Data Interpretation Questions With Solutions
Data Interpretation Questions With Solutions

Data Interpretation Questions

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation Questions is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts. (Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart). So here, In this article, we will provide different charts with some questions. These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions PDF asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

These Data Interpretation Questions also important for CAT exam.If you started preparing for the CAT exam and you don’t know How to Prepare for Data Interpretation For CAT Exams then you should start practice of Data Interpretation from the below given quiz.

Data Interpretation Questions Quiz-39

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.


Directions: (1-5) Study the line chart given below and answer the following questions.
Line chart shows quantity of different product produced (in ‘000) by company ‘X’ in different years.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Find the difference between the average of product A produced in 2015 and 2017 and average of product B produced in 2016 and 2018?

A. 4500
B. 3500
C. 2500
D. 1500
E. 5000

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2500

Explanation- The average of Product A in 2015 & 2017=(45000+35000)/2=40000

The average of Product B in 2016 & 2018=(45000+30000)/2=37500

So required difference=40000-37500=2500

2.The product C produced in 2015 and 2018 together is approximately what percent of product B produced in 2016 and 2017 together?    

A. 105%
B. 108%
C. 110%
D. 128%
E. 115%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 108%

Explanation- Product C Produced in 2015 & 2018 together=20000+50000=70000

Product B Produced in 2016 & 2017 together=45000+50000=65000

Required %=70000/65000*100=108%

3.In 2019 if production of product A & B shows an increment of 20% and 25% respectively in their production while production of product C decreased by 10% with respect to previous year, then find the ratio of product A & B produced together in 2019 to that of product C produced in 2019.

A. 19/30
B. 43/30
C. 47/30
D. 41/30
E. 61/30

Show Correct Answers

Correct Answer: E. 61/30

Explanation- For 2019

Product A Produced=45000*120/100=54000

Product B Produced=30000*125/100=37500

Product C Produced=50000*900/100=45000

Required Ratio=(54000+37500)/45000=61/30

4.The product A and B produced in 2015,2016 & 2017 together is what percent more/less product C produced in 2017 & 2018 together?

A. 250%
B. 200%
C. 143.75%
D. 133.33%
E. 125%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 143.75%

Explanation-Product A & B produced in 2015, 2016, 2017 together=(45+25+35+25+45+20)*1000=195000

Product C produced in 2017 & 2018 together=(50+30)*1000=80000

Required%=[(195000-80000)/80000]*100=143.75%

5.If the product B produced in 2016 remains 15% unsold and 95% sold in 2017 as well as in 2018, then find the ratio of product B sold in 2016 & 2017 together to that of sold in 2018? (total produced= sold+ unsold)

A. 109/114
B. 259/114
C. 119/109
D. 229/109
E. 229/114

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 229/114

Explanation-Product B sold in 2016=45000*85/100=38250

Product B sold in 2017=20000*95/100=19000

Product B sold in 2018=30000*95/100=28500

Required Ratio=(38250+19000)/28500=229/114

Directions:(6-10) Bar graph given below shows number of people visited a park ‘XYZ’ on four different days and table shows number of females visited park on these days. Read the data carefully and answer the questions.

 

 

 

 

 

 

 

 

Days Numbers of Females Visited Park
Monday 52
Tuesday 66
Wednesday 64
Friday 46

6.Find the ratio of the total male visited park on Tuesday & Wednesday together and total female visited park on Wednesday & Friday together?

A. 16 : 11
B. 14 : 11
C. 18 : 11
D. 12 : 11
E. 11 : 16

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 16 : 11

Explanation-Total male visited park on Tuesday & Wednesday = (150 – 66) + (140 – 64)
= 84 + 76 = 160
Total female visited park on Wednesday & Friday = 64 + 46 = 110
Required ratio = 64 + 46 = 110
Required ratio = 160 : 110 = 16 : 11

7.Total male visited on Sunday in park are 22 more than that of on Monday and total number of males visited on Sunday in park are 66 ⅔% of total people visited park on that day. Find total male visited park on Friday is what percent less than total people visited park on Sunday?

A. 40%
B. 30%
C. 20%
D. 25%
E. 15%

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 30%

Explanation- 30%

8.Find difference between average number of males visited park on Monday & Friday and average number of females visited park on Tuesday & Wednesday?

A. 15
B. 13
C. 17
D. 6
E. 25

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 6

Explanation-

Average No. of males visited park on Monday & Friday=[(110-52)+(130-46)]/2=71

Average No. of Females visited park on Tuesday & Wednesday=(66+64)/2=65

Required Difference=71-65=6

9.Total males visited Wednesday is what percent less than total male visited on Tuesday(approximate)?

A. 14.5%
B. 12.5%
C. 9.5%
D. 6.5%
E. 3.5%

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 9.5%

Explanation-

Total male visited on Tuesday=150-66=84

Total male visited on Wednesday=140-64=76

Required Percentage=[(84-76)/84]*100=9.5%

10.Total people visited on Saturday are 9 1/11% more than that of on Monday, then find total people visited on Tuesday is what percent more than that of on Saturday?

A. 15%
B. 25%
C. 12.5%
D. 20%
E. 10%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25%

Explanation- Total people visited on Saturday=110+110*1/11=120

Required Percentage=[(150-120)/120]*100=25%


Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification and Approximation Questions Quadratic Equation Questions Number Series Questions
Quant Miscellaneous Questions

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2021 – Download Now

Best Data Interpretation Book for Bank Exam

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)