2520 and loss on S is 10% & profit on P is 20%. Find ratio of cost price of S to that of P ?

A. 1 : 1
B. 1 : 2
C. 1 : 3
D. 2 : 3
E. 2 : 5

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 1 : 1

Explanation-

 

 

 

 

 

 

8.If ratio of selling price of Q to that of S is 7 : 4, then find ratio of marked price of S to that of Q?

A. 6 : 5
B. 7 : 5
C. 5 : 7
D. 5 : 8
E. 9 : 5

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 5 : 8

Explanation-

 

 

9.If second discount allowed on P is increased by 25%, then the selling price of article will be decreased by Rs. 90 and selling price of R is Rs. 110 less than that of P, then find marked price of article R?

A. 1600 Rs.
B. 1200 Rs.
C. 1800 Rs.
D. 2000 Rs.
E. 2400 Rs.

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 1600 Rs.

Explanation-

 

 

 

 

 

10.Ratio of selling price of P to that of S is 4 : 3 and sum of marked price of both articles is Rs. 7000. Find difference between selling price of both articles?

A. 640 Rs.
B. 840 Rs.
C. 720 Rs.
D. 480 Rs.
E. 240 Rs.

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 720 Rs.

Explanation-

 

 

 

 

 


Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification and Approximation Questions Quadratic Equation Questions Number Series Questions
Quant Miscellaneous Questions

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2021 – Download Now

Best Data Interpretation Book for Bank Exam