Cloze Test Questions for Banking Exams
Cloze Test Questions for Banking Exams

Cloze Test Questions for Banking Exams

Cloze Test Questions for Banking, Insurance, and SSC CGL/CHSL Exams. How to solve New Pattern Cloze Test – Cloze Test Ticks and Tips. If you are preparing for upcoming IBPS, SBI PO/Clerk, RBI Assistant Mains, LIC AAO, SEBI Grade A, and other exams, you will come across a section on the English language Section. Here we are providing you English Language Cloze Test Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

English Language Cloze Test Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. This “English Language Cloze Test Questions” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SEBI, NABARD, RBI, and other competitive exams.

English Language Cloze Test Questions for Banking Exams | Set- 9


Directions:(1-6) Given below is a paragraph that has blank spaces. Corresponding to each blank, five options are given, out of which only one is appropriate. Choose the option that fits most suitably in the given blank making sentence grammatically and contextually correct.

Gaseous refinery __________________(1) include hydrogen, fuel gas, ethane, propane, and butane. Most of the hydrogen is __________________(2) in refinery desulfurization facilities, which remove hydrogen sulfide from the gas stream and then separate that compound into elemental hydrogen and sulfur; small quantities of the hydrogen may be delivered to the refinery fuel system. Refinery fuel gas varies in composition but usually contains a __________________(3) amount of methane; it has a heating value similar to natural gas and is consumed in plant operations. The drawback is that periodic variability in heating value makes it __________________(4) for delivery to consumer gas systems. Ethane may be __________________(5) from the refinery fuel system for use as a petrochemical feedstock. In many cases, these operations take place in relatively remote regions and affect only those employed by the industry, so that little or no __________________(6) is attempted.

1. Choose the correct option for (1):

  1. products
  2. services
  3. ideas
  4. form
  5. brand

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Products

Explanation: The most suitable word to fill the blank is “products”. The phrase alongside the blank clearly mentions the products that can be classified under gaseous refinery.

2. Choose the correct option for (2):

  1. enhanced
  2. consumed
  3. manufactured
  4. presented
  5. displayed

Show Correct Answers

Correct Answer: B. consumed

Explanation: The most suitable word to fill the given blank is “consumed”. Since the given sentence explains the process of refinery desulfurization facilities, it can be understood that hydrogen is used to carry out several procedures in the refinery.

3. Choose the correct option for (3):

  1. terrible
  2. versatile
  3. importance
  4. significant
  5. majorly

Show Correct Answers

Correct Answer: D. significant

Explanation: The most suitable for the given blank is “significant”. All the other options are either grammatically incorrect or contextually meaningless.

4. Choose the correct option for (4):

  1. unsuitable
  2. acceptable
  3. satisfying
  4. appropriate
  5. improperly

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Unsuitable

Explanation: Since a drawback of refinery gas is mentioned in the given sentence, we can easily identify the word which is apt for the blank. Among the given words only “unsuitable” adheres to the grammar and context of the given passage.

5. Choose the correct option for (5):

  1. exhausted
  2. worn out
  3. recovered
  4. consumed
  5. depleted

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Recovered

Explanation: The phrase alongside the blank has mentioned that ethane is used as a petrochemical feedstock, which implies that it is recovered in the refinery fuel system.

6. Choose the correct option for (6):

  1. regulations
  2. policies
  3. authorities
  4. control
  5. incitement

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Control

Explanation: According to the context of the passage, the most suitable word for the given blank is “control.

Directions:(7-13) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Find the word which fits the blank most appropriately.

The risk of insider threats _________________(7) to outsider threats is an ongoing debate, though more companies are taking notice of the risks that insiders can pose to the company’s data security today than in the past. Historically, the data _________________(8) that make the news are typically carried out by outsiders. While these breaches can cost hundreds of thousands of dollars (often millions more), outsider _________________(9) are generally the threats that have been _________________(10) with traditional security measures. It’s the threats that _________________(11) from inside that are much more difficult to prevent and detect using one-size-fits-all security measures. Just one of the reasons that insider threats are more difficult to _________________(12) stems from the fact that insiders don’t always threaten the company’s data security intentionally. In fact, many data breaches resulting from insider threats are completely unintentional. To combat these risks, as well as the insider threats originating from those who do have _________________(13) intent, a holistic approach to security is essential in the modern threat landscape – one that adequately addresses not only insider and outsider threats, but effectively manages both unintentional and intentional threats posed by those within your organization.

7. Choose the correct option for (7):

  1. estimate
  2. compared
  3. equate
  4. contrasting
  5. difference

Show Correct Answers

Correct Answer: B. compared

Explanation: The given sentence gives a comparison between outsider threat and insider threats, therefore, the most suitable word to fill the given blank is ‘compared’ which is grammatically as well as contextually correct.

8. Choose the correct option for (8):

  1. agreement
  2. benefit
  3. breaches
  4. storage
  5. functions

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Breaches

Explanation:The given sentence is describing about the data violations made by the insiders and outsiders. Thus, the most suitable word to fill the given blank is “breaches” which means an act of breaking or failing to observe a law, agreement, or code of conduct.

9. Choose the correct option for (9):

  1. threats
  2. opportunities
  3. data
  4. measures
  5. analysis

Show Correct Answers

Correct Answer: A. threats

Explanation:The given sentence is describing about the data risks associated with the outsiders. Thus, the most suitable word for the given blank becomes “threats” which means a person or thing likely to cause damage or danger.

10. Choose the correct option for (10):

  1. directing
  2. certainly
  3. certainly
  4. mention
  5. addressed

Show Correct Answers

Correct Answer: E. addressed

Explanation:The most suitable word for the given blank is “addressed”. All the other words are either grammatically incorrect or contextually meaningless.

11. Choose the correct option for (11):

  1. growth
  2. issue
  3. maintain
  4. restore
  5. originate

Show Correct Answers

Correct Answer: E. originate

Explanation: The most suitable word for the given blank is “originate” which means have a specified beginning. All the other words are either grammatically incorrect or contextually meaningless.

12. Choose the correct option for (12):

  1. recall
  2. prevent
  3. encourage
  4. enable
  5. detrimental

Show Correct Answers

Correct Answer: B. prevent

Explanation: The most suitable word for the given blank is “prevent” which means keep (something) from happening. All the other words are either grammatically incorrect or contextually meaningless.

13. Choose the correct option for (13):

  1. malicious
  2. grateful
  3. nearly
  4. particular
  5. manages

Show Correct Answers

Correct Answer: E. malicious

Explanation:The most suitable word for the given blank is “malacious” which means characterized by malice; intending or intended to do harm. All the other words are either grammatically incorrect or contextually meaningless.


How to Tackle New Pattern Cloze Test? Tips & Ticks – Read Here

How to Tackle New Pattern Cloze Test? Tips & Ticks

English Language Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Sentence Arrangement Fillers (Double & Multiple) Error Spotting Questions
Reading Comprehension English Cloze Test Match the Column
Vocab Based Questions English Language Mixed Questions PDF

English Language Cracker – 1500+ Practice Questions Ebook For All Bank & Government Exams